Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Μεσαιωνική Πόλη στο επίκεντρο της επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
09 Αυγούστου 2017 / 11:25

ΡΟΔΟΣ. Το θέμα της υπογραφής νέας προγραμματικής σύμβασης για την συντήρηση και την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου κυριάρχησε κατά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου στη Ρόδο.

Η υπουργός συνοδευόμενη από συνεργάτες της, το Δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, τον βουλευτή Δωδεκανήσου, δημήτρη Γάκη, την έφορο Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, κ. Μάνια Μιχαηλίδου και την καθηγήτρια του ΕΜΠ, κ. Τόνια Μοροπούλου, περιδιάβηκε την Παλιά Πόλη, επισκέφθηκε τα μνημεία και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει η ίδια τις ανάγκες και τα προβλήματα που υπάρχουν.
Στη συνέχεια, συμμετείχε σε σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου όπου και ετέθη το γενικό πλαίσιο της νέα προγραμματικής.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στα τοπικά ΜΜΕ, αυτή η νέα προγραμματική σύμβαση δεν θα έχει καμία σχέση με την προηγούμενη η οποία έληξε το 2005. Θα στοχεύει στην αειφορία και στην ενεργή εμπλοκή των πολιτών.
«Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία για την ανανέωση της προγραμματικής συμφωνίας. Θα συγκροτηθεί άμεσα μία ομάδα εργασίας που θα μελετήσει την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη. Είναι πολιτική της Κυβέρνησης να συνδέει την τοπική κοινωνία με την πολιτιστική κληρονομιά ώστε η ίδια η κοινωνία να την προστατεύει και να τη διαχειρίζεται σωστά.
Στόχος μας είναι η πολιτιστική κληρονομιά να γίνεται αντικείμενο αειφόρου ανάπτυξης και ολιστικής αντιμετώπισης ώστε και οι επόμενες γενιές να μπορούν να χαίρονται αυτό τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτει η χώρα μας. Επαναλαμβάνω πώς είναι σημαντικό όλοι μαζί να καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε αυτή την προγραμματική συμφωνία. Πιστεύουμε ότι αυτό θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες περιοχές του τόπου μας», δήλωσε η κ. Κονιόρδου, ενώ ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος ανέφερε: «Θα εξετάσουμε με ποιο τρόπο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η προγραμματική σύμβαση. Δεν θα μπούμε σε αυτή τη φάση σε λεπτομέρειες. Θα δούμε απλά το σχεδιασμό και τι θα πρέπει να περιλαμβάνει».
Όσον αφορά τους πόρους που θα απαιτηθούν για την προγραμματική σύμβαση, η κ. Κονιόρδου επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι είναι άλλη η φιλοσοφία αυτή τη φορά και ότι οι πολίτες καλούνται να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο.
Μεταξύ άλλων η υπουργός ανέφερε: «Είναι άλλη η φιλοσοφία αυτής της προγραμματικής σύμβασης. Είναι μία εξέλιξη η οποία έχει να κάνει με τη σύγχρονη φιλοσοφία και τον σύγχρονο πολιτισμό που συνδέει μία προγραμματική με τους ίδιους τους πολίτες. Η εποχή μας έχει αλλάξει πάρα πολύ, ήδη οι πολίτες αντιλαμβάνονται την αξία και τη σπουδαιότητα των μνημείων κυρίως όταν κατοικούν μέσα σε αυτά. Επομένως τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά σήμερα και η ομάδα εργασίας αυτά τα δεδομένα θα μελετήσει ώστε να βρούμε και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υποστηρίξουμε τη νέα προγραμματική συμφωνία».
Η κ. Μοροπούλου παρενέβη σε αυτό το σημείο για να τονίσει τον αειφορικό χαρακτήρα αυτής της νέας προγραμματικής και να επισημάνει ότι η αναπτυξιακή κατεύθυνση που θα έχει, θα συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του Μνημείου. «Η νέα προγραμματική θα έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση και η ανάπτυξη θα μπορέσει να δώσει βάση στην προστασία. Θα είναι δηλαδή αειφόρος ο σχεδιασμός αυτής της Προγραμματικής. Θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνεται με αυτό τον τρόπο», είπε η κ. Μοροπούλου.
Οταν ρωτήθηκε η υπουργός Πολιτισμού κατά πόσο, μέρος των εσόδων των αρχαιολογικών χώρων της Ρόδου, που συγκαταλέγονται ανάμεσα σε αυτούς με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα πανελληνίως, θα μπορούσαν να επιστρέφουν στο νησί ώστε να γίνονται π.χ. συντηρήσεις μνημείων, δήλωσε ότι πάγια πολιτική του Υπουργείου είναι η δίκαιη ανακατανομή των εσόδων ώστε να μην απειληθούν ποτέ με λουκέτο οι μικροί αρχαιολογικοί χώροι.
Χαρακτηριστικά η κ. Κονιόρδου ανέφερε: «Είναι μία ερώτηση που μου γίνεται σε κάθε τόπο όπου υπάρχουν μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι. Πρέπει να σκεφτόμαστε όλη τη χώρα. Θα ήταν άδικο να υποστηρίξουμε κάποιους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και τους υπόλοιπους να τους αφήσουμε να κλείσουν… Επομένως τα έσοδα που εισπράττει το ΤΑΠΑ από όλους τους αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια ανακατανέμονται σε όλη την Επικράτεια, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Το Υπουργείο πάντα ανταποκρίνεται στις ανάγκες που προκύπτουν στις μεγάλες εφορείες και στα μεγάλα αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία. Προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τις ανάγκες, προσφέροντας π.χ. σε φυλακτικό προσωπικό ή εγκρίνοντας κονδύλια για αναστηλώσεις κλπ. Αυτή είναι η πολιτική του υπουργείου, να στηρίζει δίκαια τους αρχαιολογικούς χώρους».
Η κυρία Κονιόρδου απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση συντάκτη της «δημοκρατικής» σχετικά με το «μπλοκάρισμα» της επένδυσης στο Γκολφ Αφάντου, το οποίο ύστερα από απόφαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος. Συγκεκριμένα η κ. υπουργός ρωτήθηκε εάν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες που προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με το Υπουργείο Πολιτισμού έτσι ώστε να γίνουν τομές, στα σημεία, που προβλέπεται οικοδόμηση για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αρχαία και αν απαιτείται η τροποποίησή τους. Η απάντηση της κ. Κονιόρδου και των συνεργατών της ήταν ότι η επίσκεψη στη Ρόδο έχει να κάνει αποκλειστικά με την προγραμματική σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης και ότι δεν έχουν προετοιμαστεί για να ασχοληθούν με άλλα θέματα!
Την απάντησή του στο θέμα έδωσε ωστόσο ο βουλευτής κ. Γάκης, ο οποίος είπε: «Οι πληροφορίες από όλες τις πλευρές λένε ότι το θέμα έχει ξεμπλοκαριστεί. Εκκρεμεί να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας που έχει σταλεί στους αρμόδιους φορείς για να συνυπογράψουν.
Πρέπει να ξεπεραστεί ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα για το ποιος θα πληρώσει τις τομές με ποιο τρόπο δηλαδή θα καταβάλει το ΤΑΙΠΕΔ τα χρήματα στην αρχαιολογία… Νομίζω ότι είναι θέμα διαδικαστικό που θα ξεπεραστεί άμεσα. Απ’ όσο ξέρω επίσης δεν έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένα σχέδια της επένδυσης από ένα εκ των επενδυτών ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα πού θα πρέπει να γίνουν οι τομές. Όπως και να έχει θα πρέπει το ένα κομμάτι της επένδυσης να απεμπλακεί από το άλλο ώστε να μη δίνουμε μία εικόνα πλήρους αποτυχίας…».
Ο κ. Γάκης αναφέρθηκε και στην επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό σχετικά με τη φιλοσοφία που θα έπρεπε να διέπει την νέα προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης. Αναλυτικότερα ανέφερε:
«Αυτό που πρότεινα είναι να αναπτύξουμε ένα δίκτυο πολιτισμού, όπου θα εντάξουμε από μία τοιχισμένη πόλη της Ευρώπης, να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα δίκτυο τοιχισμένων πόλεων.
Στο δίκτυο αυτό θα περιλαμβάνεται η Ρόδος ως ελληνική πόλη και η κορύφωση αυτής της συμφωνίας θα ήταν να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση με τη συμβολή των πανεπιστημίων και άλλων φορέων οι οποίοι θα αναζητούσαν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα ή την ευρωπαϊκή τράπεζα κλπ.
Είναι μία πολύ καλή ιδέα που το γραφείο του πρωθυπουργού έχει αγκαλιάσει και έχει κοινοποιήσει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η νέα προγραμματική δεν θα έχει την παλιά δομή με την έννοια του να δοθούν κάποια κεφάλαια για αναστήλωση μνημείων κλπ. Η σκέψη είναι ότι η προγραμματική αυτή σύμβαση δεν θα έχει λήξη αλλά από μόνη της θα ανατροφοδοτείται και θα επεκτείνεται. Υπάρχουν π.χ. κάποιες σκέψεις να εκμετάλλευσης της περιουσίας που είναι εγκαταλειμμένη ή αξιοποίησής της περιουσίας αυτής ώστε σε βάθος χρόνου να αποδίδει… Το μεγάλο στοίχημα είναι να αναλάβουν τα Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία κλπ να κάνουν παρεμβάσεις με το δυναμικό που διαθέτουν», δήλωσε ο κ. Γάκης και κατέληξε, αναφερόμενος στην επίσκεψη της κ. Κονιόρδου στη Ρόδο και στην Κω: «Είμαστε ευτυχείς που η κ. Κονιόρδου επισκέφθηκε τη Ρόδο και την Κω. Υπάρχουν προβλήματα στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας τα οποία δεν είναι σοβαρά, αλλά απαιτούν χρήματα». Πηγή:www.dimokratiki.gr