Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκινούν επιτέλους οι εργασίες αποκατάστασης της Γέφυρας Κουρκουμέλη

ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΗ
26 Μαΐου 2023 / 12:08

Μ. Ορφανουδάκης: Αρχικά θα πραγματοποιηθούν προπαρασκευαστικές εργασίες και στη συνέχεια η αμιγώς εργασία αποκατάστασης με χρόνο ολοκλήρωσης τις 20-30 ημέρες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ξεκινάει επιτέλους η εργολαβία αποκατάστασης της γέφυρας Κουρκουμέλη, στην περιοχή της Άφρας. Η πολυαναμενόμενη έγκριση της μελέτης για να ξεκινήσουν οι εργασίες προσωρινής στερέωσης, δόθηκε επιτέλους από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων και ήδη οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχουν ζητήσει από τον εργολάβο να εγκατασταθεί στο σημείο.

Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθούν προπαρασκευαστικές εργασίες, και ακολούθως το κυρίως έργο, όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης.

«Τη Δευτέρα λάβαμε την επίσημη έγκριση της μελέτης από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων. Ενημερώσαμε ήδη τον εργολάβο να ξεκινήσει την εγκατάστασή του στο σημείο για να αρχίσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες (καθαρισμοί), πριν μπουν τα σίδερα που θα κρατήσουν τη γέφυρα. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες θα διαρκέσουν από μια εβδομάδα μέχρι 10 ημέρες και αμέσως μετά, ξεκινάει η αμιγώς εργασία αποκατάστασης που θα διαρκέσει περίπου 20 - 30 ημέρες», ανέφερε ο ίδιος.

Παράπονα

Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από τότε που έκλεισε η γέφυρα, πραγματοποιείται μέσω του επαρχιακού και δημοτικού δικτύου της περιοχής, ωστόσο οι οδικές αυτές αρτηρίες «πάσχουν» και τα παράπονα των οδηγών δεν λείπουν.

«Ο δρόμος είναι δημοτικός. Εμείς πήγαμε για να βοηθήσουμε το Δήμο Κ. Κέρκυρας, κάνοντας μια στρώση οδοστρωσίας και τη συντηρούμε. Κάθε φορά που βρέχει πηγαίνουμε με οδοστρωτήρα για να κρατιέται σε μια λεία επιφάνεια το δάπεδο. Η αρμοδιότητα είναι του δήμου για να το αποκαταστήσει», εξήγησε ο κ. Ορφανουδάκης.
 
Ο προϋπολογισμός της εργολαβίας αποκατάστασης, που αφορά στα προσωρινά μέτρα στατικής ενίσχυσης του φορέα της γέφυρας ανέρχεται περί τις 110.000 ευρώ.
Με την ολοκλήρωσή της, η γέφυρα θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία, ωστόσο θα είναι προσβάσιμη μόνο για αυτοκίνητα, όχι όμως και για βαρέως τύπου οχήματα.
 
 
Στο ΥΠΑΝ
 
Η ολιστική παρέμβαση για την πλήρη αποκατάσταση της γέφυρας αναμένεται με την ολοκλήρωση της μελέτης οριστικών μέτρων. Για το σκοπό αυτό έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδότηση ύψους 570.000.ευρώ,  ώστε να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί τόσο η μελέτη οριστικών μέτρων όσο και η κατασκευή τους.

Για την ώρα όμως το ΥΠΑΝ έχει δώσει έγκριση μόνο για τα προσωρινά μέτρα στήριξης της γέφυρας που είναι κομβικής σημασίας, καθώς συνδέει την δυτική πλευρά της μέσης Κέρκυρας με το ανατολικό τμήμα του νησιού και κυρίως με το Νοσοκομείο. Εκτιμάται μάλιστα ότι καθημερινά διέρχονται από αυτή, περί τα 15.000 οχήματα παντός τύπου.
 
Το χρονικό
 
 
Κατά τις αυτοψίες που διενήργησε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΙΝ στο σύνολο των υποδομών της Κέρκυρας μετά τον «Μπάλλο», διαπιστώθηκε βλάβη στην συγκεκριμένη γέφυρα. Τον Φεβρουάριο του 2022, η ΠΙΝ κατέθεσε προς έγκριση στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων τη μελέτη προσωρινών μέτρων στατικής ενίσχυσης του φορέα της γέφυρας.
 
Εν αναμονή ωστόσο της έγκρισης, κι ενώ είχε παρέλθει ένας χρόνος χωρίς να έρθει κάποια απάντηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων έλαβε ομόφωνη απόφαση για το προσωρινό κλείσιμο της γέφυρας, για λόγους ασφαλείας των διερχομένων οδηγών.

Αν και από την γεωτεχνική μελέτη δεν προέκυψε πρόβλημα θεμελίωσης, ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί πλήρως η συμπεριφορά του φορέα της γέφυρας, λόγω καταπονήσεων από απρόβλεπτες καταστάσεις (π.χ ακραία καιρικά φαινόμενα). Στην απόφαση αυτή συνέκλινε και το γεγονός ότι παρότι η Τεχνική Υπηρεσία της ΠΙΝ «κατέβασε» το τονάζ της γέφυρας από τους 15 τόνους στους 3 για να μειώσει την επικινδυνότητα, ωστόσο εξακολουθούσαν και διέρχονταν από εκεί βαρέως τύπου οχήματα, όπως τριαξονικά, λεωφορεία, σχολικά κ.α. Τελικώς η γέφυρα έκλεισε προληπτικά περί τα μέσα του Φεβρουαρίου του 2023.

«Η έγκριση μας ήρθε τον Μάιο του 2023, 15 μήνες μετά, την υποβολή της μελέτης στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων. Δεν ήταν κωλυσιεργία δική μας», σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ