Κυριακή 17.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αχίλλειο θνήσκον! (photos)

ΑΧΙΛΛΕΙΟ
27 Αυγούστου 2024 / 18:21
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στους επισκέπτες του πιο δημοφιλούς τοπόσημου του νησιού η εγκατάλειψη σκαλωσιών και οικοδομικών υλικών από την εργολαβία που διαλύθηκε, άγνωστο γιατί, κοινή συναινέσει!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η αποκατάσταση του Αχιλλείου και 'μεις, θυμίζει έντονα εκείνη την τηλεοπτική διαφήμιση του μπέρμπον από το Τenessy (1995)! Οι παραγωγοί του, περιμένοντας πολλά χρόνια να ωριμάσει σκοτώνουν τον χρόνο τους, βάζοντας σημάδι με τους φελλούς σε μια μεγάλη καρδάρα. Στην περίπτωσή μας όμως έγυρε η καρδάρα και χύθηκε το γάλα, ή το μπέρμπον εφόσον έτσι προτιμάτε ενώ και 'μείς συνθηκολογήσαμε πλέον με την κακομοιριά!

Ο λόγος για την εργολαβία αποκατάστασης του Αχιλλείου, που διεκόπη άξαφνα και κανείς δεν ξέρει εναντίον ποίου. Στο μεταξύ ο εργολάβος, που μάλλον έφυγε τρέχοντας, εγκατέλειψε τις σκαλωσιές αλλά και τα υλικά ενώ τσιμεντώθηκε το σύμπαν και εξέλιπε το διάσημο πλακόστρωτο στις μούσες!

Ένας ακόμα επισκέπτης, που έφριξε με την κατάσταση των πασίγνωστων πόλων έλξης του νησιού. Επισκέφθηκε το Αχίλλειο για να απολαύσει τα απομεινάρια της εγκαταλελειμένης εργολαβίας παντού! Και στενοχωρήθηκε, οργίσθηκε και έγραψε προς κάθε υπεύθυνο. Απευθύνθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, τον κεντρικό Δήμο Κερκυραίων, το ίδιο το Αχίλλειο, την εταιρεία που το διαχειρίζεται, την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τον ΕΟΤ.

Η καταγγελία

       Επικοινωνώ μαζί σας για να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου τόσο για την μεγάλη καθυστέρηση των εργασιών αποκατάστασης του ανακτόρου Αχίλλειον, όσο και για τη προχειροδουλειά και απόλυτη αδιαφορία με τσιμεντάρισμα των αύλειων χώρων αντί αποκατάσταση με πέτρες όπως θα έπρεπε και θα υποδείκνυε ένας ευσυνείδητος και άρτιος επιβλέπων αρχιτέκτονας. Μετά το τσιμεντάρισμα στη Ακρόπολη προφανώς υπάρχει πλέον  "γραμμή απαξιωτικής αποκατάστασης μνημείων μέσω αντικατάστασης της πέτρας και του μάρμαρου από τσιμέντο και  παρατημένων σκαλωσιών". Τέτοιες κακοτεχνίες δεν θα επιτρέπαμε ούτε ιδιώτες στα σπίτια μας να κάνουμε και είναι πραγματικά ντροπιαστικό το θέαμα. Δευτερευόντως, το εισιτήριο για την αυλή του ανακτόρου χωρίς καν μία ολοκληρωμένη φροντίδα ανάδειξης των περιβαλλόντων κήπων  όπως θα έπρεπε να υπάρχει, δεν ανταποκρίνεται στο τίμημα και μας δυσαρέστησε. Για να δούμε περιποιημένους κήπους άραγε θα πρέπει να ταξιδέψουμε μέχρι την Αυστρία;

 

Παρατημένα, οικοδομικά υλικά γύρω από το κεντρικό κτήριο του ανακτόρου/μουσείου

Μάθαμε ακόμη όταν ρωτήσαμε ότι ενώ αποχωρούν υπάλληλοι δεν αντικαθίστανται, συνεπώς η ερμηνεία είναι ότι υπάρχει εσκεμμένη βούληση απαξίωσης αυτού του μνημείου, αντί περαιτέρω ανάδειξη και σωστή λειτουργία. Υπάρχει κάποιο σχέδιο ιδιωτικής εκμετάλλευσης του ανακτόρου με προγραμματισμό και άλλων μνημείων της χώρας για αυτό και η σκοπούμενη απαξίωση;  Μετά τις ιδιωτικοποιημένες παραλίες σειρά έχουν και τα μνημεία. Το πρόσφατο σκάνδαλο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στο υπουργείο πολιτισμού με την προφυλακισμένη επίορκη υπάλληλο που υπέγραφε συμβάσεις τεραστίων ποσών είναι ενδεικτικό της κατάστασης. 

        Κανείς ευσυνείδητος πολίτης που εργάζεται στους εμπλεκόμενους φορείς αλλά ούτε και όσοι είμαστε οι ενεργοί πολίτες της χώρας δεν πρέπει να μείνουμε θεατές στο μακροπρόθεσμο σχέδιο σκοπούμενης χρόνιας και συστηματικής απαξίωσης των μνημείων της χώρας με σκοπό την εκμετάλλευση από ιδιώτες.

 

Αντέχει η επισκεψιμότητα του Αχιλλείου, που κινείται σε εντυπωσιακά ψηλά επίπεδα και τούτο παρά την κατάσταση που επικρατεί.

Επικοινωνήσαμε με την Δ/ντρια του Μουσείου. Κ. Μαλέσκου, που στην εύλογη ερώτηση μας απάντησε, πως δεν γνωρίζει πως και γιατί διεκόπη η εργολαβία. Πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάδειξη μελετητή, που θα επικαιροποιήσει τη μελέτη αποκατάστασης ώστε να ωριμάσει εκ νέου ο φάκελλος και να βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο για τα έργα εξαρχής.

Στο μεταξύ το Αχίλλειο εξακολουθεί να προσελκύει επισκέπτες, που περιορίζονται στους κήπους και μάλιστα με μισό εισιτήριο ενώ εμείς εκεί, Tenessy, πετάμε φελλούς στο βαρέλι και οι αρμόδιοι χαρταετό...

* Το όνομα της επιστολογράφου είναι γνωστό στην εφημερίδα.

ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.