Αφιέρωμα στον Ερνέστο Πολυλά
ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017, στον χώρο του Εντευκτηρίου της Αναγνωστικής Εταιρίας φιλοξενήθηκε ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα εις μνήμην του Ερνέστου Πολυλά,
διακεκριμένου μουσικού αλλά και γνωστού ζωγράφου, με αναφορές στην καλλιτεχνική του δράση. Μία ενδεικτική παρουσίαση των έργων του που ανήκουν στην οικογένεια πλαισιώθηκε από μουσική εκδήλωση με επιλεγμένα αγαπημένα του μουσικά ακούσματα, κομμάτια που ο ίδιος αλλά και η αείμνηστη, ιδιαιτέρως καλλίφωνη, σύζυγός του η Μαρία Σαγιά, απέδιδαν στο πιάνο και το τραγούδι. Το μουσικό αυτό πρόγραμμα επιμελήθηκαν και παρουσίασαν η κ. Έλενα Σουέρεφ και ο κ. Ανδρέας Γκούσης στο τραγούδι, με την συνοδεία στο πιάνο και το βιολί της κ. Ειρήνης Πολίτη. Πολλοί φίλοι του καλλιτέχνη και της οικογένειας τίμησαν με την παρουσία τους το αφιέρωμα που με τόση ευαισθησία, πληρότητα αλλά και λιτό τρόπο, προετοίμασε η κόρη του, κ. Κάτια Πολυλά και η υπόλοιπη οικογένεια.
Παραμένοντας πιο συγκεκριμένα στην ζωγραφική του δράση που καταμετρά πλήθος έργων και μία συνεχή παρουσία είτε ως δημιουργού είτε και ως διαχειριστή της τέχνης, θα επιθυμούσαμε να παραθέσουμε στην συνέχεια με την σειρά μας, τιμώντας την μνήμη του, τις παρακάτω επισημάνσεις. Υπήρξε ένας γνήσιος, αυθόρμητος εκφραστής της ομορφιάς του κερκυραϊκού τοπίου -φυσικού, ευρύτερα της υπαίθρου και αστικού. Κατέγραψε σε αυτή την θεματική τους παλμούς ιδιαίτερων χαρακτηριστικών στιγμιότυπων, ταξιδεύοντάς μας στις χρωματικές αρμονίες τους. Γνωστός για τις υδατογραφίες του ακολούθησε ελαφρές εξπρεσιονιστικές διατυπώσεις σε συνομιλία με τον Άγγελο Κόντη, παραδίδοντάς μας σειρά έργων με αξιόλογες αποδόσεις φυτών και ανθέων. Σε αυτό το είδος απελευθέρωσε το αυθόρμητο πάθος του, την αγάπη του για την ομορφιά της φύσης.
Αναζητώντας και επιτυγχάνοντας τις ισορροπίες στην απόδοση, μας άφησε περισσότερο από κάθε άλλο δημιουργό της γενιάς του, μεγάλο μέρος έργων. Η Κέρκυρα που απεικόνισε, αποκτά ένα ξεχωριστό ιδανικό πρόσωπο, αυτό που συναντάμε ακόμα στους κήπους της, δημόσιους, ιδιωτικούς, κρυφούς, φανερούς. Η λεπτότητα των χειρισμών του αποδίδει τις ιδιότητες και τους στόχους της προσωπικότητας του δημιουργού. Θεωρούμε ότι κανένα άλλο θέμα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει πιο διαυγές κάτοπτρο της ψυχικής του εικόνας από αυτό. Στα τοπία της υπαίθρου επίσης κατέγραψε σκηνές της καθημερινής ζωής όπως και άλλοι δημιουργοί της γενιάς του (Στέφανος Σγούρος, Άγης Ξωμεριτάκης, Θεόφιλος Κένταρχος κ.ά.). Προσέγγισε τις ιστορίες των κατοίκων, την απλή τους καθημερινότητα με αγάπη και σεβασμό, αξιοποιώντας βιώματα και εμπειρίες με ένθερμη αμεσότητα. Το ίδιο και στις καταγραφές της αστικής Κέρκυρας όπου μας παραδίδει μία σειρά έργων με ποικίλες όψεις της, στις λεπτομέρειές τους.
Με ιδιαίτερη επίδοση και στην ελαιογραφία όπου οι τρόποι και τα αισθήματα απέκτησαν ένα περισσότερο ιμπρεσσιονιστικό χαρακτήρα μας κληροδότησε ένα σύνολο έργων, μικρών διαστάσεων που ανήκουν στην οικογένειά του, με ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Εδώ παρατηρούμε την επιμονή του και την προσοχή στην απόδοση των λεπτομερειών του φωτισμού και επίσης, την μικρογραφική του δεξιότητα. Σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία ως ζωγράφου διακρίθηκε για την ίδια ακαταπόνητη προσπάθεια με την μουσική δράση του. Την αναζήτηση των ισορροπιών, της αρμονίας του μέτρου, αγωνίες μίας προσωπικότητας με δύο δυνατές <<πατρίδες>> δημιουργίας σε ζωντανή συνομιλία. Δεν θα περιμέναμε διαφορετικές επιλογές από ένα ευαίσθητο ζωγράφο μουσικό και από ένα προικισμένο μουσικό ζωγράφο.
Η γλυκιά ανάμνηση της προσωπικότητας αυτής, του ευπατρίδη, κοσμοπολίτη καλλιτέχνη με την χαρισματική ευγένεια δεν μπορεί παρά να συνοδεύει χαρακτηριστικά τις μνήμες της γενιάς του και τις εικόνες της Κέρκυρας στην οποία ανατράφηκε και έζησε. Μέσω του έργου του και της προσφοράς του στην μουσική και στην ζωγραφική, αναπολούμε τις παλιές, σταθερές αξίες της κοινωνίας αυτής της οποίας υπήρξε ενεργό, δημιουργικό μέλος, βαθιές αξίες ανθρωπισμού καθώς και τους τρόπους με τους οποίους αυτές κατηύθυναν τις πράξεις των ανθρώπων του πνεύματος και της δημιουργίας όπως ο Ερνέστος Πολυλάς, καθιερώνοντας συχνά αντιλήψεις και καλαισθητικές στάσεις με ισχύ έως σήμερα, όχι μόνο ξεχωριστές αλλά δυστυχώς μοναδικές και ανεπανάληπτες.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ