Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μια ελληνοϊσπανική καλλιτεχνική συνάντηση με φόντο την παλαιά μουσική

Τμήμα Μουσικών Σπουδών
28 Φεβρουαρίου 2018 / 11:41

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Τ.Μ.Σ.) του Ιονίου Πανεπιστημίου φιλοξενεί από τις 26 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 2 Μαρτίου, έξι Ισπανούς καθηγητές των Ανώτατων Κονσερβατορίων

της Καστεγιόν και της Καστίγια Λα Μάντσα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Κέρκυρα θα πραγματοποιήσουν σειρά σεμιναρίων και συναυλιών. Οι δράσεις αυτές θα κορυφωθούν την Παρασκευή 2 Μαρτίου και ώρα 20:00 στην Ιόνιο Ακαδημία, όπου πέντε Ισπανοί και πέντε Έλληνες σολίστ θα συμπράξουν με την Συμφωνική Ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου σε μία πανηγυρική συναυλία με διπλά κοντσέρτα της εποχής Μπαρόκ.
Πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, τόσο για τη συγκεκριμένη συναυλία, όσο και για την ευρύτερη σχετική δραστηριότητα, μας δίνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου, κύριος Γιάννης Τουλής, στην συνέντευξη που ακολουθεί.
 
  • Κύριε καθηγητά, ποιους θα ακούσουμε στη συναυλία της ερχόμενης Παρασκευής και ποιο θα είναι το ρεπερτόριο;
_Στην συναυλία της ερχόμενης Παρασκευής συναντιούνται Ισπανοί και Έλληνες καθηγητές που μέσα από την ακαδημαϊκή τους συνεργασία αναπτύσσουν και ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς. Για το λόγο αυτό η συναυλία αυτή θα έχει έναν εορταστικό χαρακτήρα μουσικής συνεύρεσης φίλων και αποτελεί παράλληλα ένα από τα μεγαλύτερα -εάν όχι το μεγαλύτερο- πρότζεκτ του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου όσον αφορά στη συμμετοχή καθηγητών, δεδομένου ότι σε αυτό συμμετέχουν συνολικά δέκα καθηγητές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το Κονσέρτο για δύο τρομπέτες σε ντο μείζονα του A. Vivaldi, με σολίστ τον Πρύτανη του Ανώτατου Κονσερβατορίου της Καστίγια Λα Μάντσα, Jose Antonio García, και τον διακεκριμένο Κερκυραίο τρομπετίστα Σωκράτη Άνθη, το Κονσέρτο για φλάουτο και όμποε σε ρε μέιζονα του J.F. Fasch, με σολίστ στο φλάουτο το μέλος Ε.Ε.Π. του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου Ρία Γεωργιάδου και στο όμποε τον καθηγητή του Ανώτατου Κονσερβατορίου της Καστεγιόν Rafael Cuellar Frances, το Κονσέρτο για δύο βιολοντσέλα σε σολ ελάσσονα του A. Vivaldi με σολίστ τον καθηγητή του Ανώτατου Κονσερβατορίου της Καστίγια Λα Μάντσα Eduaro Gonzalez Lopez και τον αναπληρωτή καθηγητή του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιάννη Τουλή και το Κονσέρτο για δύο βιολιά σε ρε ελάσσονα του J.S. Bach με σολίστ την καθηγήτρια του Ανώτατου Κονσερβατορίου της Καστίγα Λα Μάντσα Paloma Pierzchala και τον αναπληρωτή καθηγητή του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου Σπύρο Γκικόντη. Το μπάσο κοντίνουο θα εκτελεστεί στο τσέμπαλο από την επίκουρη καθηγήτρια του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου Κατερίνα Μιχοπούλου και την διεύθυνση ορχήστρας θα μοιραστούν ο καθηγητής του Ανώτατου Κονσερβατορίου της Καστεγιόν Miquel Angel Navarro Gimeno και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου Νίκος Τσούχλος.
 
  • Πώς προέκυψε η διοργάνωση της συγκεκριμένης συναυλίας και ποιοι συντέλεσαν σε αυτό;
_Η συγκεκριμένη συναυλία αποτελεί δράση του Μεσογειακού Δικτύου για τη Μουσική (www.medne4music.weebly.com) που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου, με στόχο την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ των ανώτατων μουσικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της μεσογείου. Τα Ανώτατα Κονσερβατόρια της Καστεγιόν και της Καστίγια Λα Μάντσα -καθηγητές των οποίων έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε αυτές τις ημέρες στην Κέρκυρα- υποστήριξαν με θέρμη από την πρώτη στιγμή αυτήν την πρωτοβουλία. Αν και το δίκτυο ιδρύθηκε μόλις το 2016, αριθμεί ήδη δεκαπέντε μέλη, από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία, υλοποιώντας δράσεις και συνεργασίες μεγάλης ακαδημαϊκής αξίας μεταξύ των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων.
Στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες κοινές δράσεις και συναυλίες με συναδέλφους και φοιτητές των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων του Μεσογειακού Δικτύου για τη Μουσική  που δεν αφορούν μόνο την παλαιά μουσική... Ας μην ξεχνάμε ότι την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου το “Sgarabotto Piano Trio” που αποτελείται από τους καθηγητές του Ανωτάτου Κονσερβατορίου της Καστίγια Λα Μάντσα Paloma Pierzchala (βιολί), Irene Hierrezuelo Osorio (πιάνο) και Eduardo González López (βιολοντσέλο) θα πραγματοποιήσουν μία συναυλία με έργα P. Tchaikovsky, F. Chopin, R. Schumann, W. A. Mozart και F. Mendelssohn στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Ένωσης “Καποδίστριας”.
 
  • Με αυτή την αφορμή, θα θέλατε να κάνετε μια αναδρομή στον ρόλο και στις σημαντικότερες στιγμές του Εργαστηρίου Παλαιάς Μουσικής του ΤΜΣ, αλλά και στα μελλοντικά του σχέδια;
Το Εργαστήριο Παλαιάς Μουσικής του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό συναυλιών με μετακλήσεις διεθνούς βεληνεκούς καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς αλλά και ερευνητικών δράσεων που θα ήταν πραγματικά δύσκολο να αναφερθούν μέσα σε λίγες γραμμές. Όσο αφορά τον μελλοντικό σχεδιασμό, το Εργαστήριο Παλαιάς Μουσικής ακολουθεί το γενικότερο στρατηγικό σχέδιο πάνω στο οποίο έχει επενδύσει και προχωρά με σταθερά βήματα το Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου εδώ και αρκετά χρόνια, που είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των διεθνών του σχέσεων και η διεθνοποίηση των σπουδών του.
 
  • Θεωρείτε ότι υπάρχει «πρόσφορο έδαφος» για την παλαιά μουσική στην Ελλάδα;
_Όπως γνωρίζετε το Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι το πρώτο και το μοναδικό τμήμα στη χώρα μας που προσφέρει σπουδές στην παλαιά μουσική. Αν συγκρίνει κανείς τον συνολικό αριθμό συναυλιών παλαιάς μουσικής που γινόταν το 2000 που ξεκινήσαμε να προσφέρουμε αυτό το αντικείμενο σπουδών με τον σημερινό, θα παρατηρήσει ότι η αύξηση είναι γεωμετρική σχεδόν. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν παρατηρείται μόνο στη χώρα μας αλλά διεθνώς. Ο λόγος για αυτή την αύξηση του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι για πολλές δεκαετίες το κλασσικό και ρομαντικό ρεπερτόριο σχεδόν μονοπωλούσε στα προγράμματα των συναυλιών, γεγονός το οποίο οδήγησε σε φαινόμενα κορεσμού του κοινού. Η εκτέλεση έργων που το κοινό ήδη γνώριζε με τον ιδιαίτερο ήχο των ιστορικών οργάνων, αναζωογόνησε το ενδιαφέρον του κοινού για το ρεπερτόριο της εποχής Μπαρόκ και κατ' επέκταση της Αναγέννησης και του Μεσαίωνα.
 
  • Ειδικότερα, ποια είναι η εμπειρία σας από την υποδοχή που έχει η παλαιά μουσική από το κερκυραϊκό κοινό.
_Θεωρώ ότι το κερκυραϊκό κοινό με τα χρόνια έχει αναπτύξει μία εμπιστοσύνη όσο αφορά στο ποιοτικό επίπεδο των συναυλιών του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου, τις παρακολουθεί και δείχνει με θέρμη την υποστήριξή του σε αυτό. Αυτό ισχύει και για τις  συναυλίες παλαιάς μουσικής.
 
  • Κύριε Τουλή σας ευχαριστούμε θερμά και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!