Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκαινιάστηκε η έκθεση Κολυβά και Μηνά

Παλαιό Φρούριο
24 Αυγούστου 2016 / 10:13

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πρωταγωνιστής της έκθεσης το Παλαιό Φρούριο, μνημείο - σύμβολο για την Κέρκυρα,

το οποίο φιλοξενεί καθημερινά ποικίλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, φοιτητές, τουρίστες αλλά και ντόπιους, δένοντας έτσι την παράδοση και τις ιστορικές μνήμες κάθε Κερκυραίου με το σήμερα.
Στα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης των δύο ζωγράφων, παρευρέθησαν δεκάδες καλλιτέχνες, φιλότεχνοι και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Ο Σπύρος Κολυβάς και ο Κώστας Μηνάς ασχολήθηκαν αποκλειστικά με την υδατογραφία, ένα είδος ζωγραφικής άρρηκτα συνδεδεμένο με την καλλιτεχνική ταυτότητα του νησιού. Χειριζόμενοι με δεξιοτεχνία τη χρωματική τους παλέτα, επιλέγουν να ασχοληθούν με διαφορετικές πτυχές του ίδιου θέματος, καταλήγοντας σε έναν ενδιαφέροντα εικαστικό διάλογο. Το Φρούριο και ο περιβάλλων χώρος, υπό το πρίσμα του φωτός σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, όπως παρουσιάζονται στο έργο του Σπύρου Κολυβά, αφηγούνται σκηνές από την καθημερινή ζωή της Κέρκυρας. Επικεντρωμένος περισσότερο στο «έμψυχο» κομμάτι της ιστορίας, στους ανθρώπους δηλαδή που έχουν περάσει στιγμές από τη ζωή τους εκεί, ο Κώστας Μηνάς αναδεικνύει τη ζωντάνια του Φρουρίου- η δυναμική του αποτελείται όχι μόνο από ένα πανέμορφο τοπίο, αλλά και από ανθρώπους, που δένουν μαζί του την καθημερινότητά τους.
Η ιστορικός τέχνης Μαρία Μελέντη, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση, αναφέρει σχετικά: «Κάτω από άλλες συνθήκες θα αναφερόμαστε σε μία κάποια τάση και επιτυχημένη απόπειρα εξιδανίκευσης των απεικονιζόμενων από τους δημιουργούς. Εδώ γνωρίζουμε καλά ότι η προσπάθεια αυτή είναι ανεπαίσθητη και οι δύο καλλιτέχνες με επιτυχία αποδίδουν την ωραιότητα ενός εξαιρετικού, μοναδικού τοπίου, τους παλμούς του οποίου έχουν αισθανθεί βαθειά και μόνο μέσω της τέχνης μπορούν να σκιαγραφήσουν επαρκώς».
 
Ο Σπύρος Κολυβάς
 
Ο Σπύρος Κολυβάς γεννήθηκε στην Κέρκυρα, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στην Καλλιτεχνική Σχολή, κοντά στον Νίκο Ζερβό. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο Α’ εργαστήριο ζωγραφικής, με δάσκαλο το Δ. Μυταρά. Εκεί, το έτος 1997-98 διακρίθηκε για την ακαδημαϊκή του επίδοση, με υποτροφία και βραβείο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 60 ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Ο Κώστας Μηνάς
 
Ο Κώστας Μηνάς γεννήθηκε στο Νεοχωράκι των Αργυράδων. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (2004- 2009) και αγιογραφία στην Αθωνιάδα Σχολή (1982- 1985). Για περισσότερα από 20 χρόνια εργάστηκε στο Τμήμα Σκηνικών της Ε.Ρ.Τ. Έχει αγιογραφήσει εικόνες και προγράμματα σε ναούς στην Ήπειρο και στην ελληνική κοινότητα Αμβούργου. Συνεργάστηκε επίσης, κατά το 2013- 2014, σε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές.
 
Η έκθεση στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου με τίτλο «Το Παλαιό Φρούριο ταξιδεύει», θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Ώρες επίσκεψης 08.00- 20.00 καθημερινά.

Δείτε περισσότερες φωτογραφιές από τα χθεσινά εγκαίνια εδώ