Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διήμερο αφιέρωμα του Τρίτου Προγράμματος στην «Παλαιά»

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ "ΠΑΛΑΙΑ"
17 Οκτωβρίου 2024 / 11:25

Η εκπομπή του που θα φιλοξενήσει την ΦΕΚ ακούγεται ανελλιπώς στο ράδιο από το 2002.

ΚΕΡΚΥΡΑ (Φ.Ε.Κ.). Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας επισκέπτεται το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και την συχνότητα του περίφημου Τρίτου Προγράμματος της Κρατικής Ραδιοφωνίας! Σε ένα αποκλειστικό διήμερο αφιέρωμα, στις 21 και 22 Οκτωβρίου στις 13:00 το μεσημέρι, στην ξεχωριστή μουσικολογική εκπομπή «Αναζητώντας την κυρία με την Στρυχνίνη» του κορυφαίου ραδιοφωνικού παραγωγού Χρίστου Παπαγεωργίου, η «Παλαιά» Φιλαρμονική με έτος ίδρυσης το 1840 θα έχει την τιμή να παρουσιάσει σε πανελλήνια μετάδοση στο μουσικόφιλο κοινό του ραδιοφώνου την μακρόχρονη ιστορία της και την συμβολή της στην διαμόρφωση της επτανησιακής- και όχι μόνο- μουσικής. Επίσης θα αναλυθεί η σημερινή λειτουργία της, τα σχέδια για το μέλλον και θα ακουστούν χαρακτηριστικά ηχητικά αποσπάσματα από συναυλιακές εκδηλώσεις όλων των μουσικών της σχημάτων.

Ο σταθμός του Τρίτου έχει ως κύριο πρόγραμμα εκπομπές επικεντρωμένες στον πολιτισμό και την κλασική μουσική, ενώ γνώρισε σημαντική άνθηση την περίοδο που επικεφαλής του ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις όπου και η δημοτικότητά του εκτοξεύθηκε κατακόρυφα. Ενεργοποίησε και αφύπνισε τον ακροατή αλλάζοντας την παθητική σχέση που είχε με το ραδιόφωνο. Εξελίχθηκε σε ένα ζωντανό δημοφιλή πυρήνα πολιτισμού και είναι η μοναδική ραδιοσυχνότητα του είδους στην Ελλάδα, έχοντας πιστό κοινό.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου είναι -μεταξύ άλλων- ένας διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας συνθέτης, πιανίστας και παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία και διακρίσεις ενώ συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς και μεγάλα ορχηστρικά σύνολα εντός και εκτός της πατρίδας του. Διετέλεσε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος και ειδικός σύμβουλος στην ΕΡΤ. Η εκπομπή του που θα φιλοξενήσει την ΦΕΚ ακούγεται ανελλιπώς στο ράδιο από το 2002.

Στην διήμερη εκπομπή θα παραστούν στο στούντιο ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Σπύρος Παδοβάς, ο διευθυντής της συμφωνικής ορχήστρας κ. Άλκης Μπαλτάς, ο μαέστρος της μπάντας και  διευθυντής σχολών της Φιλαρμονικής κ. Σπύρος Προσωπάρης ενώ τηλεφωνικά θα παρέμβει ο καθηγητής του Ιόνιου Πανεπιστημίου κ. Κώστας Καρδάμης και επιλογή καταξιωμένων μουσικών σε Ελλάδα και εξωτερικό που ξεκίνησαν τα μουσικά τους βήματα από την «Παλαιά». Ειδικές ευχαριστίες οφείλονται στον Κορυφαίο Α’ Φαγκοτίστα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ κ. Έντυ Καλογερόπουλο για την σημαντική συμβολή του στην πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, ο παλαιότερος μουσικο-εκπαιδευτικός οργανισμός της Ελλάδας, της οποίας καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής ήταν ο Νικόλαος Μάντζαρος μέχρι και τον θάνατό του το 1872, σας καλεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου να ταξιδέψετε μαζί της στα ερτζιανά κύματα της Κρατικής Ραδιοφωνίας και να απολαύσετε δύο μοναδικές εκπομπές που θα σας μαγέψουν! Καλή Ακρόαση!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ