Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μάθημα ζωής από τους μαθητές για τους «Δικούς μας ξένους» (video-photos)

ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας
12 Μαΐου 2019 / 07:43

Η αποδοχή της διαφορετικότητας, οι πολιτισμικές διαφορές, τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πενήντα μαθητές και μαθήτριες από τέσσερα Λύκεια της Κέρκυρας
παρουσίασαν μία κοινή θεατρική σύνθεση-δρώμενο για την ιστορική παρουσία των προσφύγων στην Κέρκυρα κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Συμμετείχαν τα σχολεία: 3ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας, 4ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας,  Γυμνάσιο Σκριπερού Κέρκυρας με Λυκειακές τάξεις, και  Γενικό Λύκειο  Αγρού Κέρκυρας.


  
Το Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας. διοργανώθηκε από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας (Φεστιβάλ Πόλη-Σκηνή) και την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας.

 
Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους και των θεατροπαιδαγωγών του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;», αξιοποίησαν τεχνικές θεάτρου-ντοκουμέντο, θεάτρου επινόησης και εκπαιδευτικού δράματος και δημιούργησαν θεατρικά δρώμενα βασισμένα σε ντοκουμέντα που αποτέλεσαν το υλικό της ερευνάς τους. Αξιοποίησαν επίσης κείμενα σχετικά με τη διαφορετικότητα, τις πολιτισμικές διαφορές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους παρουσιάστηκε μέσα από μια περιπατητική δράση στο Παλαιό Φρούριο, όπου  φιλοξενήθηκαν πολλοί  πρόσφυγες στο νησί κατά το παρελθόν.
 
Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για πέμπτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.  
 
Έπαιξαν:
Νταούλι: Παναγιώτης Κυριαζίδης
Λύρα: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου)
Τρομπέτα: Γιώργος Χονδρογιάννης και Μίλτος Άνθης
Κλαρινέτα: Μάχη Σδώνα και Άννα Κόκκαλη
Κλαρίνο: Χρυσικοπούλου Χριστίνα
Τραγούδι: Δέσποινα Τσενεμπή, Νίκος Ευαγγελίδης, Μαρίνα Μαρτίνου (μαθητές/τριες Λυκείου)
 
Οι εκπαιδευτικοί: Αγιώτη Αιμιλία, Αμαραντίδης Αλέξανδρος, Δημουλή Φωτεινή, Κονιάρη Αικατερίνη, Κούδα Σταματέλλα, Λάππας Ιωάννης, Χειρδάρη Σουζάνα
 
Υποστήριξη σχολείων – Σκηνοθετική επιμέλεια: Ευγενία Ζάγουρα 
Σύνθεση κειμένων: Φωτεινή Δημουλή
Συντονισμός: Φωτεινή Δημουλή, Ευγενία Ζάγουρα
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
 
Με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  και των Διευθύνσεων  A/θμιας και   Β/θμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας