Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

The Wall: Ένας αλλιώτικος «Τοίχος» δίπλα στα τείχη του Παλαιού Φρουρίου

The Wall
31 Ιουλίου 2017 / 10:49

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε μια συναυλία πολύ διαφορετική από τα συνηθισμένα, το ροκ συγκρότημα «Planet Caravan» και η Φιλαρμονική «Μάντζαρος» συνέπραξαν επί σκηνής παρουσιάζοντας το -εμβληματικό για την ροκ μουσική έργο- The Wall, των «Pink Floyd».

παρουσιάζοντας το  -εμβληματικό για την ροκ μουσική έργο- The Wall, των «Pink Floyd».  

Την όλη επεξεργασία και διασκευή/προσαρμογή του έργου στη μορφή στην οποία παρουσιάσθηκε (δηλ. σε μορφή για μπάντα και ροκ σύνολο) στο Παλαιό Φρούριο την Κυριακή 30 Ιουλίου, επιμελήθηκε ο υπαρχιμουσικός της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», Σπύρος Ρουβάς. Ο ίδιος διεύθυνε και τη συναυλία, της οποίας ξεχώρισε ιδιαίτερα το δεύτερο μέρος με τραγούδια-σταθμούς όπως το Hey you και το Comfortably numb που ενθουσίασαν το πολυπληθές κοινό.

Το ροκ συγκρότημα «Planet Caravan» απαρτιζόταν από τους Θανάση Μαρτίνο, Αλκαίο Περούλη (τραγούδι), Γιάννη Μπαρζούκα (ηλεκτρική κιθάρα), Ηλία Δαφνή (πλήκτρα), Άγγελο Ανδριώτη (ηλεκτρικό μπάσο) και Αλέξανδρο Γιοχάλα (drums). Συνέδραμαν ακόμη οι Αλέξης Κρεμόνας (κιθάρες), Βαγγέλης Κακαρούγκας (πλήκτρα) και στα φωνητικά οι Έλενα Ρίστοβα και Ραφαέλλα Καίσαρη. Από τη Φιλαρμονική «Μάντζαρος» συμμετείχε το «Mantzaros Wind Ensemble», καθώς και η Παιδική της Χορωδία (επιμέλεια/προετοιμασία: Δήμητρα Καλογεροπούλου).

Το The Wall πρωτοκυκλοφόρησε ως διπλό άλμπουμ το 1979 και σύντομα αναρριχήθηκε στην κορυφή της μουσικής δισκογραφίας διεθνώς, αλλάζοντας και τη γενικότερη πορεία των «Pink Floyd». Φέτος, εξάλλου, συμπληρώνονται και 35 χρόνια από την πρώτη παρουσίασή του στην Ελλάδα. Μέσα από τα 26, συνολικά, τραγούδια (κύριος εμπνευστής των οποίων είναι ο Roger Waters) του διπλού αυτού άλμπουμ εκφράζεται η ανάγκη για γκρέμισμα των -εντός ή εκτός εισαγωγικών- τειχών, που ως άλλα τούβλα μπορεί να δημιουργούν οι πάσης φύσεως καταπιέσεις στον κάθε άνθρωπο, οδηγώντας τον στον απομονωτισμό και την αποξένωση. Γι’ αυτό και το άλμπουμ ολοκληρώνεται με το αισιόδοξο Outside the wall, δείχνοντας τον δρόμο για την επαφή και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Έναν ανάλογο συμβολισμό είχε και η κυριακάτικη συναυλία, όπου δύο τόσο διαφορετικά σύνολα συνέπραξαν, με τη μουσική να γεφυρώνει τους διαφορετικούς τους  χαρακτήρες.