Με στόχο την καλύτερη διαχείριση του νερού στο νησί
Το Save Water έχει ως στόχο την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθοδολογιών στη διαχείριση του νερού γενικής χρήσης και μεθοδολογιών για την καλή πρακτική και βέλτιστη διαχείριση στις πιέσεις του υδροφόρου ορίζοντα για άρδευση και υδροδότηση
ΚΕΡΚΥΡΑ (Τμήμα Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου). Με δύο ακόμα ημερίδες συνεχίζεται η ευαισθητοποίηση κοινού και εμπλεκομένων φορέων για την προστασία του νερού μέσα από ένα πρωτοποριακό έργο που υλοποιεί το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και πιο συγκεκριμένα το Εργαστήριο Υπολογιστικής Μοντελοποίησης.
Το Save Water έχει ως στόχο την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθοδολογιών στη διαχείριση του νερού γενικής χρήσης και μεθοδολογιών για την καλή πρακτική και βέλτιστη διαχείριση στις πιέσεις του υδροφόρου ορίζοντα για άρδευση και υδροδότηση.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα περιλαμβάνει μέτρηση του νερού που αντλείται στην πηγή, στη δεξαμενή, στο δίκτυο και στον τελικό χρήστη. Τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε ανίχνευση διαρροών και καλύτερη διαχείριση του νερού.
Για το λόγο αυτό, την Τετάρτη 2 Αυγούστου διεξήχθη ημερίδα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΚ όπου παρουσιάστηκε στο προσωπικό και τους μηχανικούς της εταιρίας, ο τρόπος λειτουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας του πληροφοριακού συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο τόσο της ροής στο δίκτυο υδροδότησης από τις γεωτρήσεις, όσο και της στάθμης νερού γενικής χρήσης στις υπέργειες δεξαμενές.
Κύριο πλεονέκτημα της πλατφόρμας είναι ο απλός και κατανοητός τρόπος γραφικής απεικόνισης των διαθέσιμων επιπέδων του νερού γενικής χρήσης στις δεξαμενές και της παροχής αυτού από τις γεωτρήσεις μέσω της παρακολούθησης της ροής από τα σύγχρονα ροόμετρα. Επιπλέον συζητήθηκαν με το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό της ΔΕΥΑΚ μελλοντικές συνεργασίες για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη.
Την Παρασκευή 4 Αυγούστου στις 11 π.μ. θα παρουσιαστεί το εργαλείο-εφαρμογή καταγραφής βλαβών ή και διαρροών στο δίκτυο υδροδότησης νερού γενικής χρήσης της ΔΕΥΑΚ, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας (πρ. Νομαρχία). Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής αυτής εστιάζονται:
- στην ευκολία εγκατάστασης και χρήσης σε κινητές συσκευές ή τάμπλετ της αρεσκείας του χρήστη, στην ευκολία χρήσης και το φιλικό διαδραστικό χαρακτήρα της εφαρμογής
- στην άμεση ενημέρωση της βάσης στοιχείων της ΔΕΥΑΚ για άμεση επέμβαση αν και όποτε χρειαστεί αλλά και
- στην καταγραφή ιστορικών στοιχείων βλαβών για περαιτέρω μελέτη από την ΔΕΥΑΚ.
Στο Save Water συμμετέχουν οι: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφερειακό Συμβούλιο Αυλώνα, Περιφερειακό Συμβούλιο Κορυτσάς, Περιβαλλοντικό Κέντρο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ΔΕΥΑ Κέρκυρας, ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, Επιτροπή Ερευνών Ιονίου Πανεπιστημίου, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Μηχανικών, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Έλεγχος Ρύπανσης, Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος και Επεξεργασίας Λυμάτων.
Το έργο "Βελτίωση της διαχείρισης και της υποδομής διάθεσης υδάτινων πόρων μέσω έξυπνων τεχνολογιών, πολιτικών και εργαλείων (SAVE WATER)", υλοποιείται στο πλαίσιο του "Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα - Αλβανία 2014-2020" (Interreg IPA CBC Programme Greece- Albania 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.
ΦΩΤΟ@ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ