Κυριακή 06.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Μετεξεταστέοι» στην οργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας

Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας
02 Σεπτεμβρίου 2022 / 10:00

Το άνοιγμα εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας -Εξαιρετικό από καλλιτεχνικής, αλλά κάκιστο από οργανωτικής πλευράς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το σύνολο εγχόρδων Athens Classical Players (αποτελούμενο από μόνιμα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών) και ο soloist Γιώργο Μπάνος στο βιολί, άνοιξαν με τον καλύτερο τρόπο από καλλιτεχνικής πλευράς την αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας 2022.

Η συναυλία τους -έστω και μετ’ εμποδίων, λόγω των ασταθών καιρικών συνθηκών- πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 1ης Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα (Πλακάδα Αγίου Σπυρίδωνα). Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε περιλάμβανε το περίφημο έργο του Antonio Vivaldi Τέσσερις Εποχές, καθώς και δημοφιλή έργα του Αργεντινού συνθέτη Astor Piazzola.

Μετεξεταστέοι στην οργάνωση…

Δυστυχώς όμως, εύλογα θα παρατηρήσει κανείς ότι η εν λόγω εκδήλωση, καίτοι εναρκτήρια και υψηλών καλλιτεχνικών προδιαγραφών, δεν έτυχε της δέουσας προβολής/διαφήμισης εγκαίρως, κάτι που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο στοιχείο από οργανωτικής πλευράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη συγκεκριμένη συναυλία δεν είδαμε ούτε μία αφίσα σε κάποιο κεντρικό σημείο της πόλης, ενώ και το συνολικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας αναρτήθηκε στο διαδίκτυο λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξή του!

Το αποτέλεσμα ήταν πως όσοι παρακολούθησαν τη συναυλία της Πέμπτης, είτε την πληροφορήθηκαν κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή, είτε απλώς …περνούσαν τυχαία από το σημείο!

Θα πρέπει, λοιπόν, οι διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας να παραδειγματιστούν από άλλα παρόμοια ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, όπου το μεν  συνολικό τους πρόγραμμα συγκεκριμενοποιείται, ανακοινώνεται και προβάλλεται καταλλήλως μήνες πριν, οι δε επιμέρους εκδηλώσεις γνωστοποιούνται και διαφημίζονται αρκετές ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία διεξαγωγής τους.
Οτιδήποτε άλλο στερεί σοβαρότητα και κύρος από τη διοργάνωση γενικώς, παρά τις αδιαμφισβήτητα καλές προθέσεις των διοργανωτών.

Δεδομένων των παραπάνω, σπεύδουμε να σημειώσουμε ότι η επόμενη μουσική εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας 2022 είναι το ρεσιτάλ όπερας με τους λυρικούς τραγουδιστές  April Koyejo-Audiger και Γιώργο Παπαδημητρίου και την πιανίστα Dearbhla Collins, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στο Βενετσιάνικο Πηγάδι.