Δευτέρα 30.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συναυλία της Φιλαρμονικής Μάντζαρος στο Δημοτικό Θέατρο

Φιλαρμονική Μάντζαρος
05 Φεβρουαρίου 2019 / 07:37
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στη συναυλία της Φιλαρμονικής « ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ», που θα δοθεί στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας το Σάββατο

16 Φεβρουαρίου 2019 στις 8:30μ.μ., θα ακουστούν έργα για πρώτη φορά με μπάντα στην Κέρκυρα και μάλιστα ένα από αυτά σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση. Σ΄ αυτή τη ξεχωριστή συναυλία η μπάντα της Φ. Ε. «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ», υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη,  συμπράττει με δύο κορυφαίους σολίστ.
Στο Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και πνευστά του Φρίντριχ Γκούλντα (Friedrich Gulda, 1930-2000),σολίστ θα είναι ο Κερκυραίος κορυφαίος τσελίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Νίκος Πρεβεζιάνος. Γεννημένος το 1992 ο Νικόλαος - Σπυρίδων Πρεβεζιάνος έκανε από νωρίς αισθητή την παρουσία του κερδίζοντας σε ηλικία μόλις 22 ετών τη θέση του πρώτου τσέλου στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Προηγουμένως είχε προλάβει να διακριθεί σε διαγωνισμούς σε Ελλάδα, Ρωσία, Ισπανία και Γερμανία είτε ως σολίστ, είτε με διαφορετικά σχήματα μουσικής δωματίου. Έχει συμπράξει στη σκηνή με διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως η Xenia Jankovic,ο Antony Spiri, η Αριάδνη Δασκαλάκη και ο Τριαντάφυλλος Λιώτης. Ως σολίστ, εμφανίστηκε με διάφορες ορχήστρες σε σημαντικά έργα του ρεπερτορίου του τσέλου όπως τα κοντσέρτα των Dvorak, Shostakovich και Bach. Στα πρώτα του βήματα ακολούθησε τις συμβουλές της Μαρίνας Κισλίτσινα, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στο Detmold της Γερμανίας για να σπουδάσει κοντά στην Xenia Jankovic. Σημαντικά μουσικά ερεθίσματα αποκόμισε επίσης μέσα από σεμινάρια με σπουδαίους τσελίστες της εποχής όπως οι Gustav Rivinius, Jerome Perno, Frans Helmersson, Kirill Rodin, Klaus Kanngiesser, Conrad Brotbek και Marciο Carneiro.
Στην πασίγνωστη ‘’Γαλάζια Ραψωδία’’ του Τζωρτζ Γκέρσουιν (σε μεταγραφή για μπάντα από τον Tohru Takahashi) σολίστ θα είναι η Γιαπωνέζα πιανίστα Rie Shimada.
Η Rie Shimada γεννήθηκε στο Hyogo της Ιαπωνίας. Πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία έξι ετών και σπούδασε στο μουσικό Γυμνάσιο (1994-1997) της Osaka - Hyogo με ειδίκευση στο πιάνο.  Συνέχισε σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών στην πόλη του Κιότο με τον Naoyuki Taneda και την Ikuyo Kamiya αποφοιτώντας το 2003. Από το 2004 συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτερη Σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Μάνχαιμ στη Γερμανία με καθηγητή τον Robert Benz. To 2007 πήρε το δίπλωμα της με άριστα και το 2010 πήρε το ανώτερο δίπλωμα Solistische Ausbildung. Από το 2010 εργάζεται ως μόνιμη συνοδός πιάνου στις τάξεις πνευστών στο πανεπιστήμιο του Μανχάιμ και από το 2014 και στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Επίσης από τον Δεκέμβρη του 2018 συνεργάζεται με το Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Η Rie Shimada κέρδισε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό πιάνου της PTNA (Piano Teachers Association Nationwide) 1996 στην κατηγορία F στην δυτική Ιαπωνία όπως και χρυσό μετάλλιο και το βραβείο της εφημερίδας του Κιότο το 1998 στον διαγωνισμό πιάνου του Κιότο. Επιπλέον, κέρδισε το 2ο βραβείο στον Διαγωνισμό Suita Music 1998 στην κατηγορία σόλο πιάνο στην Οζάκα και το 1ο βραβείο στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό για Πιάνο “FaustoZadra”. Στον 14ο διεθνή διαγωνισμό Johannes Brahms Portschach/Worther see κέρδισε ειδικό βραβείο για την καλύτερη ερμηνεία στο υποχρεωτικό κομμάτι “Horstdu?” , από τον Bruno Strobl και το μουσικό βραβείο 2007 καλύτερου νέου ταλαντούχου μουσικού. Επίσης κέρδισε το 4ο βραβείο στον 18ο Διεθνή Διαγωνισμό για Πιάνο A.M.A. Calabria 2008 στην Ιταλία.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.