Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λύσεις για τη διαμονή του εκατονταμελούς συνεργείου της, αναζητά η παραγωγή του "Καποδίστρια"

Γιάννης Σμαραγδής
10 Ιανουαρίου 2023 / 11:27

Το Film Office της Περιφέρειας δεν έχει budget - Διερευνάται το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για φιλοξενία, εστίαση, μετακινήσεις

ΚΕΡΚΥΡΑ. Χορηγίες ιδιωτών διερευνά η εταιρεία παραγωγής της ταινίας "Καποδίστριας" για να καλύψει την παραμονή στην Κέρκυρα του εκατονταμελούς συνεργείου της, η οποία αποδεικνύεται ένα αρκετά απαιτητικό εγχείρημα. Μολονότι έχει γίνει πολύ λόγος από την τοπική αυτοδιοίκηση για την προώθηση της Κέρκυρας ως ένα δυναμικό κινηματογραφικό προορισμό, οι δυνατότητες χρηματοδότησης είναι ανύπαρκτες.

Χθες το πρωί έφθασε στο νησί ο σπουδαίος δημιουργός, σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος ανέφερε στην "Ε" ότι θα παραμείνει μέχρι την Πέμπτη μαζί με τον Πρόεδρο των "Κορφιάτικων Βραβείων" Δημήτρη Μουζακίτη, για να διευθετήσει πρακτικά ζητήματα που αφορούν στα εδώ γυρίσματα της πολυαναμενόμενης ταινίας τον Μάιο.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε η παραγωγή της ταινίας δεν ήταν μικρά: Πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία και συνακόλουθα ματαίωση των γυρισμάτων στην Αγία Πετρούπολη. Συν τοις άλλοις ο σκηνοθέτης σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη μίλησε για "επιθέσεις" από κάποια κέντρα που επιθυμούν να μην γυριστεί η ταινία, αλλά και για περιορισμένη χρηματοδότηση.

Η εταιρεία παραγωγής έχει εδώ και δύο χρόνια περίπου ξεκινήσει τις επαφές της με την "γενέθλια γη" του Κυβερνήτη. Ακολουθώντας τη μεγάλη του ιστορική διαδρομή του Καποδίστρια, τα γυρίσματα περιλαμβάνουν εκτός από την Κέρκυρα, το Ναύπλιο, την Ύδρα, τη Μάνη αλλά και το εξωτερικό.

Χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μπάμπη Βούλγαρη για να διερευνηθούν οι δυνατότητες χορηγίας φιλοξενίας του συνεργείου της παραγωγής από κερκυραϊκές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενώ την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα

Καλούδης: Πού είναι η ενίσχυση που υποσχέθηκαν;

"Θόρυβο" εξάλλου έχει δημιουργήσει η τηλεοπτική δήλωση του σκηνοθέτη στο "Νέα Κρήτη TV" , για πόλεμο που δέχεται ώστε να μην γυριστεί η ταινία για τον Καποδίστρια. 

Με αφορμή αυτή τη δήλωση, ανακοίνωση εξέδωσε ο Γιώργος Καλούδης - επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πρώτα η Κέρκυρα", ο οποίος ασκεί κριτική στην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, τη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου αλλά και τον κυβερνητικό βουλευτή Στέφανο Γκίκα μιλώντας για οικονομική στήριξη που είχαν υποσχεθεί χωρίς τελικά να το πράξουν.

«Οι αξιωματούχοι του κυβερνητικού κόμματος της ΝΔ  κ. Γκίκας, κ. Κράτσα και  κ. Υδραίου είχαν υποσχεθεί οικονομική ενίσχυση αλλά δεν έκαναν τίποτα μέχρι σήμερα». Ερωτώνται πάλι: Θυμούνται τις δημόσιες ενώπιον κοινού και καμερών δηλώσεις τους;

Νοιώθουν το ιστορικό χρέος που τους επωμίζουν τα αξιώματά τους; Ιδιαίτερα μετά τις απειλές κατά Σμαραγδή  να μην κάνει τη ταινία για τον Καποδίστρια;» ρωτά ο Γιώργος Καλούδης.

Κράτσα: Δεν έχουμε budget 

«Αντιμετωπίσαμε από την αρχή με μεγάλο ενθουσιασμό το ενδεχόμενο μιας ταινίας για τον Ι. Καποδίστρια και μάλιστα προσωπικά ενθάρρυνα τον κ. Σμαραγδή να συμπεριλάβει στα γυρίσματα και την Κέρκυρα διότι στο αρχικό σχέδιο δεν προβλεπόταν» αναφέρει στην "Ε" η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα.

«Υποσχεθήκαμε να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα για να βοηθήσουμε, αλλά δεν έχουμε δυνατότητα χρηματοδότησης από το δημοσιονομικό μας πλαίσιο, άρα έπρεπε να βρούμε κάποιους παράλληλους τρόπους. Μπορεί το film office να έχει συνδέσει το όνομα του με με σοβαρές παραγωγές, αλλά δεν έχει budget, δίνει μόνον εξυπηρετήσεις. 

Επαφές με τουριστικούς φορείς

«Ξεκινήσαμε έγκαιρα, από τον περασμένο Μάρτιο κιόλας τις συστηματικές επαφές με εστιάτορες με ξενοδοχεία για να βρούμε λύσεις φιλοξενίας. Δεν καταφέραμε να βρούμε λύσεις για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων, δηλαδή διαμονή, εστίαση, μετακινήσεις από Αθήνα προς Κέρκυρα, εντός Κέρκυρας κ.λπ.» απαντά η Ρόδη Κράτσα.

«Και αυτό είναι και μια αίτηση προς τους ξενοδοχους και τους τουριστικούς παράγοντες να μπορέσουμε να δούμε τι μπορούν να προσφέρουν και εάν αυτά είναι αρκετά για να κάνει τα γυρίσμστα ο κ. Σμαραγδής. Ειμαι πάντα ανοικτή διότι αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία για την Ελλάδα, για τα Ιόνια και για την Κέρκυρα ιδιαιτέρως, να γίνει η ταινία για τον Ιωάννη Καποδίστρια» συμπλήρωσε η Ρόδη Κράτσα.

Σμαραγδής: «Δεν εννοούσα τους Κερκυραίους» 

Μιλώντας στην "Ε" ο Γιάννης Σμαραγδής τόνισε κατηγορηματικά ότι οι δηλώσεις του δεν έχουν καμία σχέση με τους φορείς στην Κέρκυρα, με τους οποίους συνεργάζεται και γι΄αυτό το λόγο βρίσκεται εδώ αυτές τις μέρες. «Εξάλλου, τον Καποδίστρια δεν τον δολοφόνησαν Κερκυραίοι. Τον δολοφόνησαν αυτοί που τον δολοφόνησαν και από πίσω ήταν άλλοι» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά τις συνεργασία του με τους τοπικούς παράγοντες ανέφερε «Τώρα εάν τυχόν θα βοηθήσουν οι φορείς της Κέρκυρας, θα το διερευνήσουμε αυτές τις μέρες και αφότου έχω ολοκληρώσει τις συναντήσεις μου, θα έχω εικόνα».


Το εξετάζουν οι ξενοδόχοι

«Μόλις πήραμε στα χέρια μας την πρόταση της εταιρείας παραγωγής για να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον για τη φιλοξενία 100 ατόμων τον ερχόμενο Μάιο» είπε στην "Ε" ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μπάμπης Βούλγαρης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Σμαραγδή.
«Θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο, θα ζητήσουμε τις προτάσεις των ξενοδόχων και θα βρούμε την καλύτερη λύση, είτε δωρεάν είτε σε ειδικές, πολύ μειωμένες τιμές» ανέφερε ο ίδιος.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ