Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Εναρκτήριο Λάκτισμα» για το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
01 Σεπτεμβρίου 2022 / 15:28

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Ανάκτορο, σαν άξονας πολιτισμού, που μπορεί να οργανώσει το πολιτιστικό μας κεφάλαιο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πρόσφατα ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας ανακοίνωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας, πιάνοντας εξ απήνης τους ανθρώπους του πολιτισμού του νησιού αλλά και γενικότερα το κοινό των τεχνών. Την Πέμπτη 01/09, το «σύννεφο» από ερωτήματα που είχε δημιουργηθεί γύρω από αυτή την διοργάνωση κατακάθισε, καθώς στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Διονύση Γραμμένο και τον Υφυπουργό πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, αναφέρθηκε στο παρασκήνιο και το ιστορικό της οργάνωσης, καθώς και στους στόχους που ευελπιστεί να επιτύχει.



Ο Ιεράρχης Πάτερ Κοκκινόπουλος, απαντά τον Υφυπουργό Πολιτισμού και την Μ. Υδραίου στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Πίσω τους ο Μπάμπης Βούλγαρης, πρόεδρος των ξενοδόχων (δεξιά) και ο Π. Βαρούχας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού.


Η αίθουσα της εισόδου του Μουσείο Ασιατικών Τεχνών ήταν κατάμεστη από κάθε λογής επισημότητα του νησιού. Εν ενεργεία και μη, πρόσωπα του παρόντος δημόσιου βίου, αλλά και παρελθοντικές μορφές του πολιτικού και αυτό-διοικητικού στίβου έδωσε το παρών. Προβεβλημένοι ιεράρχες, πρώην νομάρχες, νυν διευθυντές Μουσείων, Αρχιμουσικοί, οικονομικοί και κυβερνητικοί παράγοντές, όλες και όλοι ήταν εκεί, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της διοργάνωσης.



Η αίθουσα της εισόδου του Μουσείο Ασιατικών Τεχνών ήταν κατάμεστη από κάθε λογής επισημότητα του νησιού.




Από αριστερά, Γεωργοτάς, Βούλγαρης, Βαρούχας και η διευθύντρια του Μουσείου Καποδίστρια Ντάρια Κοσκόρου.


Πρώτη πήρε το λόγο η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, όπου αναφέρθηκε στο ιστορικό του εγχειρήματος, και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε, προκειμένου να διασώσει την ογκώδη χρηματοδότηση για το Φεστιβάλ.  Μάθαμε ότι αυτή είχε εξασφαλιστεί επί δημαρχίας Νικολούζου, ως μέρος του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. Όμως δεν στάθηκε εφικτό να κατατεθεί αποδεκτή πρόταση για την απορρόφηση αυτών των πόρων. Όπως αποκάλυψε, ο Δήμος κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες και στο  «παρά πέντε» κατάφερε καταθέσει εμπρόθεσμα τα επιχειρησιακό σχέδιο αλλά και να συλλάβει το εννοιολογικό πλαίσιο που ορίζει αυτή την προσπάθεια.



Δ. Γραμμένος, Μ. Υδραίου και Ν. Γιατρομανωλάκης κατά τη συνέντευξη τύπου.


Η Υδραίου εξήγησε πως ο θεσμός θα έχει διαρκή χαρακτήρα, καθώς δεν πρόκειται απλά για μια σειρά από εκδηλώσεις, αλλά φιλοδοξεί να λειτουργήσει σαν πλατφόρμα, δια της οποίας θα μπορέσει να αναδειχθεί η πολιτιστική αξία του νησιού και των δημιουργών του. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε ο σύλλογος φίλων του φεστιβάλ, μέσω του οποίου τοπικοί φορείς μπορούν να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για τις εκδηλώσεις του 2023.



ΦΩΤΟ: Γιώργος Ανδριώτης - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Ο Υφυπουργός εκθείασε την προσπάθεια και τόνισε την αναγκαιότητα για μια ορθολογική και ωφέλιμη προβολή του πολιτιστικού προϊόντος του νησιού, αλλά και τη σημαντικότητα της διεξαγωγής του φεστιβάλ, που θα φέρει την Κέρκυρα στο προσκήνιο ενός διεθνούς και εκλεκτικού κοινού, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί σαν ομπρέλα, ένα μέσο προβολής και συντονισμού της εγχώριας πολιτιστικής δραστηριότητας.



Η δημοσιογράφος Λίλιαν Αβρουσίν συντόνισε την παρουσίαση


Τέλος το λόγο έλαβε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Διονύσης Γραμμένος. Ο διεθνής Μαέστρος παρουσίασε τις μέχρι στιγμής προγραμματισμένες εκδηλώσεις και τόνισε τη σημαντικότητα των καλλιτεχνικών μετακλήσεων του φεστιβάλ.  




Επικεντρώθηκε στη συμμέτοχή διεθνών και σημαντικών μουσικών σχημάτων, μην παραλείποντας να μιλήσει για τους φορείς του τοπικού πολιτισμού που θα λάβουν μέρος. Μίλησε με σεβασμό για τις Φιλαρμονικές του νησιού, παιδί των οποίων υπήρξε και ο ίδιος και τη σημασία του έργου τους, την παροχή δωρεάν μουσικής παιδείας για όλους.



Προετοιμασίες στην Πλακάδα για την πρώτη συναυλία του Φεστιβάλ

 Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του φεστιβάλ ξεκινούν σήμερα, με συναυλία των Athens Classical Players, μόνιμα μέλη στα έγχορδα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που μαζί με τον ανερχόμενο αστέρα – σολίστ βιολιού Γιώργο Μπάνο, υπότροφο της Μουσικής Ακαδημίας Barenboim-Said στο Βερολίνο, θα δώσουν συναυλία στην Πλακάδα τ΄ Αγιού, απόψε Πέμπτη, 01/09 και ώρα εννέα το βράδυ.