Οι μετακινήσεις των πληθυσμών στο Ιόνιο, στην Αναγνωστική
Μία τέτοια εκδήλωση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον σε μία περίοδο όπου οι μετατοπίσεις πληθυσμών αφενός επανεμφανίζονται με βίαιο και οξύ τρόπο και αφετέρου εργαλειοποιούνται στα πλαίσια γενικότερων στρατηγικών επιδιώξεων από κρατικούς δρώντες.
Η εκδήλωση αυτή, όπως δήλωσε ο Εκτελεστικός – Επιστημονικός Διευθυντής κ. Δημήτρης Ζυμάρης στην «Ε» εναρμονίζεται με το ευρύτερο πλαίσιο και τους στόχους της Εταιρίας.
Για το βιβλίο μιλούν, ο Θεόδωρος Παππάς (Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας), ο Μανόλης Δρακάκης (Αναπ. Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας), ο Δημήτριος Γ. Μεταλληνός (Διδάσκων Ιονίου Πανεπιστημίου Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας), ο Νίκος Γ. Μοσχονάς (Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Πρόεδρος Κέντρου Μελετών Ιονίου) και ο Γεράσιμος Δ. Παγκράτης (Καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΕΚΠΑ και Διευθυντής Π.Μ.Σ. «Ελληνοϊταλικές Σπουδές»).
Το συνέδριο έγινε από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου 2019, στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Μουσείο Ιστορίας του και οι μελετητές απάντησαν σε σειρά ερωτημάτων που αφορούν στα αίτια των μεταναστεύσεων, στα ποσοτικά και ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, στις επιδράσεις τους σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, στις κρατικές πολιτικές για τις μετακινήσεις πληθυσμιακών ομάδων και τη διαχείρισή τους, στη στάση των γηγενών έναντι των επήλυδων, στους μηχανισμούς και στους ρυθμούς ένταξης – ενσωμάτωσης ή/και αφομοίωσης των μεταναστών, και, τέλος, σε ζητήματα τυπολογίας, μεθοδολογίας και πηγών.
Οι εισηγήσεις του συνεδρίου έρχονται να καταδείξουν όχι μόνο την πολυπολιτισμικότητα που εμπεριέχεται στην πολιτισμική και κοινωνική εξέλιξη των Ιονίων νήσων αλλά και τον ρόλο του απάνεμου λιμένος που έχουν αναλάβει κατά καιρούς για διάφορους εκτοπισμένους, είτε πολίτες, είτε πληθυσμούς. Τέλος καθίσταται σαφής η πλεονεκτική γεωγραφική θέση που κατέχουν τα νησιά του Ιονίου, βρισκόμενα σε ένα σταυροδρόμι πολιτικό, οικονομικό και πολτιιστικό.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.