Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διεπιστημονικό συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αναγνωστική Εταιρεία

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
04 Απριλίου 2024 / 16:03

Τρίτο Διεπιστημονικό Συνέδριο 17-18 Μαΐου 2024

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Συνδιοργάνωση του Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς του ΤΑΒΜ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, της Ερευνητικής Ομάδας IHRC του ΤΑΒΜ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου με τη συνεργασία της Έδρας UNESCO του Ιονίου Πανεπιστημίου για τις απειλές κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς και των σχετικών με την πολιτιστική κληρονομιά δραστηριοτήτων, του Δικηγορικού Συλλόγου Κερκύρας και των Μουσειακών Συλλογών Ιονίου Πανεπιστημίου.

Επίκεντρο των διεπιστημονικών θεματικών του συνεδρίου είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με την πληροφορία όσον αφορά την ιστορία, τη ρύθμιση (δίκαιο και δεοντολογία) και τον πολιτισμό. Ως «ανθρώπινα δικαιώματα» εννοούνται για τις ανάγκες του συνεδρίου όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, που προστατεύονται σε διεθνές, ενωσιακό και εσωτερικό δίκαιο. Ενδεικτικά παρατίθενται: η αξία και αξιοπρέπεια του ανθρώπου, η ισότητα, η προσωπική ελευθερία, η ελευθερία λόγου και έκφρασης, η ελευθερία του τύπου, η ελευθερία της τέχνης, έρευνας, διδασκαλίας, εκπαίδευσης, το δικαίωμα στον πολιτισμό, η πνευματική ιδιοκτησία, η ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα. Η πληροφορία εννοείται κατά την πλέον ευρεία της έννοια (είτε ενσωματωμένη σε φορέα είτε ανεξάρτητη από τον φορέα της) σε οποιοδήποτε περιβάλλον διαχείρισής της.

To συνέδριο είναι το τρίτο Διεπιστημονικό Συνέδριο με επίκεντρο την πληροφορία συνδιοργάνωσης Εργαστηρίων του Ιονίου Πανεπιστημίου, της Ερευνητικής Ομάδας IHRC και άλλων φορέων. Το πρώτο συνέδριο διεξήχθη στην Αθήνα, 24 και 25 Μαΐου 2013, με τίτλο ‘Ιστορία της Πληροφορίας: Σημεία αναφοράς από τον πάπυρο στο ηλεκτρονικό έγγραφο και το δεύτερο διεξήχθη στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, 28 και 29 Απριλίου 2017, με τίτλο ‘Παιδί και Πληροφορία: αναζητήσεις και προσεγγίσεις ιστορίας, δικαίου-δεοντολογίας, πολιτισμού.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί Την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 στην Αναγνωστική Εταιρεία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ