Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χαρταετοί σε εμπορικά καταστήματα της Κέρκυρας

Χαρταετός
28 Μαρτίου 2016 / 15:05

Τον ΧΑΡΤΑΕΤΟ επέλεξε ως θέμα ο ΟΚΕ στην εικαστική δράση που είδαμε στο κέντρο της πόλης, από τις 14 Μαρτίου και για δύο εβδομάδες.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι καλλιτέχνες Μάντυ Αλμπάνη, Εύη Γρηγοροπούλου, Σπυριδούλα Ζάχου, Ναταλία Κερκύρα, Μαρία Κρίγκα, Αναστασία Κροκίδη, Δημήτρης Μηλιώτης, Άσπα Μικάλεφ, Πέτρος Στραβοράβδης, φιλοτέχνησαν τον δικό τους χαρταετό με διάφορα υλικά, μικτές τεχνικές και ζωγραφική, αναφερόμενοι σε επίκαιρα θέματα. 
Το ρόλο της «αίθουσας τέχνης» δέχθηκαν να παίξουν δέκα καταστήματα του εμπορικού κέντρου της πόλης, τα οποία φιλοξένησαν τα έργα στις βιτρίνες τους. Στόχος ήταν η άμεση διαδραστική επαφή του κοινού με την σύγχρονη τέχνη. Θεωρώντας ότι η τέχνη δεν μπορεί να δημιουργηθεί αν δεν συνυπάρξει ο καλλιτέχνης με τον θεατή, ο ΟΚΕ θα προσπαθήσει να εντάξει στο ετήσιο πρόγραμμά του τέτοιου είδους δράσε

Βιογραφικά στοιχεία καλλιτεχνών
Εύη Γρηγοροπούλου
«Το κύριο μέρος του έργου μου επικεντρώνεται στην χρήση της ζωγραφικής, αλλά στις αναζητήσεις μου σημαντικό στόχο αποτελεί η σχέση της ζωγραφικής με τη διακόσμηση. Στην παρούσα περίπτωση, δηλαδή στον χαρταετό, ψηλαφώ αυτή τη σχέση με μη παραδοσιακά μέσα. Θεωρώ ότι το έργο μου βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ ζωγραφικής και διακόσμησης». 
MA Fine Arts , Manchester Metropolitan University, UK
BA Fine Arts, Manchester Metropolitan University, UK
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα, (παιδαγωγική κατάρτιση και αντιστοιχία τίτλου σπουδών)
Βιογραφικό: evigrigoropoulou.org
------------------
Πέτρος Στραβοράβδης
«Για μένα ισχύει η διπλή ιδιότητα του χαρταετού, από το να βρίσκεται στα ύψη, να ρίχνεται με ορμή στο έδαφος με μία απλή στρέψη του αέρα. Έτσι και οι "παιδικές" χαρούμενες πολιτείες με ήλιο, δέντρα και ηρεμία, μπορούν, με μία θεϊκή ή ανθρώπινη επέμβαση, να γίνουν οι απλές σκηνές μες την λάσπη, που βιώνουν τα προσφυγόπουλα».
Ο Πέτρος Στραβοράβδης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1949. Σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά, ενώ πήρε λίγα μαθήματα ζωγραφικής κοντά στην «Ομάδα για Επικοινωνία και Εκπαίδευση στην Τέχνη». Το έργο του διακρίνεται από τον συνδυασμό εξπρεσιονιστικών τύπων και την έντονη χρωματικότητα. Τα υλικά που προτιμά στη ζωγραφική του είναι τα υδροχρώματα, η κόλλα, το ακρυλικό σε πανί και τα μολύβια. Έργα του βρίσκονται στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, στο Δήμο Πρέβεζας, στον ΕΟΤ, στην Κτηματική Τράπεζα κ.α. Έχει κάνει σκηνογραφίες για την Κερκυραϊκή Σκηνή και έχει βραβευτεί για την σκηνογραφία του για το έργο «Οι θεατές» του Μ. Ποντίκα στο Φεστιβάλ της Ιθάκης. Το 1974-1975 αγιογράφησε την εκκλησία το Αγ. Ανδρέα στην Πρέβεζα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Αίθουσας Τέχνης Κέρκυρας» και είναι μέλος της Εικαστικής Κίνησης Κέρκυρας.
------------------
Σπυριδούλα Ζάχου
«Στο άκουσμα της λέξης ''χαρταετός'', ο νους μου ταξιδεύει σε ανέμελες μέρες και παιδικές στιγμές. Προσπάθησα να αποτυπώσω όσο πιο απλά και ανάλαφρα μπορούσα το συναίσθημα της ελευθερίας, της ανάλαφρης ανεμελιάς και της αγνότητας  μέσα από το έργο μου».       
Η Σπυριδούλα Ζάχου γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1978. Παρακολούθησε μαθήματα στην καλλιτεχνική σχολή του νησιού. Διδάχθηκε ελεύθερο σχέδιο, αγιογραφία και φοίτησε στην Ιδιωτική Σχολή ΑΚΤΟ λαμβάνοντας το πτυχίο Bachelor of Arts (Honours) Degree in Design του Middlesex University. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός σε Δημόσιο Ι.Ε.Κ διδάσκοντας Ιστορία τέχνης και αρχιτεκτονικό σχέδιο. Σε Δημοτικά σχολεία και Πολιτιστικό Δήμο σε Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη διδάσκοντας ζωγραφική σε παιδιά και ενήλικους. Παράλληλα, εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, αναλαμβάνοντας τοιχογραφίες και εικονογραφήσεις. Έχει πραγματοποιήσει 27 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, και Αμερική και συμμετείχε σε 26 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Αμερική. Έργα της  ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς επίσης στην Δημοτική Πινακοθήκη Κερκύρας και Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Είναι μέλος  του Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών.
-----------------
Άσπα Μικάλεφ 
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Τα πρώτα της βήματα στο σχέδιο τα έκανε με τους κερκυραίους ζωγράφους Τζίνο Δημητράτο και Σπύρο Σουρτζίνο, και γνώρισε τη χαρακτική από τον Σπύρο Πογιάγο. Σπούδασε ζωγραφική στην Ιταλία και αποφοίτησε από την ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Μπρέρα του Μιλάνου, με καθηγητή τον Maurizio Bottarelli. Το 2005- 2008 παρακολούθησε τις σπουδές στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2005 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Κέρκυρα.
http://www.aspamikalef.com/
---------------------
Αναστασία Κροκίδη
«Στο χαρταετό παρουσιάζω παιδιά ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής, να έχουν το δικαίωμα της φιλίας της παιδικότητας όπως όλα τα παιδιά του κόσμου».
Η Αναστασία Κροκίδη είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών "BRERA" του Μιλάνου, με βασικό αντικείμενο σπουδών της τη ζωγραφική και χαρακτική. Έχει κάνει 6 ατομικές  εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής και σε biennale, σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Έργα της βρίσκονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Θεσσαλονίκης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας και σε ιδιωτικές συλλογές. Αγαπημένο θέμα μελέτης της είναι ο άνθρωπος.
---------------------
Μάντυ Αλμπάνη
Η Μάντυ Αλμπάνη είναι εικαστικός καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και Αρχαιολογία και  Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει παρουσιάσει ζωγραφική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, βίντεο και πολυμέσα σε μία ατομική έκθεση (γκαλερί Άρτιο, Αθήνα, 2003) και αρκετές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανάμεσά τους στα «Παραδείγματα» (2004), επίσημη ελληνική συμμετοχή στην 9η biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Ομάδα Φιλοπάππου, και «Scan Istanbul: Suburbs of a 21st century metropolis», A-station – Artogether, Istanbul, 2003. Συμμετείχε στην εικαστική «ομάδα Φιλοπάππου» και στη θεωρητική ομάδα «the reading group». Έχει μεταφράσει το βιβλίο «Μα είναι αυτό τέχνη;», C. Freeland, εκδ. ΠΛΕΘΡΟΝ 2004 και κείμενα του τόμου «Το Πολιτικό στην Τέχνη», επιμ. Κ. Σταφυλάκη και Γ. Σταυρακάκη, εκδ. ΕΚΚΡΕΜΕΣ 2008. Έχει, επίσης, συμμετάσχει στο δίκτυο EASTN (European Art Science Technology Network), σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (2014). Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Κέρκυρα.