Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοίγουν στις 29 Ιουλίου οι αυτοκρατορικοί κήποι του Αχιλλείου για το κοινό

Αχίλλειο
13 Ιουλίου 2023 / 14:15
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Προσβάσιμο και το ανακαινισμένο κτίριο του Βαρώνου ως χώρος εκθέσεων. Οι εργασίες στο Ανάκτορο έφεραν στο φως εντυπωσιακές τοιχογραφίες που ήταν επικαλυμμένες με χρώμα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Tη δυνατότητα να περιηγηθούν στους αυτοκρατορικούς κήπους του Αχιλλείου, όπου δεσπόζει  το άγαλμα του «θνήσκοντος Αχιλλέα» αλλά και ένα δεύτερο ορειχάλκινο άγαλμα του «νικώντος Αχιλλέα», ύψους περίπου 8 μέτρων, θα έχουν από τις 29 Ιουλίου κάτοικοι και επισκέπτες της Κέρκυρας.

Οι αναγκαίες παρεμβάσεις  στους εξωτερικούς ανοιχτούς χώρους του Μουσείου που συμπεριλαμβάνουν και την τοποθέτηση νέου δαπέδου στο χώρο του Περιστυλίου των Μουσών βαίνουν προς ολοκλήρωση, ενώ έχουν γίνει και οι απαιτούμενες συντηρήσεις των αγαλμάτων. Υπενθυμίζεται ότι και πέρσι είχαν ανοίξει για το κοινό μόνον οι αυτοκρατορικοί κήποι του Αχίλλειου Μουσείου και συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου έως την 30η Σεπτεμβρίου 2022, λόγω των εν εξελίξει έργων.

Ανοιχτό και το κτίριο του Βαρώνου

Όπως τόνισε στην «Ε» ο διευθυντής του Μουσείου του Αχιλλείου Τάσος Διαβάτης,  στις 29 Ιουλίου θα είναι προσβάσιμο και το ανακαινισμένο κτίριο του Βαρώνου, το οποίο μάλιστα με τη λειτουργία του θα φιλοξενήσει και μια έκθεση.

Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα κύρια κτίρια που αποτελούν το κτιριακό συγκρότημα του Αχιλλείου. Το διώροφο αυτό κτίριο, μαζί με το Ανάκτορο και τα κτίρια του Θυρωρείου και των Στρατώνων περιλαμβάνονται στο έργο της αποκατάστασης του εμβληματικού μνημείου. Το έργο επίσης περιλαμβάνει και τις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης της κλίμακας Heine, καθώς και τη συντήρηση σταθερών και κινητών εκθεμάτων, τοιχογραφιών και κονιαμάτων, τη δημιουργία μουσειακών κατασκευών, τον σχεδιασμό και παραγωγή πολυμεσικών εφαρμογών, τον εκθεσιακό φωτισμό, την παραγωγή εποπτικού υλικού και εφαρμογή της Μουσειολογικής – Μουσειογραφικής μελέτης της έκθεσης του Ανακτόρου.

Η επίσημη ανακοίνωση για την επαναλειτουργία τμήματος του Μουσείου του Αχιλλείου (κήποι και κτίριο του Βαρώνου) αναμένεται να γίνει σύντομα από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ).

Σε ό,τι αφορά τη θέση του Διευθυντή του Μουσείου του Αχιλλείου, σύμφωνα με την ΕΤΑΔ, ο Τάσος Διαβάτης παραμένει στη θέση του.

Στο «φως» σημαντικές τοιχογραφίες

Στο μεταξύ, οι εργασίες που γίνονται στο Ανάκτορο του Αχιλλείου έφεραν στην επιφάνεια εντυπωσιακά νεότερα ευρήματα σχετικά με το ζωγραφικό διάκοσμο σε οροφές και τοίχους.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Κώστας Ασπιώτης, πρόκειται για τοιχογραφίες  πολύ μεγάλης αξίας που παρέμεναν για δεκαετίες κρυμμένες , καθώς είχαν καλυφθεί με χρώμα. Μια εξ αυτών είναι και η «Βοσκοπούλα» που ανακαλύφθηκε πίσω από το ασανσέρ.  Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Ασπιώτης οι τοιχογραφίες καλύπτουν ολόκληρες επιφάνειες. Μάλιστα ύστερα από την αφαίρεση των νεότερων ψευδοροφών, διαπιστώθηκε ότι η έκταση των σωζόμενων επιφανειών που φέρνουν διάκοσμο ξεπερνά κατά πολύ την αρχική εκτίμηση.

Όπως επισημαίνεται στην 8σέλιδη έκθεση της ΕΤΑΔ, οι εργασίες συντήρησης ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2020, με την αποκάλυψη του ζωγραφικού διακόσμου, αρχικά στις κατώτερες επιφάνειες των τοίχων και στη συνέχεια στα ανώτερα τμήματα και τις οροφές. Έκτοτε οι ανακαλύψεις  συνεχίζονται.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια των εργασιών στερέωσης του υποστρώματος των οροφογραφιών , υποκείμενο ζωγραφικό στρώμα, εντοπίστηκε κάτω από τον εμφανή διάκοσμο , το οποίο ανήκει στην αρχική φάση διακόσμησης του Ανακτόρου. Στις κάθετες επιφάνειες των χώρων του Ανακτόρου αναδείχθηκε ένας εξαιρετικής ποιότητας διάκοσμος , υψηλής καλλιτεχνικής αξίας και άρτιας εφαρμογής των υλικών κατασκευής. Αποκαλύφθηκαν συνθέσεις (νεοπομπιανού στυλ) με φυτικό διάκοσμο, καθώς και αμιγώς ζωγραφικά θέματα από την μυθολογία (Ερωτιδείς, γρύπες κλπ).

Στόχος πλέον είναι να αναδειχθεί ο διάκοσμος και να είναι εμφανής στο κοινό με την ανάλογη διαμόρφωση των μουσειακών κατασκευών.

Το έργο

Το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του συγκροτήματος «Αχιλλείου» (β’ φάση) υλοποιείται, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, από την ΕΤΑΔ ΑΕ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.


 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.