Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσίαση της έκδοσης: «Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα»

Ιστορία μουσικής
17 Σεπτεμβρίου 2022 / 10:17

Την επιμέλεια της έκδοσης έχει αναλάβει εκδοτική ομάδα, αποτελούμενη από τους Χάρη Ξανθουδάκη, Πάνο Βλαγκόπουλο, Κώστα Καρδάμη και Στέλλα Κουρμπανά.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών (ΚΕΤΩΑ) παρουσιάζουν την έκδοση του Ωδείου Αθηνών "Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα", την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 στις 20.30 στην αίθουσα της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας (Καποδιστρίου 120).

Θα μιλήσουν οι:

Νίκος Τσούχλος (Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών και Αναπληρωτής Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου),
Χάρης Ξανθουδάκης (Διευθυντής του ΚΕΤΩΑ και Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου),
Κώστας Καρδάμης (Αναπληρωτής Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής)
Στέλλα Κουρμπανά (Έφορος του Ιστορικού Αρχείου του Ωδείου Αθηνών και Διδάκτωρ  Ιονίου Πανεπιστημίου).

Η "Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα" εκδίδεται από το Ωδείο Αθηνών και αποτελεί ένα έργο-ορόσημο, το οποίο έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό: τη συνολική παρουσίαση της συνεχούς παρουσίας της νεοελληνικής μουσικής δημιουργίας και εν γένει μουσικής δραστηριότητας και παραγωγής από την Άλωση του 1453 έως και σήμερα. Αξιοποιώντας τις τελευταίες μουσικολογικές έρευνες και τον μεγάλο πλούτο παλαιών και νέων αρχειακών πηγών, τρεις εικονογραφημένοι τόμοι και έξι δίσκοι ακτίνας φωτίζουν άγνωστες πτυχές της μουσικής μας ιστορίας, ιδιαιτέρως της έντεχνη μουσικής.

Την επιμέλεια της έκδοσης έχει αναλάβει εκδοτική ομάδα, αποτελούμενη από τους Χάρη Ξανθουδάκη, Πάνο Βλαγκόπουλο, Κώστα Καρδάμη και Στέλλα Κουρμπανά. Ο πρώτος τόμος της σειράς, ο οποίος και πρόκειται να παρουσιαστεί, καλύπτει μέσα σε 640 σελίδες μια ελάχιστα ερευνημένη ως προς τη μουσική χρονική περίοδο, αυτή από την Παλαιολόγεια Αναγέννηση (13ος αιώνας) έως και τον τέλος της βασιλείας του Όθωνα (1862). Στα κεφάλαια του τόμου περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα, η μουσική στον ελληνισμό της Αναγέννησης, η περίοδος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, της Ελληνικής Επανάστασης και η (επιμελώς παραμελημένη) Καποδιστριακή. Φυσικά, ιδιαίτερο βάρος δίδεται στη μουσική των Επτανήσων και στη συνολική θεώρησή της. Ο α΄ τόμος, όπως και οι υπόλοιποι που ακολουθούν, συνοδεύεται και από δύο CD με μοναδικές ηχογραφήσεις, οι οποίες υπογραμμίζουν και ακουστικά το πολυποίκιλο φάσμα του έργου.