Δευτέρα 02.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αγώνας για το υδατοδρόμιο

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
14 Μαρτίου 2017 / 18:21

ΠΑΤΡΑ. Αγώνα ταχύτητας δίνει το λιμάνι της Πάτρας για να προλάβει την έναρξη λειτουργίας του υδατοδρομίου μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι (έστω και για λίγο). Στον ΟΛΠΑ επικρατεί αισιοδοξία ότι η αδειοδότηση μπορεί να εξασφαλιστεί εντός του Μαρτίου, ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια η διαδικασία για την επιλογή του διαχειριστή υπηρεσιών του υδατοδρομίου.

Η θετική εικόνα που αποκόμισε πρόσφατα η επιτροπή υδατοδρομίων για τις εγκαταστάσεις της Πάτρας είναι ένα σημαντικό βήμα. Παρόλα αυτά ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία είναι το πρώτο εμπόδιο που καλείται να υπερπηδήσει το λιμάνι στην προσπάθεια να ξεκινήσει σύντομα η λειτουργία της τουριστικής υποδομής. Αναμένεται πλέον η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου, ώστε να επιλεγεί ο διαχειριστής του και στη συνέχεια να βρεθούν ο ενδιαφερόμενος ή οι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν το πτητικό έργο.
Ο ΟΛΠΑ έχει λόγους να θέλει την έναρξη λειτουργίας του υδατοδρομίου από το φετινό καλοκαίρι, καθώς η διοίκηση του φορέα εκτιμά ότι θα ενισχυθεί η προβολή του λιμανιού και θα προσθέσει μια επιπλέον δραστηριότητα στο μπουκέτο των υπηρεσιών που προσφέρεται στο ταξιδιωτικό κοινό. Υπ' αυτή την έννοια στον οργανισμό επικρατεί η άποψη ότι η επικείμενη λειτουργία του υδατοδρομίου θα βοηθήσει και στην προσέλκυση τουρισμού κρουαζιέρας. Ανεξάρτητα από αυτή την εξέλιξη ο ΟΛΠΑ έχει αναγγελίες για δύο κρουαζιερόπλοια τον ερχόμενο Ιούλιο και Σεπτέμβριο.
Επιστρέφοντας στην υπόθεση του υδατοδρομίου στον ΟΛΠΑ επικρατεί βεβαιότητα ότι αυτό της Πάτρας θα είναι το τρίτο που θα αδειοδοτηθεί στην Ελλάδα, μετά από αυτά της Κέρκυρας και των Παξών ικανοποιώντας έτσι τις ελάχιστες προϋποθέσεις δημιουργίας ενός πρώτου δικτύου υδατοδρομίων στη Δυτική Ελλάδα. Ο ρόλος του υδατοδρομίου της Πάτρας σ' αυτό το δίκτυο θα είναι κομβικός. Κρίνεται σημαντικό ότι τα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια θα μπορούν να εκτελούν πτήσεις τόσο προς άλλα υδατοδρόμια όσο και προς χερσαία αεροδρόμια με αμφίβια υδροπλάνα (δηλαδή πτητικά μέσα που θα μπορούν π.χ. να αναχωρούν από το λιμάνι της Πάτρας και να προσγειώνονται σε αεροδρόμιο των Ιονίων Νήσων, όπως είναι για παράδειγμα αυτό της Ζακύνθου.
Tο υδατοδρόμιο της Πάτρας χωροθετείται στο βόρειο τμήμα του λιμανιού και συγκεκριμένα στην προέκταση της οδού Νόρμαν. Προβλέπεται η πόντιση μιας πλωτής προβλήτας για την προσέγγιση και την πρόσδεση των υδροπλάνων, καθώς και την αποβίβαση/επιβίβαση των επιβατώ. Για την εξυπηρέτηση τους, δηλαδή την έκδοση εισιτηρίων, τις αποσκευές και άλλα, θα χρησιμοποιηθούν τα κτίσματα που βρίσκονται κάτω από τις γραμμές του τρένου και -φυσικά- εντός του βόρειου λιμανιού. Ακόμα στο χώρο έχει εγκατασταθεί σύστημα ακτίνων «εξ ρέι» για τον έλεγχο και την ασφάλεια των επιβατών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ