Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με Αριστοφάνη ξεκίνησε το 12ο θεατρικό Φεστιβάλ του ΕΣΥΝ

ΕΣΥΝ
23 Ιουνίου 2017 / 10:13

12ο Πολιτιστικό και Αθλητικό Φεστιβάλ 2017

«Μέσα στις ιδιαίτερα σύνθετες συνθήκες κοινωνικής, αξιακής και οικονομικής κρίσης, που εντείνουν την παθογένεια της καθημερινής συμπεριφοράς και πολλαπλασιάζουν την προσφυγή σε εξαρτητικές ουσίες, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) σας καλωσορίζει στο 12ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων, προβάλλοντας το θέατρο σαν ένα σοβαρό ανάχωμα στις εξαρτήσεις..» ανάφερε ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Νίκος Πέρρος και συνέχισε τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς του ΕΣΥΝ και της δράσης του με την τοπική κοινωνία: «Το φεστιβάλ αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων όλης της χρονιάς, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών- 26 Ιούνη. Συνεργαζόμαστε με πολιτιστικούς, αθλητικούς φορείς, με φορείς υγείας, της παιδείας, με εργατικά σωματεία, με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων έχοντας πάντα σαν προμετωπίδα της δράσης μας την πρωτογενή πρόληψη. Αγωνιζόμαστε να προσπεραστούν οι τυπικές δυσκολίες για την πλήρη και θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία του «Διάπλου», του προγράμματος απεξάρτησης της ΨΚ του ΓΝΚ, μαζί με τον αντίστοιχο σύλλογο γονέων και φίλων, με τον οποίο και συνδιοργανώνουμε το φεστιβάλ»

Στην συνέχεια καλέστηκε η πρωτεργάτης του θεατρικού σχήματος 7ου Γυμνασίου- 4ου Λυκείου Χριστίνα Μέκκα, να κάνει μια εισαγωγή στην Αριστοφανική κωμωδία : «Ο λαός της Αθήνας, ο Δήμος στο έργο, έχει δύο υπηρέτες το Δημοσθένη και το Νικία (γνωστούς πολιτικούς και στρατηγούς) και έχει προσλάβει και έναν άλλον υπηρέτη Παφλαγόνα (το γνωστό δημαγωγό Κλέωνα ), ο οποίος τον παραμυθιάζει και κολακεύει τις αδυναμίες του. Οι δύο δούλοι πληροφορούνται ότι οι χρησμοί προφητεύουν τον εκτοπισμό του ισχυρού Παφλαγόνα από έναν αγράμματο Αλλαντοπώλη. Εν συνεχεία οι δύο αντίπαλοι, αφού ανταλλάσσουν χυδαίες ύβρεις, αναπτύσσουν μπροστά στο Δήμο το πρόγραμμά τους και αναδεικνύεται ο Αλλαντοπώλης έξοχος δημαγωγός ξεπερνώντας τον Παφλαγόνα σε κολακείες. Ο νέος υπηρέτης του λαού κάνει το Δήμο παλληκάρι και το έργο τελειώνει με πανηγύρια, ώσπου να εμφανισθεί ο νέος Σωτήρας της πόλης.

Oι Ιππείς είναι η πιο ωμή πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη. Θεμελιώνει την άποψη πως, όταν σε μια πολιτεία κυριαρχήσει η απάτη, η εξαγορά , η αναξιοκρατία, το ψεύδος,  τότε μόνο με τα ίδια  μέτρα μπορεί να πολεμηθεί. Η σάτιρα  προειδοποιεί τους πολίτες κάθε εποχής για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα θεμέλια της δημοκρατίας, όπως η ρητορική, τα ελκυστικά οράματα που αποκοιμίζουν την πολιτική κρίση των πολιτών ροκανίζοντας την περιουσία της πολιτείας».



Το ραντεβού δόθηκε το Σάββατο 24 Ιουνίου στην κάτω πλατεία με το τουρνουά παιδικών ποδοσφαιρικών ομάδων.
Τη Δευτέρα 26 Ιουνίου το θεατρικό τμήμα του Λαοδάμα «το επόμενο Βήμα» θα παρουσιάσει το έργο του Γρ. Ξενόπουλου «το Φιόρο του Λεβάντε».
Την  Πέμπτη 29 Ιουνίου το Γυμνάσιο-Λύκειο Σκριπερού θα παρουσιάσει ένα μουσικό  αφιέρωμα στο Λόρκα και το Φεστιβάλ θα κλείσει το θεατρικό του πολιτιστικού συλλόγου Νυμφών με το έργο του Τσέχωφ «Βότκα Μολότοφ».