Η Ελευθερία δεν εύρε ψάλτην αξιώτερον
Η Παλαιά Φιλαρμονική στην Ζάκυνθο, συμμετείχε σε μουσική εκδήλωση για τον Μάντζαρο και τον Σολωμό.
ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο νησί της Ζακύνθου βρέθηκε το διάστημα 26-29 Ιουλίου, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως, το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά), απαρτιζόμενο από περίπου 100 μουσικούς. Εκεί, το βράδυ της Κυριακή 28 Ιουλίου, έλαβε μέρος στη μουσική εκδήλωση με τίτλο "Η Ελευθερία δεν εύρε ψάλτην αξιώτερον" (φράση του Ιακώβου Πολυλά για τον Διονύσιο Σολωμό) που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Σολωμού, ως φόρος τιμής στη μνήμη του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου και του Διονυσίου Σολωμού, με αφορμή τις επετείους των 200 ετών από τη συγγραφή Ύμνου εις την Ελευθερίαν από τον Ζακύνθιο ποιητή και των 150 ετών από την α' έκδοση της αρχικής μελοποίησής του από τον Κερκυραίο μουσουργό.
Τη βραδιά διοργάνωσε το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Ζακύνθου και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τελώντας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Το πρώτο μέρος της συναυλίας, με τη μπάντα της Παλαιάς Φιλαρμονικής υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη, ξεκίνησε με το εμβατήριο Διονύσιος Σολωμός του Σπύρου Περατινού. Στη συνέχεια ακούστηκαν η Ελληνική Πανήγυρις του Σπύρου Καίσαρη, το Passo Doppio του Ιωσήφ Λιμπεράλλη, το εμβατήριο Η πομπή των ηρώων από τη συμφωνική φαντασία 1821 του Σπύρου Προσωπάρη, το Intermezzo από την Μακεδονική Σουίτα του Διονυσίου Βισβάρδη, καθώς και μια διασκευή του Συρτού Ζακυνθινού Χορού του ιδίου. Ακούστηκαν επίσης η Φαρμακωμένη του Παύλου Καρρέρ και η Ωδή στον θάνατο του λόρδου Βύρωνα του Μάντζαρου, με soloist τον βαρύτονο Πέτρο Καρύδη.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας το τοπικό φωνητικό σύνολο μετ' εγχόρδων "Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος" ερμήνευσε αρέκιες και τραγούδια σε ποίηση Αντωνίου Μαρτελάου και Διονύσιου Σολωμού και μελοποίηση Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, Δημήτριου Λάγιου, Νικόλαου Κόκκινου, Τιμόθεου Αρβανιτάκη κ.ά. Παρόμοιο ρεπερτόριο είχε και το τρίτο και τελευταίο μέρος της συναυλίας, στο οποίο συνέπραξαν και τα δύο μουσικά σύνολα σε έργα Μάντζαρου, Ξύνδα, Αρβανιτάκη, Τσακασιάνου αλλά και λαϊκές ζακυνθινές μελωδίες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αποσπάσματα από την πρώτη μαντζαρική μελοποίηση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν. Την εκδήλωση παρουσίασε η Αλίκη Λογοθέτη, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Τώνης Λυκουρέσης.
Είχε προηγηθεί, το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιουλίου, σύντομη παρέλαση της μπάντας της Παλαιάς Φιλαρμονικής στο κέντρο της Ζακύνθου, ξεκινώντας από την Πλατεία Αγίου Μάρκου και καταλήγοντας στην Πλατεία Σολωμού, μέσω πολυσύχναστων δρόμων του νησιού, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών.
Επιστρέφοντας στην Κέρκυρα, επόμενη εκδήλωση για την Παλαιά Φιλαρμονική, θα είναι η καθιερωμένη συναυλία του Μουσικού της Σώματος στην Άνω Πλατεία την Κυριακή 11 Αυγούστου, στο πλαίσιο των τριήμερων εορτασμών σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».