Κυριακή 24.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

11 νέοι soloists πρωταγωνίστησαν στη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Παλαιάς (photos)

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΠΑΛΑΙΑ)
06 Ιουλίου 2024 / 10:07
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε με την ορχήστρα να ερμηνεύει 6 από τους 12 χορούς του έργου Contradanses (WoO14) του Ludwig van Beethoven

Συνολικά έντεκα ταλαντούχοι νέοι soloists από τις τάξεις των εγχόρδων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά) ήταν οι πρωταγωνιστές στη συναυλία της συμφωνικής της ορχήστρας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουλίου στην Ιόνιο Ακαδημία. Τη συναυλία διεύθυνε ο αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς.

Το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε με την ορχήστρα να ερμηνεύει 6 από τους 12 χορούς του έργου Contradanses (WoO14) του Ludwig van Beethoven. Αμέσως μετά ήταν οι σειρά των soloists, αρχής γενομένης με την Ίσιδα Βλαχοπούλου υπό τη συνοδεία της ορχήστρας, σε ένα ακόμη έργο του Beethoven, την Ρομάντσα σε Φα μείζονα για βιολί και ορχήστρα (op.50). Τα βιολιά είχαν τη τιμητική τους και στη συνέχεια, με την Μελίνα Παπαϊωάννου και τον Ντάνιελ Λάμτσε ως soloists στο Cantabile (op.17) του Niccolo Paganini και στο α' μέρος του 2ου Κονσέρτου για βιολί (op.2) του Louis Spohr, αντίστοιχα. Ακολούθως ακούσαμε την Ρομάντσα για κοντραμπάσο και ορχήστρα του Oswald Schwabe με soloist τον Ανδρέα Παύλου και το Allegro appassionato (op.43) για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Camille Saint-Saëns με soloist την Νίκη Ανδρεάδη. To α' μέρος της συναυλίας ολοκληρώθηκε με την Ελσύνη Παπαδοπούλου να ερμηνεύει το β' μέρος του 2ου Κονσέρτου για βιολί (op.22) του Henryk Wieniawski.

Η ορχήστρα άνοιξε το β' μέρος της συναυλίας με το Μενουέτο από τη Σουίτα για ορχήστρα αρ.2 (BWV1067) του Johann Sebastian Bach, για να ακολουθήσουν δύο εμβληματικά έργα (το καθένα στο είδος του): το Κονσέρτο για 2 βιολιά (α' μέρος) του Bach με soloists τις αδελφές Αδαμαντίνη και Μαγδαληνή Βαρότση, και το διάσημο θέμα από τη μουσική του John Williams για τη ταινία Schindler's list με soloist την Ευτυχία Ζερβού. Στη συνέχεια ακούσαμε την βιολοντσελίστα Ρέα Βλαχοπούλου στο Chant du Menestrel (op.71) του Alexander Glazunov, ενώ ο κύκλος των νέων soloists έκλεισε με μια πολύ ωραία εκτέλεση των δύο πρώτων μερών του Κονσέρτου για βιολί και ορχήστρα του Max Bruch, από την Χριστίνα Καλησπεράτη. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με τον χορό Trepak από τη σουίτα μπαλέτου Καρυοθραύστης (op.71) του Pyotr Ilyich Tchaikovsky.

Επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση για την Παλαιά Φιλαρμονική είναι η συναυλία της Μπάντας της, την Κυριακή 14 Ιουλίου στο Μουσείο Καποδίστρια (Ευρωπούλοι), για την Επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης.

ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».