Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ένα έπος αστάθειας»: Σεμινάριο Θεατρικού Κλόουν στην Κέρκυρα

Gozde Atalay Kokkoris
18 Οκτωβρίου 2018 / 13:41
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παρασκευή 9/11 – Κυριακή 11/11 θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα το σεμινάριο Θεατρικού Κλόουν «Ένα έπος αστάθειας». Εισηγητές Εργαστηρίου: Gozde Atalay Kokkoris και Παναγιώτης Κόκκορης

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται με :
1)τις Παραστατικές Τέχνες
2)την Εκπαίδευση ενηλίκων και ανηλίκων
3)τη Θεραπεία
4)αλλά και σε όλους όσους θα ήθελαν να ξεκινήσουν ένα προσωπικό ταξίδι «αναζήτησης» ! 
Η αναζήτηση του κλόουν μας είναι ένα προσωπικό ταξίδι. Είναι ένα ταξίδι στις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς μας. Ένα ταξίδι ανακάλυψης του ατίθασου Άλλου που κρύβουμε μέσα μας, που βαθιά απολαμβάνει την αποτυχία, την πτώση και την χαοτική απρόβλεπτη φύση της ζωής. Ένα ταξίδι που μας προσκαλεί να έρθουμε σε επαφή και να αρχίσουμε διάλογο με αυτό το Άλλο μέσα μας. Που μας προσκαλεί να εμπιστευθούμε τις δημιουργικές δυνατότητες της αποτυχίας αλλά και την ελευθερία του «λάθους». Που μας καλεί να ακολουθήσουμε τις παρορμήσεις μας και να εμπιστευθούμε το σώμα μας.
 
Το ταξίδι αναζήτησης λοιπόν του κλόουν μας ξεκινά όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να καταδυθεί στο άγνωστο, όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βιώνει καταστάσεις εκτός «ισορροπίας» και να προχωρά στο «κενό». Σε αυτές τις καταστάσεις αστάθειας, γινόμαστε ένα «διαφανές» πλάσμα και επιτρέπουμε στον κλόουν μας να εμφανιστεί. Ο κλόουν είναι ένας μεγάλος Ήρωας που οδηγούμενος από τις παρορμήσεις του, ψάχνει να δώσει λύση σε κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται στο ποιητικό του ταξίδι. Είναι ένα παιχνιδιάρικο πλάσμα που υπάρχει και ζει στο εδώ και στο τώρα, γεμάτο εκπλήξεις για εμάς αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό. Ένα πλάσμα που κάνει τα πάντα με ευχαρίστηση ακόμα και όταν αυτά δεν μοιάζουν ευχάριστα.
 
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα αφυπνίσουμε τη σωματοποιημένη φαντασία, την παιχνιδιάρικη διάθεσή, την αντίληψή, την απλότητα αλλά και τον αυθορμητισμό μας. Θα απαλλάξουμε τους εαυτούς μας από φόβους και διαθέσεις αυτοκριτικής μέσα από το παιχνίδι, τους αυτοσχεδιασμούς, τις σωματικές ασκήσεις, τα ομαδικά τραγούδια, τις ασκήσεις χαλάρωσης, εγρήγορσης και ρυθμού. Θα είναι μία δημιουργική διαδικασία επαφής με τις κρυφές αβίωτες ποιότητες μας και ταυτόχρονης ανάπτυξης μιας παιχνιδιάρικης σχέσης μαζί τους. Η κόκκινη μύτη, η μικρότερη μάσκα στον κόσμο, απελευθερώνοντας μας από τα δεσμά του «Εγώ», δίνει το έναυσμα για την ανάδυση του κλόουν μας και την ταυτόχρονη ανάπτυξη της σκηνικής του παρουσίας, της προβολής, του ρυθμού και της σχέσης του με το κοινό. 
Σε αυτό το σεμινάριο θα γελάσουμε και θα κλάψουμε ακατάπαυστα, καταστάσεις που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε «βαθύτερα» ανθρώπινα όντα και δημιουργικότεροι άνθρωποι.. 
«Think about yourself at least once in your life otherwise you may miss the best comedy in this world.»
― Charlie Chaplin

Πρόγραμμα: 
Παρασκευή 9/11: 15:00-17:00 
Σάββατο 10/11: 13:30-16:30 και 18:30-21:30 
Κυριακή 11/11: 11:00-15:00 και 17:00-21:00 
Σύνολο ωρών : 16 
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12
Γλώσσα σεμιναρίου: Ελληνικά - Αγγλικά 

Χώρος διεξαγωγής: Garage Performing Arts Center
Πέλεκα Εθνική Κουλίνας 21, Κέρκυρα

Δηλώσεις Συμμετοχής μέσω e-mail: [email protected]
(**Σας παρακαλούμε στο e-mail να αναφέρετε τα πλήρη στοιχεία σας, ονοματεπώνυμο,ηλικία και τηλέφωνο για άμεση επικοινωνία μαζί σας! ) 
Πληροφορίες-Εγγραφές :
Ελένη Κάντα, 6976827420 
 
Dress code: Άνετα μαύρα ρούχα, κόκκινη μύτη (αν έχετε) , χαρτί και μολύβι.
 
CV Εισηγητών : 
Gozde Atalay Kokkoris :
Αποφοίτησε από το τμήμα Κριτικής Θεάτρου και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης το 2004. Ασχολείται ενεργά με την υποκριτική από το 2000 μέχρι σήμερα ενώ συμμετείχε και στην Θεατρική ομάδα “İstanbul Tıyatro Araştırmaları Topluluğu” για 4 χρόνια. Παράλληλα, δούλεψε και ως δασκάλα Δημιουργικού δράματος μετά την αποφοίτησή της. Η βασική της σπουδή στο σωματικό θέατρο και ιδιαίτερα στην ουδέτερη μάσκα και στον θεατρικό κλόουν έλαβε χώρα αρχικά στη Μαδρίτη στο “Gabriel Chame and Hernan Gene ESTUDIOS TEATRALES” και αργότερα στο Βερολίνο με τον Thomas Prattki στο πρόγραμμα του LISPA (London International School of Performing Arts). Συμμετείχε και ολοκλήρωσε το νέο professional development program (IMPP) του LISPA στο Βερολίνο με υποτροφία από το ίδιο το ίδρυμα. Έχει επίσης παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια βραχείας ή μακράς διάρκειας με καθηγητές όπως οι Mario Gonzalez, (teacher in Conservatoire National Superieur D’Art Dramatique in Paris), Giovanni Fusetti, (founder of Helicos International Theater School in Italy), Patrick Van Den Boom (teacher of De Goudse Clown School of the Netherlands). Παράλληλα με τις σπουδές της στο σωματικό θέατρο, ήρθε σε επαφή και με τον κόσμο του τσίρκου αλλά και της παραδοσιακής γιόγκα. Το 2011 δίδαξε στην κοινωνική σχολή τσίρκου για παιδιά “Cabuwazi”στο Βερολίνο. Ενώ το 2012 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της ως δασκάλα γιόγκα στο Yoga Vidya Gurukul στην Ινδία. Ως performer συμμετάσχει στην παράσταση "No Way Out" που πράσφατα έκανε πρεμιέρα στο Ballhaus Ost 2018 Βερολίνο. Επίσης συμμετείχε στο 2ο Pocket Festival of Athens 2017 με την παράσταση " Upside Down'' Nasreddin Hodja Tales, στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2014 στην παράσταση “A Quiet Voice” , στο ZirCouplet-Variete shows 2012 & 2013 στο Βερολίνο, σε παράσταση δρόμου για το Carnival of Cultures Festival 2012 στο Βερολίνο καθώς και σε σειρά άλλων παραστάσεων. Από το 2009, ζει και εργάζεται σε διάφορες χώρες παίρνοντας μέρος σε διεθνή προγράμματα, παίζοντας σε παραστάσεις, σκηνοθετώντας αλλά και διδάσκοντας .
 
Παναγιώτης Κόκκορης:
Η βασική του σπουδή στο σωματικό θέατρο και ιδιαίτερα στην ουδέτερη μάσκα και στον θεατρικό κλόουν, έλαβε χώρα αρχικά στη Μαδρίτη στο “Gabriel Chame and Hernan Gene ESTUDIOS TEATRALES” και αργότερα στο Βερολίνο με τον Thomas Prattki στο Professional Development Program (IMPP) του LISPA (London International School of Performing Arts). Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια βραχείας ή μακράς διάρκειας με καθηγητές όπως οι Francis Albiero (La compagnie Flex, France), Mario Gonzalez (teacher of Conservatoire National Superieur D’Art Dramatique in Paris), Giovanni Fusetti (founder of Helicos International Theater School in Italy), Patrick Van Den Boom (teacher of De Goudse Clown School of the Netherlands), Marcello Magni( Complicite). Παράλληλα με τις σπουδές του στο σωματικό θέατρο, ήρθε σε επαφή και με τον κόσμο του τσίρκου και των animateurs. Ξεκίνησε το 2007 με μια σειρά επαγγελματικών σεμιναριών στην Ελλάδα ενώ το 2009, βρέθηκε και παρακολούθησε μαθήματα στο Alcorcon Municipality Circus School στην Ισπανία. Συνέχισε να ασχολείται ενεργά με τις τεχνικές του τσίρκου και το 2011-2012 δίδαξε στην κοινωνική σχολή τσίρκου για παιδιά “Cabuwazi”στο Βερολίνο. Έχει συμμετάσχει ως performer και ως εκπαιδευτής σε πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων σε απομονωμένες περιοχές και τη βοήθεια ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ως performer συμμετείχε στο Φεστιβαλ Αφήγησης Πηλίου 2014-2018, στο 2ο Pocket Festival of Athens 2017 με την παράσταση " Upside Down'' Nasreddin Hodja Tales, στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου το 2014, στο Berlin Friedrichstadt Palast το 2011, στο Berlin ZirCouplet-Variete shows 2012 & 2013 , στο Berlin Carnival of Cultures Festival 2012 καθώς και σε σειρά άλλων παραστάσεων.Από το 2007, ζει και εργάζεται σε διάφορες χ ώρες, παίρνοντας μέρος σε διεθνή projects, δίνοντας παραστάσεις σε φεστιβάλ, θέατρα, δρόμους, βαριετέ, σκηνοθετώντας αλλά και διδάσκοντας.
 

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.