Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Μπαντίνα της Φ.Ε. «Μάντζαρος» αποχαιρέτησε τη σαιζόν με τη θερινή της συναυλία (photos)

ΦΕ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ
13 Ιουλίου 2024 / 13:10
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Πλέον, η επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» αφορά την Μπάντα της και δεν είναι άλλη από τη συναυλία-αφιέρωμα στον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο

Την καθιερωμένη θερινή της συναυλία πραγματοποίησε και φέτος η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος», την Παρασκευή 12 Ιουλίου, στο περιστύλιο των παλαιών Ανακτόρων Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου. Τους νεαρούς μουσικούς της Μπαντίνας διεύθυνε ο αναπληρωτής αρχιμουσικός Σπύρος Ρουβάς.

Το πρόγραμμα της συναυλίας ξεκίνησε με το εμβατήριο από την Εποχή της Μελισσάνθης του Μάνου Χατζιδάκι. Ακολούθησαν έργα από ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου που περιλάμβανε από κινηματογραφική μουσική και έργα γραμμένα εξαρχής για μπάντα, έως διασκευές από την λαϊκή και παραδοσιακή μουσική. Πιο συγκεκριμένα, ακούστηκαν η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τη ταινία Chariots of fire κι εκείνη του Μάνου Χατζιδάκι για το Ποτέ την Κυριακή, όπως και τα Blue Tango του Leroy Anderson, Arabian Dances του Roland Barrett το Spiritual Contrasts του Harold Walters, το Celtic Air and Dance του Michael Sweeney και το Groovee του Richard Saucedo. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης επιλογές/διασκευές μελωδιών από γνωστά τραγούδια δημοφιλών συγκροτημάτων όπως οι Beatles, οι ΑΒΒΑ, οι Queen και οι Coldplay, ενώ παρουσιάστηκαν ακόμη μια διασκευή του παραδοσιακού ηπειρώτικου τραγουδιού Η τρυγόνα, από τον Έκτορα Μερκούρη, αλλά και μια διασκευή μελωδιών του Μανώλη Χιώτη σε στυλ milonga από τον Φέλιξ Βεντούρα, με τον ίδιο ως σολίστ στο πιάνο. Το κανονικό πρόγραμμα της συναυλίας ολοκληρώθηκε με το Marches of Broadway του Eric Osterling, ενώ η βραδιά έκλεισε με μια διασκευή θεμάτων από του ύμνους σε Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού σε μορφή πρελούδιου και φούγκας.

Όπως ανέφερε τόσο ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», Ιωάννης Τριβιζάς, όσο και αναπληρωτής αρχιμουσικός, Σπύρος Ρουβάς, η συναυλία αυτή (που ήταν η 5η κατά σειρά καλλιτεχνική δράση για την Μπαντίνα) σηματοδότησε και το τέλος της φετινής εκπαιδευτικής-καλλιτεχνικής περιόδου και της σχετικής εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους νεαρούς μουσικούς της Φιλαρμονικής. 

Πλέον, η επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» αφορά την Μπάντα της και δεν είναι άλλη από τη συναυλία-αφιέρωμα στον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024, στο Παλαιό Φρούριο. Θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Σωκράτης Άνθης ενώ ερμηνευτές θα είναι ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου. Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ@ΦΕ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΦΩΤΟ@ΝΙΚΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».