Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσίαση Βιβλίου Angela Picca στην Αναγνωστική Εταιρία

Παρουσίαση βιβλίου
07 Μαρτίου 2018 / 12:22

Η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου της Angela Picca

Pugliesi per l’Italia Unita - Dalla Rivoluzione Partenopea (1799) a Porta Pia (1870) - Sulle orme degli esuli (Edizioni L’Esagramma, 2017) [Πουλιέζοι για μια ενωμένη Ιταλία - Από τη ναπολιτάνικη Επανάσταση (1799) στην Πόρτα Πία (1870) - Στα ίχνη των εξόριστων (Εκδ. Esagramma, 2017)]. Ομιλητές: ο ιστορικός-ερευνητής κ. Σπύρος Γαούτσης, η κα Angela Picca, και η καθηγήτρια κα Giulia Sinibaldi. Η έκδοση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη, της Πρεσβείας της Μάλτας στη Ρώμη και του Ινστιτούτου Ιστορίας της ιταλικής παλιγγενεσίας. Παρασκευή 9/3 στις 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας.
 
Βιογραφικό σημείωμα
Η κυρία Angela Picca, είναι συγγραφέας και διευθύντρια του Πνευματικού Ιδρύματος L’ESAGRAMMA, που εδρεύει στη Ρώμη. Πτυχιούχος της Φιλολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, του Πανεπιστημίου της Ρώμης, La Sapienza, υπηρέτησε για πολλά χρόνια στην δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του Ιταλικού Κράτους. Πολυγραφότατη και με ποικίλα ενδιαφέροντα, όπως η Αναλυτική Ψυχολογία και το Θέατρο, πέρα από το πλούσιο συγγραφικό και εκπαιδευτικό της έργο, έχει δραστηριοποιηθεί σε τομείς της Τέχνης και του Πολιτισμού.
Το εν λόγω έργο, μια συλλογή από άρθρα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Il Gargano Nuovo (Φότζια), αποτελεί  συμπλήρωμα του πρώτου τόμου, που κυκλοφόρησε το 2012, το οποίο εκδόθηκε στο πλαίσιο της 150ης επετείου της ιταλικής ενοποίησης (1861-2011). Το βιβλίο αφηγείται τη ζωή των πιο γνωστών και των λιγότερο γνωστών ανδρών και γυναικών που δημιούργησαν την Ιταλία, και όμως, μέσα στις μεγάλες ιστορικές αφηγήσεις, παρέμειναν συχνά στη σκιά. Η συγγραφέας στέκεται στο θέμα της εξορίας και ιδιαίτερα σ’ εκείνα τα εδάφη, την Κέρκυρα και τη Μάλτα, που κρατούσαν αιώνιους δεσμούς με την Απουλία και την νότια Ιταλία, και προσέφεραν άσυλο και φροντίδα στους φιλελεύθερους που φεύγανε από τις απόλυτες μοναρχίες. Οι εξόριστοι, που είχαν φτάσει ήδη στην διάρκεια των πρώτων κινήσεων των Καρμπονάρων (1820-1821), ξεκίνησαν να έρχονται, ολοένα και περισσότεροι, από το Βασίλειο των Δύο Σικελιών, μετά την ανάκληση του Συντάγματος (15 Μάη 1848). Πολλοί έρχονταν λοιπόν από την Απουλία, που βρίσκεται τόσο κοντά στις ακτές μας. Στις επιστολές του, ένας δικηγόρος της  Απουλίας, που έγραφε στην οικογένειά του μέσω του Ιονικού Ταχυδρομείου, περιγράφει την ήρεμη ατμόσφαιρα που ανέπνεε στο Αναγνωστήριο της Κέρκυρας (δηλαδή την Αναγνωστική Εταιρία), που υπήρξε φιλόξενος τόπος συνάντησης για τους Ιταλούς πρόσφυγες.