Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ημερίδα για την κοινωνική επιρροή των μουσικών συνόλων

Η κοινωνική επιρροή των μουσικών συνόλων
28 Nov 2023 / 15:05
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Ολοκλήρωση του Διασυνοριακού Προγράμματος «Network for Traditions & Heritage in Music»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το βράδυ τη Δευτέρας 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με τίτλο «Η κοινωνική επιρροή των μουσικών συνόλων», υπό την αιγίδα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων. Η Ημερίδα φιλοξενήθηκε στους χώρους του ΕΠΤΑ Τεχνών Τόπος στον Βιρό, αποτελώντας την καταληκτική εκδήλωση του Έργου «Network for Traditions and Heritage in Music» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του κοινοτικώς επιχορηγούμενου Διασυνοριακού Προγράμματος INTERREG Ελλάδος – Ιταλίας «Apollo Lands».

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα από κουιντέτο χάλκινων πνευστών απαρτιζόμενο από τους Τάσο Ασπιώτη (τρομπέτα), Διονύση Μαρτίνη (τρομπέτα), Κώστα Σαΐνη (κόρνο), Σπύρο Ρουβά (τρομπόνι) και Σπύρο Θύμη (τούμπα). Ακολούθως, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΕΠΤΑ Τεχνών Τόπος (που παρείχε τεχνική υποστήριξη στο όλο Πρόγραμμα), Ανδρέας Τρύφωνας, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, δίνοντας τον λόγο στους τρεις ομιλητές της βραδιάς.

Αυτοί ήταν, κατά σειρά, οι Σπύρος Ρουβάς (αρχιμουσικός, υπ. Δρ. Τ.Μ.Ε.Τ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εκπαιδευτικός),  Γεράσιμος Μαρτίνης (μουσικολόγος, υπ. Δρ. Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστημίου) και Λευτέρης Ατσοπάρδης (μουσικός, εκπαιδευτικός).

Αναλυτικότερα, ο Σπύρος Ρουβάς στην ομιλία του εστίασε στις κοινωνικές προεκτάσεις που έχει η λειτουργία των διαφόρων μουσικών συνόλων, με έμφαση στις μπάντες, μέσα από την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική τους δράση.

Ακολούθως, ο υπογράφων παρουσίασε συνοπτικά το ιστορικό πλαίσιο της ίδρυσης των πρώτων ελληνικών μουσικών σωματείων κατά τον 19ο αιώνα, αρχής γενομένης από τα Επτάνησα.

Τέλος, ο Λευτέρης Ατσοπάρδης, αναφέρθηκε στην επίδραση που έχει στα παιδιά η ένταξη στους κόλπους των μουσικών σωματείων και η συμμετοχή στα μουσικά σύνολα αυτών, συγκρίνοντας και την περίπτωση της Κέρκυρας με άλλες περιοχές της Ελλάδος, μέσα από εμπειρίες και βιώματά του ως εκπαιδευτικός.

Εξάλλου, επίσης στο πλαίσιο του  Έργου «Network for Traditions and Heritage in Music» για το Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδος – Ιταλίας «Apollo Lands», είχαν προηγηθεί εκδηλώσεις και στο Μπάρι της Ιταλίας, το Σαββατοκύριακο 25-26 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή και του μουσικού συγκροτήματος «7 Mile Limit».

Συμβεβλημένοι φορείς στο όλο Έργο ήταν οι ιταλικοί Δήμοι Acquaviva delle Fonti και Trepuzzi, το Κονσερβατόριο «Tito Schipa» του Λέτσε, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».