«Ο δάσκαλος χθες, σήμερα, αύριο»: Τιμητική εκδήλωση για τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς
Παρουσίαση βιβλίου του εκπαιδευτικού συγγραφέα Δημήτρη Μαριόλη «Ο ιέραξ είναι εδώ» - Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 18.30 στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας
ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας σας καλεί στην τιμητική εκδήλωση για τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 στις 18.30 στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.
Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί ένα μικρό δείγμα αναγνώρισης εκ μέρους του ΣΕΠΕ, της πολυετούς προσφοράς των συναδέλφων μας, που υπηρέτησαν στις σχολικές μονάδες και αφιέρωσαν 30 και πλέον χρόνια από τη ζωή τους στην εκπαίδευση. Πίσω μένει μια αξιέπαινη παρακαταθήκη, που αποτελεί έμπνευση για όλους μας στο δύσκολο αλλά σημαντικό έργο μας.
Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί το βιβλίο του εκπαιδευτικού-συγγραφέα Δημήτρη Μαριόλη "Ο ιέραξ είναι εδώ/Επιθεωρητές και αξιολόγηση στο σχολείο της εθνικοφροσύνης (1949-1974)".
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Στην εποχή του επιθεωρητισμού, όταν ένας/μια δάσκαλος/α δεχόταν αιφνιδιαστική επίσκεψη από τον επιθεωρητή, ειδοποιούσε τους/τις συναδέλφους των γειτονικών σχολείων χρησιμοποιώντας το συνθηματικό «Ο ιέραξ είναι εδώ»
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εκπαιδευτική και πολιτική συγκυρία και ενώ η μάχη του εκπαιδευτικού κινήματος, με διάφορες μορφές, ενάντια στην αξιολόγηση μαίνεται, η αναδρομή στην ιστορία του κλάδου και ιδιαίτερα στην τελευταία περίοδο του επιθεωρητισμού, αποτελεί μια προειδοποίηση για τη σκοτεινή εποχή της νέας αξιολόγησης και αναδεικνύει την αξία του αγώνα για την ακύρωσή της και την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου.
Με αυτή την έννοια, το σύνθημα «ο ιέραξ είναι εδώ» δεν υπενθυμίζει απλώς μια γλαφυρή πλευρά της ιστορίας της εκπαίδευσης. Νοηματοδοτείται εκ νέου, εκπέμποντας σήμερα ένα σήμα κινδύνου στη ζωντανή εκπαίδευση, ανασύροντας στην επιφάνεια τις συλλογικές μνήμες, συνδέοντάς τις με τις παρούσες συνθήκες. Στο παρόν βιβλίο επιχειρείται να ανασυσταθεί η τελευταία περίοδος του επιθεωρητισμού, μέσα από την έρευνα 214 ατομικών υπηρεσιακών φακέλων δασκάλων και την επεξεργασία 2000 εκθέσεων αξιολόγησης. Επιχειρείται επίσης μια πρώτη σύγκριση του επιθεωρητισμού με την προωθούμενη αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών.