Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσίαση της έκδοσης "Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Διηγήματα, με είκοσι χαράγματα του Μάρκου Ζαβιτζιάνου"

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
10 Ιουλίου 2024 / 17:04
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 16 Ιουλίου και ώρα 20.30, στην Αναγνωστική Εταιρία.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας διοργανώνει παρουσίαση της νέας της συν-έκδοσης, με τις εκδόσεις ΚΕΙΜΕΝΑ: Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Διηγήματα, με είκοσι χαράγματα του Μάρκου Ζαβιτζιάνου.

Θα μιλήσουν: Δημήτρης Θεοτόκης, Δρ Πληροφορικής MBCS, Έφορος Βιβλιοθήκης Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας

Νάσος Μαρτίνος, Ψυχίατρος – Λογοτέχνης, Αντιπρόεδρος Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών

Δημήτρης Ζυμάρης, Ιστορικός, Επιστημονικός Διευθυντής Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

Μαρίνα Παπασωτηρίου, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης - Παράρτημα Κέρκυρας.

Διηγήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Ναταλία Καποδίστρια

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής Εταιρίας στο YouTube: https://www.youtube.com/@CorfuReadingSociety

Η εκδήλωση θα  πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 16 Ιουλίου και ώρα 20.30, στην Αναγνωστική Εταιρία.

Κυκλοφορούν σε μια επετειακή, αναθεωρημένη έκδοση, από την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας και τις εκδόσεις ΚΕΙΜΕΝΑ, τα εμβληματικά Διηγήματα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη (1872-1923). Σε αυτά, ο κορυφαίος Κερκυραίος λογοτέχνης,  ανατέμνει και απαθανατίζει πτυχές μιας βαθιά ριζωμένης συλλογικής νοοτροπίας και –με την εξαιρετικά στοχαστική ματιά του– τις  προσφέρει ως κοινό κτήμα εις το διηνεκές.

Στην έκδοση δημοσιεύονται –ορισμένα για πρώτη φορά– είκοσι χαρακτικά του πρωτοπόρου χαράκτη –επίσης Κερκυραίου– Μάρκου Ζαβιτζιάνου (1884-1923), εμπνευσμένα από τα Διηγήματα. Ο διάλογος μεταξύ των διηγημάτων και των χαραγμάτων, σ’ ένα βιβλίο που επανεκδίδεται εμπλουτισμένο, ύστερα από 42 ολόκληρα χρόνια, αλληλοσυμπληρώνει δύο εκφάνσεις της Τέχνης.

Πρότυπό μας, στάθηκε η παλαιότερη εμβληματική έκδοση των Διηγημάτων («Κείμενα», 1978 και 1982), από τον αείμνηστο Φίλιππο Βλάχο, πατέρα του σημερινού εκδότη των ΚΕΙΜΕΝΩΝ Φοίβου Βλάχου.

Η νέα έκδοση (384 σελίδων)  –πέρα από το ότι αναδημοσιεύονται η Εισαγωγή του αείμνηστου Γιάννη Δάλλα και το Γλωσσάρι του  Φίλιππου Βλάχου– συνοδεύεται με κείμενα των: Δημήτρη Ζυμάρη, Δημήτρη Θεοτόκη, Κώστα Λιντοβόη, Νάσου Μαρτίνου, Μαρίνας Παπασωτηρίου και Ανδρέα Ανδρέου (που υπογράφει και τη νέα φιλολογική επιμέλεια), προσφέροντάς μας μια πολυπρισματική προσέγγιση.

Περιεχόμενα (πλέον των Διηγημάτων):

- Θανάσης Μακρής: Προλόγισμα

- Δημήτρης Ζυμάρης: Εισαγωγή

- Γιάννης Δάλλας: Το πρόβλημα της εντοπιότητας στην πεζογραφία του Θεοτόκη.

- Ανδρέας Ανδρέου: Ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης.

- Δημήτρης Θεοτόκης: Στοιχεία για το Αρχείο του Ντίνου Θεοτόκη.

- Κώστας Λιντοβόης: O Κωνσταντίνος Θεοτόκης και η Βόρεια Κέρκυρα μέσα από τα Διηγήματά του.

- Νάσος Μαρτίνος: Η διαπραγμάτευση της εσωτερικής σύγκρουσης μέσα από κάποια διηγήματα του Ντίνου Θεοτόκη «Πίστομα!», «Ακόμα;» και «Αμάρτησε;».

- Μαρίνα Παπασωτηρίου: «… έβλεπε πιο πέρα απ’ ότι βλέπουν τα μάτια και μόνον». Τα χαράγματα του Μάρκου Ζαβιτζιάνου για τα Διηγήματα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη.

- Φίλιππος Βλάχος: Γλωσσάρι.

Η εν λόγω έκδοση που έχει επετειακό χαρακτήρα  –καθώς το 2023 συμπληρώθηκε ένας αιώνας όχι μόνο από τον θάνατο του Ντίνου Θεοτόκη αλλά και του συνοδοιπόρου του, πρωτοπόρου χαράκτη Μάρκου Ζαβιτζιάνου– οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη χορηγία της κυρίας Ρωξάνης Μάνου, θυγατέρας της Ελένης Κ. Ζαβιτσιάνου, μικρανεψιάς του χαράκτη.

Η Δ.Ε. εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στην κυρία Ρωξάνη Μάνου, καθώς και σε όλους όσοι συντέλεσαν με οποιοδήποτε τρόπο, τόσο στην πραγματοποίηση αυτής της έκδοσης, όσο και σε όλες τις άλλες επετειακές εκδηλώσεις για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη.

Υπενθυμίζεται ότι την 01 Ιουλίου 1923, άφησε την τελευταία του πνοή στην πόλη μας, ο κορυφαίος Κερκυραίος λογοτέχνης Κωνσταντίνος Θεοτόκης, ο οποίος –εκτός των άλλων– διετέλεσε και Γραμματέας της Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας, κατά τη διετία 1898-1900. 

Η Αναγνωστική Εταιρία, τιμώντας τη μνήμη και το έργο του, πραγματοποίησε αρκετές επετειακές εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με κεντρική δράση της την έκθεση: «Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης μέσα από οικογενειακά κειμήλια και αρχειακά τεκμήρια», η οποία εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 2023, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και έχει παραταθεί έως τις 31 Ιουλίου 2024.

Έναν χρόνο μετά την εκατοστή επέτειο της εκδημίας του μεγάλου Κερκυραίου, η Αναγνωστική Εταιρία προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό μια νέα, σημαντική έκδοση αναφοράς, η οποία διατίθεται στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας και στα βιβλιοπωλεία.

Παράλληλα, κυκλοφορεί και συλλεκτική έκδοση, σε διχρωμία, εκατόν ενός (101) αριθμημένων αντιτύπων, που συμπεριλαμβάνει επίσης αριθμημένο ένα ακριβές αντίγραφο χαράγματος του Μάρκου Ζαβιτζιάνου για το Διήγημα του Ντίνου Θεοτόκη Η παντρειά της Σταλαχτής.

Αποκλειστική διάθεση συλλεκτικής έκδοσης: Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.