Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ιρλανδικά φτερά» στο φεστιβάλ Παξών 2023

Ιρλανδικά Φτερά
05 Ιουλίου 2023 / 19:11
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η εκδήλωσή θα διεξαχθεί παρουσία της Πρέσβειρας της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, Iseult Fitgerald.

ΠΑΞΟΙ. Τα φετινά Ιρλανδικά Φτερά ενώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις Ελλήνων και Ιρλανδών μουσικών με τον δεξιοτέχνη εγχόρδων και οργανοπαίχτη μπουζουκιού, Ηλία Δένδια, σε μια γιορτή προς τιμήν του Νομπελίστα Ιρλανδού ποιητή, Seamus Heaney, και της αγάπης του  για την Ελλάδα, στην δέκατη επέτειο από τον θάνατο.

Ο Seamus Heaney δεν υπήρξε μόνον ποιητής αλλά και καθηγητής, κριτικός και μεταφραστής, μεταξύ άλλων από την αρχαία ελληνική στην δημοτική γλώσσα, την οποία και λάτρευε. Σε αυτήν την βραδιά ποίησης και μουσικής η κόρη του, Catherine, θα απαγγείλει τη συλλογή του ποιητή 'Σοννάτα από την Ελλάδα’ και η Παξινή εκπαιδευτικός και αρχειονόμος Ευτέρπη Λύχνου θα αναγνώσει από την ελληνική μετάφραση του έργου του, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας μετάφρασης από τον Διονύση Καψάλη, που δημιουργήθηκε ειδικώς για τα Ιρλανδικά Φτερά.

Ενωτικό παράγοντα μεταξύ των σύντομων αυτών αναγνώσεων θα αποτελέσει η μουσική, σε συνθέσεις που συλλαμβάνουν και μεταφέρουν το πνεύμα Ιρλανδίας και Ελλάδας, εμπνευσμένες από τα ποιήματα, σε εκτέλεση του συνόλου Hellas Ensemble και του Ηλία Δένδια.

Το σύνολο Hellas Ensemble, ένας εξαιρετικός θίασος μουσικών από την Ιρλανδία, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα παρουσιάσει μια μουσική σουίτα εμπνευσμένη από το έργο του Heaney ¨Σοννέτα από την Ελλάδα¨, με τη συνοδεία μιας ευρείας γκάμας μουσικών οργάνων που δεν έχουν ξαναπαιχτεί στους Παξούς, όπως οι Ιρλανδικές πίπες (η εθνική γκάιντα της Ιρλανδίας) και η Ιρλανδική άρπα.

Οι Ελληνοκελτικές μουσικές μελωδίες του συνόλου Hellas Ensemble, που πηγάζουν από τον θαυμασμό τους για το ποιητικό έργο του Heaney, είναι προϊόν σύνθεσης από τρεις οργανοπαίκτες του μπουζουκιού: τον Marty Coyle από το Derry της Ιρλανδίας, τον Νίκο Πετσάκο από την Ικαρία και το Σικάγο και τον Παξινό Ηλία Δένδια που επέστρεψε προσφάτως στο νησί κατόπιν της τεράστιας του επιτυχίας με τους Crowded House.

Η εκδήλωσή θα διεξαχθεί παρουσία της Πρέσβειρας της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, Iseult Fitgerald.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Παλαιού Σχολείου, στον Λογγό Παξών την Τρίτη 11/07 και ώρα 21:00 

 

Ιρλανδικά Φτερά 2023 Έκθεση Κεραμικής

Τα Ιρλανδικά Φτερά 2023, πέραν των λοιπών εκδηλώσεων, θα παρουσιάσουν επίσης στο Παλαιό Σχολείο του Λογγού έξι επιφανείς, διακεκριμένους Ιρλανδούς κεραμίστες, του  Isobel Egan, Sinead Fagan, Jane Jermyn, Ann McBride, Marcus O’Mahony, Kathleen Standen,  οι οποίοι θα εκθέσουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για το Ελληνικό και διεθνές κοινό της καλοκαιρινής περιόδου στους Παξούς να ανακαλύψουν την ποικιλομορφία ως προς την μορφή, την υφή, το χρώμα, την τεχνική και την εκφραστικότητα που χαρακτηρίζει την σύγχρονη Ιρλανδική κεραμική τέχνη.

Οι Ιρλανδοί φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα έργα τους δημιουργώντας έναν ζωντανό οπτικό διάλογο με επτά Έλληνες συναδέλφους τους: Γιώργος Βαβάτσης, Μίρκα Δραπανιώτου, Μάνος Καλαμένιος, Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Αγγελική Παπαδόπουλου, Ηλίας Χριστόπουλος.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Σχολείο, στους Λογγούς Παξών.

Τα εγκαίνια θα γίνουν παρουσία των καλλιτεχνών την Παρασκευή 14/07 και  ώρα 19:30- 23:00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης: 11 Ιουλίου με 8 Αυγούστου 2023. Ανοιχτά καθημερινά 8 με 10:30μμ.

Πληροφορίες: [email protected] / [email protected]

ΦΩΤΟ@ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΠΟΪΚΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.