Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διήμερο με τον Ζέφυρο Καυκαλίδη στη Δημοτική Πινακοθήκη

Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας
13 Απριλίου 2016 / 23:31

ΚΕΡΚΥΡΑ. H Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά κύκλο ομιλιών του Ζέφυρου Καυκαλίδη (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Απριλίου, στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της Μόνιμης Έκθεσης, με θέμα: «Οι ρίζες του πολέμου και της τρομοκρατίας».

Ο τίτλος παραπέμπει στο έργο του Δρ. Anthony Stevens MD: The Roots Of War & Terror.  Το θέμα θα αναπτυχθεί σε δύο απογεύματα:
Παρασκευή 15 Απριλίου και ώρα 8:30 μμ. : Ο ρόλος της Ψυχολογίας στην Ιστορία. [Ανάλυση της «αρχής της ισορροπίας» των Μεγάλων Δυνάμεων ως έχει σήμερα.  Η ανθρώπινη φύση και τα αίτια  του πολέμου στην Ιστορία του Θουκυδίδη .  Ανάπτυξη της θεωρίας των αρχετύπων του πολέμου του Carl Yung στο έργο του Anthony Stevens. Οι θέσεις του μαθηματικού και φιλοσόφου Bertrand Russell για την ειρήνη (βραβείο Nobel) και η αλληλογραφία Freud - Einstein.]
Σάββατο 16 Απριλίου και ώρα 7:30 μμ. : Σκέψεις γύρω από τα κίνητρα της ανθρώπινης επιθετικότητας. [Οι έρευνες του ηθολόγου Konrad Lorenz (βραβείο Nobel).  Μία ανάγνωση των αιτίων της επιθετικότητας με βάση τις έρευνες των ψυχιάτρων: Stanislav Grof, Αθανασίου Καυκαλίδη, και Frank Lake. Τα ερωτήματα του Λέοντος Τολστόι στον επίλογο του μυθιστορήματός του Πόλεμος και Ειρήνη. Η ευχή του Ομήρου και η απάντηση του Ηράκλειτου].