Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καραγιάννη και Πακσόγλου πρωταγωνίστησαν στη συναυλία της «San Giacomo» (photos)

Βασιλική Καραγιάννη
29 Ιουνίου 2023 / 08:27
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην Μαρία Κάλλας

Συναυλία - αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας πραγματοποίησε η  Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «San Giacomo» την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στο περιστύλιο των παλαιών Ανακτόρων των Αγίων Μιχαήλ & Γεωργίου. Αφορμή του αφιερώματος αυτού στάθηκε η συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της σπουδαίας Ελληνίδας soprano (1923), αλλά και 50 ετών από την έναρξη της τελευταίας περιοδείας της (1973) ως μονωδού.

 

Πρωταγωνιστές της συναυλίας, οι δύο διακεκριμένοι soloists: η υψίφωνοςΒασιλική Καραγιάννη και ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου, με τις άριες και τα duetti που ερμήνευσαν να είναι αναμφίβολα και τα πλέον αξιόλογα στοιχεία της συναυλίας. Μεταξύ άλλων, η Βασιλική Καραγιάννη ερμήνευσε τις άριες Mercè, dilette amiche (Il vespri Siciliani) του Giuseppe Verdi και Casta Diva (Norma) του Vincenzo Bellini, ενώ ο Δημήτρης Πακσόγλου τα Le fleur (Carmen) του Georges Bizet, E lucevan le stelle (Tosca) του Giacomo Puccini και Coro e Cavatina (Lucia di Lamermoor) του Gaetano Donizetti. Από κοινού τραγούδησαν επίσης τα Un di, felice και Folie, Folie από την Traviata του Verdi.

Ως soloists εμφανίστηκαν επίσης η mezzo soprano Ελισσώ Ντάβλη (στο Coro di Zingari από τον Trovatore του Verdi και, από κοινού με την Καραγιάννη στο Barcarolle από τα Παραμύθια του Χόφμαν του Jacques Offenbach) και ο βαρύτονος Ανδρέας Γκούσης (στο Di Provenza il mar, από την Traviata του Verdi), ο οποίος επιμελήθηκε άλλωστε και την φωνητική προετοιμασία της χορωδίας.

Η Χορωδία «San Giacomo» ερμήνευσε επίσης χορωδιακά μέρη από τις όπερες Nabucco και I Lombardi του Verdi, καθώς και το Conquest of Paradise του Βαγγέλη Παπαθανασίου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Anthonyi Ivanov και την πιανιστική συνοδεία της Μαριλένας Ελούλ. Συμμετείχαν ακόμη ο Χρήστος Πηλός στο φλάουτο και ο Γιάννης Πατρίκιος στα κρουστά. Η συναυλία έκλεισε με τα Brindisi και O sole mio, ενώ τους συντελεστές συνεχάρη από μικροφώνου η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, κατά την αποφώνησή της.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».