Σάββατο 18.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πασχαλινών συναυλιών συνέχεια

ΠΑΣΧΑ
02 Μαΐου 2024 / 11:29
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Διανύοντας πλέον την Μεγάλη Εβδομάδα, συνεχίστηκαν στην πόλη (και όχι μόνο) της Κέρκυρας οι καθιερωμένες πασχαλινές συναυλίες των διαφόρων μουσικών σωματείων του νησιού.

Συναυλία του Ωδείου Κέρκυρας

Στο πλαίσιο αυτό, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Ωδείο Κερκύρας πραγματοποίησε την καθιερωμένη πασχαλινή του συναυλία με τίτλο «Χάλκικον Άλως», στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου.

Στη συναυλία αυτή τη τιμητική τους είχαν τα χάλκινα πνευστά, με την εκδήλωση να ανοίγει με το Κουαρτέτο Χάλκινων Πνευστών αποτελούμενο από τους Σπύρο Φαρούγγια, Σπύρο Ρέγγη, Νίκο Καίσαρη (τρομπόνια) και Σάκης Μυρώνης (τούμπα).

Παρουσίασαν διασκευές έργων κυρίως από το προκλασικό ρεπερτόριο και, πιο συγκεκριμένα, την Pavane από το The Earle of Salisbury του William Byrd, την Φούγκα σε Σολ ελάσσονα (BWV578) του Johann Sebastian Bach, την Gavotte από την Συμφωνία Αρ.4 του William Boyce, το ελαφρώς μεταγενέστερο Achieved is the Glorious Work από το ορατόριο The Creation του Joseph Haydn και το Lascia Ch’ io pianga από την όπερα Rinaldo του George Frideric Handel.

Ακολούθησε το β΄ μέρος της συναυλίας όπου τη σκυτάλη πήρε το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών υπό τη διεύθυνση του Σωκράτη Άνθη, ανοίγοντας το πρόγραμμά του με παρεμφερές ρεπορτόριο. Πρώτο έργο που ακούστηκε ήταν η Καντσόνα Pian’ e forte του Giovanni Gabrieli, ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν κατά σειρά τα: Little Baroque Suite του Johann Cristoph Schultze, Canon και Magnificat του Johann Pachelbel και «άρια» από την ορχηστρική Σουίτα Αρ.3 του Johann Sebastian Bach. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δύο νεότερα έργα: το Nimrod από τις Παραλλαγές Enigma του Edward Elgar και τη Φανφάρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, του John Williams.

Ευκαιρίας δοθείσης, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι διακρίσεις για το Ωδείο Κερκύρας συνεχίζονται με δύο σπουδαστές του να διακρίνονται πρόσφατα στον 9ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα (πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 26 και 27 Απριλίου). Ο λόγος για τους Brahma George Sawadram που κέρδισε το 3ο βραβείο στην Δ’ κατηγορία πιάνου, και  Χρήστο Πηλό που κέρδισε το 1ο βραβείο στην Γ’ κατηγορία με φλάουτο.

Συναυλίες των Φιλαρμονικών

Την ημέρα και ώρα, στον Καθολικό Ι.Ν. Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης έδινε τη δική του πασχαλινή συναυλία το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Κορακιάνας «Σπύρος Σαμάρας». Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Κώστα Ζερβόπουλου, παρουσίασε έργα συνθετών όπως ο Amilcare Ponchielli, ο Tomaso Giovanni Albinoni, o Wolfgang Ameadeus Mozart, o Gabriel Fauré κ.ά., εμπνευσμένα από το θρησκευτικό στοιχείο.

Είχε προηγηθεί, την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου η πασχαλινή συναυλία και του Μουσικού Σώματος της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών, η οποία έλαβε χώρα στον Καθολικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo). Τη συναυλία, το πρόγραμμα της οποίας περιλάμβανε έργα θρησκευτικής μουσικής, διηύθυνε ο αρχιμουσικός Σπύρος Νίκος. Soloists ήταν η υψίφωνος Εύα Καργιοφύλη, η βιολονίστα Ίσιδα Βλαχοπούλου και η φλαουτίστα Άννα Λαρεντζάκη, ενώ τα συνοδευτικά κείμενα αφηγήθηκε η Έλενα Πουλημένου.

Την Μ. Τετάρτη

Συνέχεια πασχαλινών μουσικών εκδηλώσεων και την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου με την πασχαλινή συναυλία της Μπάντας του Φιλαρμονικού Συλόγου Σκριπερού, στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Κωνσταντίνου Μαντζούκη και με soloist τον Αντώνη Ντουραχάνη στο κλαρινέτο, παρουσιάστηκαν έργα των Giuseppe Verdi, Wolfgang Amadeus Mozart, Nikolai Rimsky Korsakov, Σπύρου Μαυρόπουλου, Μιχάλη Μιχαλόπουλου κ.ά.

Την ίδια ημέρα στο Δημοτικό Θέατρο, με την κοινή συναυλία της Δημοτικής Χορωδίας «San Giacomo» (διεύθυνση: Antony Ivanof) και της Καμεράτας «Μίκης Θεοδωράκης, υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Σταυρόπουλου και με έργα θρησκευτικής θεματολογίας των Wolfgang Amadeus Mozart, Jean Sibelius, Miroslav Koryk, Franz Schubert, Frederic Chopin, Μίκη Θεοδωράκη και Θεμιστοκλή Πολυκράτη. Soloists της βραδιάς η υψίφωνος Εύα Καργιοφύλη, ο τενόρος Δημοσθένης Βλάχος και ο βαρύτονος Σωτήρης Τριάντης. Την προετοιμασία των χορωδών επιμελήθηκαν οι Ανδρέας Γκούσης και Μαριλένα Ελούλ και στον ρόλο του παρουσιαστή ο Σπύρος Βέργης.

Με τις δύο αυτές εκδηλώσεις έκλεισε ο κύκλος των ευάριθμων πασχαλινών συναυλιών στην πόλη της Κέρκυρας.

Στην ύπαιθρο

Η πασχαλινή συναυλιακή δραστηριότητα ωστόσο δεν περιορίζεται στα της πόλης, καθώς πολλά από τα μουσικά σωματεία της υπαίθρου πραγματοποιούν τις δικές τους εκδηλώσεις στις έδρες τους.

Μεταξύ άλλων, την Μ. Τρίτη, στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σιναράδων, το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Σιναράδων πραγματοποίησε την πασχαλινή του συναυλία με ρεπερτόριο συναφές με το κλίμα των ημερών, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Αλέξανδρου Κοσκινά. Soloists οι νεαρές μουσικοί Μαρία - Αντωνέλα Βασιλάκη (φλάουτο) και Μαρικέτη Πηγή (κλαρινέτο).

Ανάλογη συναυλία και την Μ. Τετάρτη στην Αχαράβη (στο 1ο Σχολικό Κέντρο Θιναλίων) με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Θιναλίων (διεύθυνση: Φραγκίσκος Κωβαίος) και του Συνόλου Ξύλινων Πνευστών της Φιλαρμονικής Κορακιάνας «Σπύρος Σαμάρας» (διεύθυνση: Νικολίνα Βιτουλαδίτη, Ελευθερία Τσιριγώτη) σε έργα θρησκευτικής μουσικής.

ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».