Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι Καλλιτεχνικές Απεικονίσεις του Παύλου Μωραΐτη

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
14 Μαΐου 2016 / 21:00

Ένα αφιέρωμα στη γνώση και τις επιστήμες από την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης η έκθεση «Παύλος Μωραΐτης: Καλλιτεχνικές Απεικονίσεις Επιστημονικού Λόγου», σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας. Η έκθεση αποτελεί έναν φόρο τιμής στον Αλεξανδρινό καλλιγράφο, ο οποίος αφοσιώθηκε στη μελέτη και καλλιτεχνική απεικόνιση όλων όσων τον συγκινούσαν στον φυσικό κόσμο.
 
Μπορεί να μην κατάφερε να γεμίσει τις καρέκλες του χώρου εκδηλώσεων, ίσως γιατί το έργο του Παύλου Μωραΐτη (1937- 2010) δεν έχει γίνει ακόμα ευρέως γνωστό, παρόλα αυτά πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, αφιερωμένη σε έναν ασυνήθιστο άνθρωπο, την οποία αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Ο Αλεξανδρινός Παύλος Μωραΐτης, εμπνεόμενος από τη μεγάλη αγάπη του για τη γνώση και τις επιστήμες, αφοσιώθηκε για περισσότερα από 25 χρόνια στη μελέτη και καλλιτεχνική απεικόνιση όλων όσων τον συγκινούσαν. Μεγάλο μέρος των χειρογράφων του είχαν ως θέμα αποδείξεις του Πυθαγορείου Θεωρήματος- το έργο του περιλαμβάνει 150 περίπου τέτοιες αποδείξεις, εκ των οποίων οι 36 είναι δικές του.
 
Η έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας. Έχει ήδη παρουσιαστεί στο Ευγενίδιο Πλανητάριο στην Αθήνα και στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις» στη Θεσσαλονίκη. Περιλαμβάνει μια επιλογή από 99 αυθεντικά χειρόγραφα, συλλεκτικά αντικείμενα και βιβλία του καλλιτέχνη.
 
Λίγα λόγια για τον Παύλο Μωραΐτη
Ο Παύλος Μωραΐτης γεννήθηκε το 1937 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και πέθανε το 2010 στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε για περισσότερα από 25 χρόνια ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στην Αφρική, τη Βόρειο Θάλασσα και τον Καναδά. Γοητεύτηκε από τα μαθηματικά και μελέτησε σε βάθος πολλά επιστημονικά θέματα, εμπνεόμενος κυρίως από αρχαίους πολιτισμούς, όπως της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
 
Φοίτησε σε γαλλικό σχολείο στην Αλεξάνδρεια, γεγονός που τον ώθησε να ασχοληθεί από μικρός με την καλλιγραφία. Η μεγάλη αγάπη του για την επιστήμη τον οδήγησε στη δημιουργία μιας σειρά χειρογράφων, τα περισσότερα από τα οποία στρέφονταν γύρω από αποδείξεις του Πυθαγορείου Θεωρήματος. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης και πρόεδρός του για πολλά χρόνια, επιδιώκοντας πάντοτε να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του και την αγάπη του για τη μάθηση, ιδιαίτερα στους νέους.
 
Οι ομιλητές
Για τη ζωή και το έργο του Παύλου Μωραΐτη μίλησαν η κόρη του κ. Ντέμη Μωραΐτου, η κ. Δέσποινα Ζερνιώτη, διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, ο κ. Σπύρος Χονδρογιάννης, πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας, ο κ. Δημήτρης Γιαννόπουλος, πρόεδρος και συνιδρυτής του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, η κ. Νικολέττα Τσιουμπανίκα, μαθηματικός και μέλος του Ομίλου, και τέλος η κ. Μαρία Γενιτσαρίου, καλλιγράφος- μικρογράφος και εικαστικός.
 
Ειδικότερα, η κ. Γενιτσαρίου παρέθεσε ενδιαφέρουσες και άγνωστες στο ευρύ κοινό πληροφορίες σχετικά με την καλλιγραφία, επισημαίνοντας ότι ο Παύλος Μωραΐτης διέθετε καλλιτεχνική ταυτότητα. Με άλλα λόγια, τα χειρόγραφά του καταφέρνουν να αναδεικνύουν αυτόματα το πολιτισμικό πλαίσιο το οποίο πραγματεύονται και τις γνωσιολογικές ιδιαιτερότητες του γραφέα. Επιπλέον, ο Παύλος Μωραΐτης δεν αρκέστηκε στην απλή αναπαραγωγή της καλλιγραφίας, όπως τη διδάχθηκε στην Αλεξάνδρεια, αλλά την εμπλούτισε, την εξέλιξε και πρόσθεσε σε αυτήν προσωπικά του στοιχεία.
 
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Ιουνίου 2016 και είναι επισκέψιμη τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, καθημερινά 08.00- 20.00.