Αναδεικνύοντας το έργο του Δ. Ροδοθεάτου (photos)
Η σαββατιάτικη συναυλία της Φ.Ε. "Μάντζαρος".
Μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματα του συνθετικού του έργου, ανεδείχθη η προσωπικότητα του Ιθακήσιου μουσουργού Διονύσιου Ροδοθεάτου, στη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας "Μάντζαρος", η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο. Αφορμή, η συμπλήρωση 175 ετών από τη γέννηση του σπουδαίου αυτού συνθέτη. Τη συναυλία διεύθυνε ο αναπληρωτής αρχιμουσικός Σπύρος Ρουβάς και προλόγισε ο υπογράφων, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής "Μάντζαρος", Ιωάννης Τριβιζάς.
Το πρώτο σκέλος της συναυλίας, με το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών της Φ.Ε. "Μάντζαρος" επί σκηνής, άνοιξε με τη διασκευή για πνευστά του “Ύμνου προς την πατρίδαν” (έργο του 1885, σε ποίηση Παναγιώτη Σούτσου). Ακολούθησαν η πόλκα-μαζούρκα “Elvira” και το προσευχητικό τραγούδι “Παράκληση εις την Θεομήτορα της ορφανής και μικροαρραβωνιασμένης”, στο οποίο σολίστ ήταν η υψίφωνος Έλλη Καρύδη.
Εν συνεχεία, με τη σύμπραξη και της Ανδρικής Χορωδίας Κέρκυρας (διδασκαλία/προετοιμασία: Δήμητρα Καλογεροπούλου) ακούστηκαν το θούριο “Πάρτε αδέλφια τ’ άρματά σας - Αποχαιρετισμός εις τους εκτάκτους εφέδρους", σε ποίηση Γεωργίου Μαρτινέλλη και ο “Διθύραμβος”, οι στίχοι του οποίου προέρχονται από το ποιητικό έργο “Ηθικός Κόσμος” του Σπυρίδωνος Μελισσινού.
Αποκορύφωμα της σαββατιάτικης ήταν η παρουσίαση (σε πρώτη εκτέλεση σε μορφή για σύγχρονη μπάντα) του εμβληματικού συμφωνικού ποιήματος του Ροδοθεάτου, "Athalia", από το Μουσικό Σώμα της Φ.Ε. "Μάντζαρος". Το βιβλικής εμπνεύσεως επταμερές αυτό έργο, συνετέθη στις αρχές της δεκαετίας του 1870 και μεταγράφηκε από τον ίδιο τον συνθέτη για μπάντα το 1879, αφιερωθέν στην Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλαιά). Από το αρχείο αυτής, όπου διασώζεται μαζί με ορισμένα ακόμη από τα έργα του Ροδοθεάτου (ο οποίος είχε περάσει από τους κόλπους της, ως διδάσκων αλλά και ως "Αντιπρόεδρος επί της μουσικής"), προήλθε και το αυθεντικό υλικό του συμφωνικού ποιήματος "Athalia" που ακούστηκε μεταγεγραμμένο στη σαββατιάτικη συναυλία. Η προσαρμογή του για σύγχρονη μπάντα έγινε από τον Σπύρο Ρουβά, στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».