Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά;

editorial
07 Ιουνίου 2023 / 21:24
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Σχεδόν ένα εκατομμύριο από τα περίπου έξι εκατομμύρια ψηφοφόρων στις εκλογές του Μαΐου, δεν εκπροσωπήθηκαν στην εφήμερη Βουλή, που ανέδειξαν οι κάλπες! Κάπως έτσι αμφισβητείται η ηθική της απλής αναλογικής όσον αφορά στην απεικόνιση ψήφων/εδρών.

Τα εκτός κόμματα συγκέντρωσαν το 16,1% των εγκύρων ψήφων. Όσοι αναζητούν την απάντηση στον γρίφο θα αποδώσουν το κρίμα στο υποχρεωτικό κατώφλι του 3%.
Η εμφάνιση του στα ελληνικά, εκλογικά πράγματα υπήρξε πριν το 1989 και επέστρεψε το 1993. Στο διάστημα μεταξύ, το αναλογικό σύστημα και η δίχως πλαφόν είσοδος στη Βουλή είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή βουλευτών επικεφαλής αμιγώς μουσουλμανικών σχηματισμών στη Θράκη. Οι περισσότεροι αναφέρονται στην εποχή και στην αρωγή του μοναδικού βουλευτή Θ. Κατσίκη της ΔΗΑΝΑ (του Στεφανόπουλου) στην οριακή (151 έδρες) δεδηλωμένη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Απρίλιο του 1990. Σχεδόν κανείς δεν αναφέρεται στην ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και από τους δυο τότε μειονοτικούς βουλευτές, της Ροδόπης και της Ξάνθης, Αχμέτ και Φαΐκογλου!
Στην Τουρκία για τους ίδιους ακριβώς λόγους και με στόχο τους Κούρδους, το κατώφλι ανεβαίνει στο 10%. Πληθυσμιακή εδώ κι εκεί η επιλογή του μέτρου.
Στις μέρες μας η Θράκη παίρνει ξανά μεγαλύτερη πολιτική, προστιθέμενη αξία, όχι διότι η Ροδόπη είναι η μοναδική εκλογική περιφέρεια με άλλο χρώμα ούτε διότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης αποδίδει στην καθοριστική υποστήριξη του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής την ανάδειξη του βουλευτή των 24 ωρών και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φερχάτ Οζγκιούρ. Θράκη και Δωδεκάνησα έρχονται στην επικαιρότητα στο πεδίο της απόπειρας διευθέτησης των θεμάτων που σοβούν στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Το γεγονός ότι το θέμα παρέλκει και αυτής (όπως και ενόψει της 21ης Μαΐου) της υποτονικής προεκλογικής περιόδου ίσως και να αποδίδεται στο καραμάνλειο για «αυτά που λέγονται και δεν γίνονται και εκείνα που γίνονται και δεν λέγονται».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.