Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στις 24 Απριλίου η Κέρκυρα υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα

Ολυμπιακή Φλόγα
01 Απριλίου 2024 / 15:11
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της λαμπαδηδρομίας που θα καταλήξει στην πλατεία Σπιανάδα. Η ιερή φλόγα θα διανυκτερεύσει στην Κέρκυρα, πριν συνεχίσει το ταξίδι της ανά την Ελλάδα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την ιερή φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, υποδέχεται το νησί των Φαιάκων στις 24 Απριλίου.

Η άφιξή της στην Κέρκυρα θα γίνει την 9η ημέρα της λαμπαδηδρομίας που εκκινείται στις 16 Απριλίου, με την τελετής αφής στην αρχαία Ολυμπία με Πρωθιερέα τη Μαίρη Μηνά, η οποία και θα παραδώσει τη φλόγα στoν πρώτο λαμπαδηδρόμο, στον κερκυραϊκής καταγωγής Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο.

Η Ολυμπιακή φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα έως τις 26 Απριλίου, όπου και θα γίνει η παράδοσή της στους Γάλλους διοργανωτές, σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Καλλιμάρμαρο.

Ποιοι είναι οι λαμπαδηδρόμοι

Σε ό,τι αφορά το ταξίδι της στην Κέρκυρα αυτό θα λάβει χώρα την Τετάρτη 24 Απριλίου, αφού προηγουμένως περάσει από τα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα.  Η φλόγα αναμένεται να αφιχθεί στο λιμάνι της Κέρκυρας το μεσημέρι και από εκεί μέσα από μια συγκεκριμένη διαδρομή που θα φέρουν εις πέρας έξι Κερκυραίοι λαμπαδηδρόμοι, θα καταλήξει στην  πλατεία Σπιανάδα  στο βωμό που θα στηθεί εκεί.

Οι λαμπαδηδρόμοι που έχουν οριστεί είναι διακεκριμένοι αθλητές που έχουν χαρίσει σημαντικές στιγμές υπερηφάνειας και χαράς στο νησί. Πρόκειται για τον ασημένιο Ολυμπιονίκη κολύμβησης Σπύρο Γιαννιώτη, τη χάλκινη Ολυμπιονίκη Ρυθμικής Γυμναστικής Μαρία Γεωργάτου, τον παγκόσμιο ρέκορντμαν στίβου στα 2.000 μέτρα Αρσένη Τσιμίνο, την Ολυμπιονίκη Ιωάννα Μπούζιου που κατέκτησε την 7η  θέση  στο σοφτμπολ γυναικών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, τον παγκόσμιο πρωταθλητή ανοιχτής κολύμβησης Χάρη Θεοδόση και την αθλήτρια ΑμεΑ κολύμβησης Μεσημέρη.
  
Στην προετοιμασία

Ήδη ο Δήμος Κ. Κέρκυρας βρίσκεται στο σχεδιασμό των δράσεων που θα πλαισιώσουν την εκδήλωση για την υποδοχή της ολυμπιακής φλόγας, η οποία μάλιστα θα διανυκτερεύσει εδώ και θα αναχωρήσει την επόμενη ημέρα για το Μεσολόγγι, τη γέφυρα Ρίο, την Πάτρα, την οικία Παλαμά, το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Κόρινθο όπου και θα παραμείνει το βράδυ της 25ης Απριλίου.

Η λαμπαδηδρομία αναμένεται να ξεκινήσει από τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο με κατεύθυνση προς την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα γίνει η τελετή ανάμματος του βωμού. Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Βουσολίνος, ο Δήμος έχει ζητήσει τη συνδρομή των τριών Φιλαρμονικών της πόλης, όπως και της Φιλαρμονικής Κορακιάνας «Σπύρος Σαμάρας», με επιστολές του προς αυτές, ώστε να πλαισιώσουν μουσικά την εκδήλωση ως ένα Σώμα με αντιπροσωπευτική συμμετοχή από την κάθε μια, υπό την καθοδήγηση των τεσσάρων αρχιμουσικών τους. 

Η τελετή περιλαμβάνει ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και των Εθνικών Ύμνων της Ελλάδας και της Γαλλίας, χαιρετισμούς του Δημάρχου Κ. Κέρκυρας και του εκπροσώπου της Οργανωτικής Επιτροπής «ΠΑΡΙΣΙ 2024» και πολιτιστικό πρόγραμμα.

Η φλόγα θα παραμείνει το βράδυ της 24ης Απριλίου στην Κέρκυρα και θα φυλάσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι την αναχώρησή της, την επόμενη ημέρα για να συνεχίσει το ταξίδι της.

600 λαμπαδηδρόμοι και 41 Δήμοι


Στην 11ήμερη διαδρομή της ανά την Ελλάδα θα λάβουν μέρος περίπου 600 λαμπαδηδρόμοι, οι οποίοι θα διανύσουν πάνω από 5.000 χλμ., σε 41 δήμους πριν καταλήξουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την παράδοση της φλόγας.
Η επιλογή των τόπων που θα υποδεχτούν την φλόγα στην Ελλάδα έγινε με τέσσερις βασικούς γνώμονες: Την ανάδειξη της Γάλλο-ελληνικής φιλίας μέσα από ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας μας, την κάλυψη ολόκληρης της επικράτειας με τους λαμπαδηδρόμους που θα ενώσουν τα τέσσερα άκρα της, από Βορρά προς Νότο και από Ανατολή προς Δύση, την ανάδειξη της Ιστορίας και του πολιτιστικού πλούτου μας μέσα από τους αρχαιολογικούς χώρους που διατηρούν τους θησαυρούς του αρχαίου πολιτισμού μας και την ανάδειξη των εμβληματικών τοπίων που αποτελούν την ομορφιά της χώρας μας.

Ακολούθως η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί στη Γαλλία με το ιστιοφόρο Belem. Οι λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν στη συνέχεια τη φλόγα σε περισσότερες από 400 πόλεις, πριν από την τελετή έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 11 Αυγούστου και στη συνέχεια θα διεξαχθούν οι παραολυμπιακοί αγώνες από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.


Το πρόγραμμα της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ «ΠΑΡΙΣΙ 2024»

1η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 16/4/2024
ΑΦΗ ΟΛΥΜΠ.ΦΛΟΓΑΣ- ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑ – ΑΜΑΛΙΑΔΑ-ΑΡΧ.ΗΛΙΔΑ -ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ -ΓΑΣΤΟΥΝΗ- ΠΥΡΓΟΣ- ΖΑΧΑΡΩ  – ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

2η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4/2024
ΠΥΛΟΣ-ΜΕΘΩΝΗ-ΣΠΑΡΤΗ-ΤΕΓΕΑ – ΤΡΙΠΟΛΗ-ΜΥΚΗΝΕΣ-ΝΑΥΠΛΙΟ-ΝΕΜΕΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΛΙΜΑΝΙ ( ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

3η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 18/4/2024
ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ) – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΝΩΣΣΟΣ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΡΕΘΥΜΝΟ-ΧΑΝΙΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ)

4η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/4/2024
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ–ΝΑΞΟΣ- ΠΑΡΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

5η ημέρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/4/2024
ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΥΕΘΑ -ΕΟΕ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΟΑΚΑ – ΔΕΛΦΟΙ- ΛΑΜΙΑ – ΒΟΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

6η ημέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4/2024
ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ -ΜΕΤΕΩΡΑ-ΤΟΥΜΠΑ-ΟΛΥΜΠ.ΜΟΥΣΕΙΟ-  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

7η ημέρα: ΔΕΥΤΕΡΑ 22/4/2024
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  – ΑΡΧ.ΦΙΛΙΠΠΟΙ – ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

8η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 23/4/2024
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ -ΒΕΡΟΙΑ – ΒΕΡΓΙΝΑ – ΑΙΓΕΣ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

9η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4/2024
ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

10η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 25/4/2024
ΚΕΡΚΥΡΑ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ – ΠΑΤΡΑ – ΟΙΚΙΑ ΠΑΛΑΜΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΙΜΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

11η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4/2024
ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΜΕΓΑΡΑ-ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ- ΛΑΥΡΙΟ – ΣΟΥΝΙΟ- ΚΠΙΣΝ – ΑΘΗΝΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ)

Tο ανωτέρω πρόγραμμα ανακοινώθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.