Σάββατο 27.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Σμύρνη, μάνα καίγεται!

EDITORIAL
22 Αυγούστου 2023 / 19:25
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Κάπως έτσι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας με την επίκληση της επετείου της αποτυχημένης τότε Συνόδου με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επισκιάστηκαν από την ξαφνική επίσκεψη Ζελένσκι.


Αντιφατικά τα συναισθήματα που γεννούνται με τις αναφορές στην Αλεξανδρούπολη. Από τη μια, εικόνες βιβλικής καταστροφής με τις φλόγες να απειλούν μέχρι και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης, που τελικώς εκκενώθηκε. Από την άλλη, οι διθυραμβικές αναφορές στην κομβική υπόσταση της πόλης, της νέας Βασιλεύουσας για τη ΝΑΤΟϊκή στρατηγική. Αναδιατυπώθηκαν με αφορμή το άτυπο δείπνο της Αθήνας διαφημίζοντας την και ως ενεργειακό σταυροδρόμι μεταφοράς υδρογονανθράκων στα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη.

Κι αν η φωτιά μαρτυράει την προβληματική ελληνική πολιτική προστασία, η ελληνική οπτική για την σωστή πλευρά της ιστορίας ξεδιπλώνεται κατά τα ειωθότα από την υπογραφή της αναθεωρημένης ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας και μετά.
Εν ολίγοις εάν οι αναπάντεχες καλοκαιρινές πυρκαγιές δεν καταστρέψουν ολοσχερώς τις ελληνικές αεροπορικές βάσεις, οι επαπειλούμενες ρυθμίσεις θα τις καταστήσουν αχρείαστες. Ο λόγος γίνεται για την ανάπτυξη αμερικανών στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, άτυπες εγγυήτριες δυνάμεις για Αθήνα και Άγκυρα. Κυρίως όμως για τις εταιρείες έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των κυπριακών συντεταγμένων!

Κάπως έτσι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας με την επίκληση της επετείου της αποτυχημένης τότε Συνόδου με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επισκιάστηκαν από την ξαφνική επίσκεψη Ζελένσκι.

Για την ιστορία υπενθυμίζεται πως τότε στη Θεσσαλονίκη, ο Εξωτερικών Γ.Α. Παπανδρέου υποχρεώθηκε να υποβαθμίσει την ελληνική πρωτοβουλία ενώ στην συνέχεια η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες της σύγκρουσης του Black block με την Αστυνομία, που κατέκαψαν κεντρικά καταστήματα στην Εγνατία! Ήταν η τελευταία Σύνοδος Κορυφής εκτός Βελγίου. Έκτοτε πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Όσο για το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, σοβούντος του αγκαθιού στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ράμα αποπειράται την Τρίτη (22/8) ρελάνς στη διπλωματική φιλοξενία Βον Ντερ Λάιεν από τον Μητσοτάκη με την δική του προς τη Μελόνι και την επίκαιρη υπενθύμιση (σ.σ. αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων) ότι αυτός είναι που θα προεδρεύσει στην επίσημη συνάντηση ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, τον Οκτώβριο στα Τίρανα, «όπου βεβαίως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι εκλεκτός προσκεκλημένος του» (sic)!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.