Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Οι τρεις μεγάλες Φιλαρμονικές ενώθηκαν ξανά υπό τον Ν. Μάντζαρο (video)

Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας
06 Nov 2022 / 15:23

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τον θάνατό του - Η τελευταία κοινή εμφάνιση είχε γίνει την Κυριακή των Βαΐων του 2018

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο συνθέτης του Εθνικού Ύμνου Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος, εμβληματική μορφή της μουσικής ιστορίας της Κέρκυρας τιμάται φέτος και στο πλαίσιο του  Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τον θάνατό του, μέσα από ένα πλήθος εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022.

Σήμερα, μετά τη Λιτανεία του Πρωτοκύριακου, οι τρεις Φιλαρμονικές της πόλης, η "Παλαιά", η "Μάντζαρος" και η "Καποδίστριας", ενώθηκαν ξανά σε μια πανηγυρική εμφάνιση που ενθουσίασε.



Η τελευταία κοινή εμφάνιση είχε γίνει την Κυριακή των Βαΐων του 2018, σε μια συμβολική κίνηση, η οποία επιβεβαίωνε τη συνεχή ανοδική πορεία των μουσικών σωμάτων, καθώς και την ευγενή άμιλλα μεταξύ τους.

Κοινές εμφανίσεις των μουσικών σωμάτων της Παλαιάς Φιλαρμονικής και της “Μαντζάρου” είχαν πραγματοποιηθεί πριν από σχεδόν είκοσι έτη, σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων κατά την προπολεμική περίοδο. Επίσης, κατά τη διάρκεια των πάλαι ποτέ μπαντιστικών φεστιβάλ της δεκαετίας του 1990 με αφορμή τους εορτασμούς της 21ης Μαΐου τα ίδια μουσικά σύνολα απέδιδαν από κοινού εμβληματικά μουσικά έργα.

Φέτος το "μάρς" δόθηκε στο πλαίσιο του  Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας με το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μεγάλου Κερκυραίου μουσικοσυνθέτη. 
 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την 6η Μουσικολογική Ημερίδα το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, από τη Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος», η οποία έχει την ιδιαίτερη τιμή να φέρει το όνομά του.

Στο πλαίσιο αυτό, έγκριτοι ομιλητές από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τον ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο ανέπτυξαν ζητήματα τα οποία κάλυψαν από συγκεκριμένες πτυχές της μουσικής δραστηριότητας του Μάντζαρου, έως και τη μεταθανάτια πρόσληψη της προσωπικότητάς του. Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι Σωκράτης Άνθης, Κώστας Ζερβόπουλος, Κώστας Καρδάμης, Σπύρος Ρουβάς, η Μαρία Ντούρου και ο μουσικολόγος Γεράσιμος Μαρτίνης, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης.
 
Στη συνέχεια, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει τα έργα του σπουδαίου εθνικού ραψωδού σε μια σειρά συναυλιών σε διάφορους χώρους της Κέρκυρας.

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν δύο μεγάλες συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος και τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας στις 12 Νοεμβρίου και στις 4 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, ενώ στις 24 Νοεμβρίου το έργο του συνθέτη θα πάρει ζωή μέσα από τις φωνές της Χορωδίας των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων.
 
Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο συνθέτης του Εθνικού Ύμνου. Ωστόσο, πέραν αυτού, υπήρξε  πρωτοπόρος και σε πολλούς άλλους τομείς της μουσουργίας, ενώ πολύ μεγάλο ήταν το έργο του και στον χώρο της διδασκαλίας της μουσικής, καθώς πολλοί εκ των μεταγενέστερων Επτανησίων μουσουργών υπήρξαν μαθητές του.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να τον αναγορεύσουν σε γενάρχη όχι μόνο της επτανησιακής, αλλά και της νεοελληνικής μουσικής συνολικά. 
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ