Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπαίνουν και φέτος seatrack σε εννέα παραλίες της Κέρκυρας

ΑμΕΑ
25 Μαΐου 2023 / 10:15

Το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα για όλους υποστηρίζουν ενεργά οι τρεις Δήμοι της Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα δίκτυο προσβάσιμων παραλιών για όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα στήνεται και φέτος σε δημοφιλείς περιοχές της Κέρκυρας. Τα γνωστά seatrack που έχουν «υιοθετηθεί» ως φιλοσοφία τα τελευταία χρόνια από την τοπική αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού, βάζοντας την Κέρκυρα στον χάρτη των φιλικών προορισμών για ΑμΕΑ, θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους σε εννέα παραλίες του νησιού.

Πρόσφατα μάλιστα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της ΠΙΝ και των δήμων Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, προκειμένου να εγκατασταθούν τα συστήματα αυτόνομης πρόσβασης για ΑΜΕΑ σε τέσσερις παραλίες εντός των γεωγραφικών ορίων τους.

Οι έξυπνες συσκευές που διευκολύνουν την πρόσβαση στη θάλασσα για όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα θα τοποθετηθούν στις παραλίες του βόρειου συγκροτήματος Ρόδα και Αυλάκι αλλά και σε δυο ακόμη του Δήμου Ν. Κέρκυρας και συγκεκριμένα στον Άγιο Ιωάννη Περιστερών και στα Μωραΐτικα, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται αυτόνομα.

Η δαπάνη για τη μίσθωση των τεσσάρων καινούργιων συστημάτων «SEATRACK» ανέρχεται στο ποσό των 33.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α) και καλύπτεται από πόρους ΚΑΠ της ΠΕ Κέρκυρας. Επιπλέον πέραν αυτών, υπάρχει πρόβλεψη να επανατοποθετηθεί το αντίστοιχο σύστημα που έχει στην κατοχή της η ΠΙΝ στην παραλία των Μπενιτσών.

Αυτονομία

Πρόκειται για αυτόνομες εγκαταστάσεις αποτελούμενες από ράγες σταθερής τροχιάς, μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να μπει στη θάλασσα με ασφάλεια χωρίς τη βοήθεια συνοδών. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς τις δυσκολίες του παρελθόντος που ήταν για πολλούς από αυτούς απαγορευτικές.

Όπως τόνισε στην «Ε» η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής Μελίτα Ανδριώτη, εφόσον οι προγραμματικές συμβάσεις εγκριθούν και από τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια των δυο δήμων εν συνεχεία θα ακολουθήσει ο σχετικός διαγωνισμός για την προμήθειά τους με εκμίσθωση.

«Θα κάνουμε μια διερευνητική για αγορά αυτών των συσκευών σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ωστόσο ο πιο ασφαλής τρόπος είναι η ενοικίασή τους, διότι ο ανάδοχος έχει την ευθύνη της συντήρησης, επισκευής και φύλαξής τους συν το ότι προμηθευόμαστε κάθε φορά νέα μηχανήματα», επισήμανε η κ. Ανδριώτη.

Πρωτοπόρος ο Δήμος Κ. Κέρκυρας

Πρωτοπόρος στον τομέα αυτό αναδεικνύεται ο δήμος Κ. Κέρκυρας που έχει καταφέρει να αναδείξει την Κέρκυρα σε έναν από τους πιο φιλικούς προορισμούς για ΑμΕΑ με το δίκτυο seatrack που στήνει κάθε χρόνο και το όποιο ενισχύει και με αμαξίδια θαλάσσης. Μάλιστα η φήμη του προορισμού ξεπέρασε τα γεωγραφικά όρια της χώρας μας και φορείς του τουρισμού από την Ουκρανία απευθύνθηκαν στον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ανδρέα Σκούπουρα, καθώς ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν έναν αντίστοιχο σχεδιασμό στις τουριστικές υποδομές της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Σκούπουρας φέτος θα τοποθετηθούν, όπως και πέρσι πέντε seatrack (το ένα ανήκει στο δήμο). Η πρόσκληση ενδιαφέροντος είναι έτοιμη για δημοσίευση και εκτιμάται ότι μέχρι τις 10 Ιουνίου τα συστήματα αυτά θα έχουν τοποθετηθεί στη Δασιά, στα Γουβιά, στον Ύψο, στην Παλαιοκαστρίτσα και στον ΝΑΟΚ με τις παραλίες του νησιού να κατατάσσονται ως τις πλέον φιλικές της Ελλάδας για ΑμεΑ.

«Τα seatrack έχουν καθημερινή χρήση και έχουμε τουρίστες που έρχονται στην Κέρκυρα αποκλειστικά γι’ αυτή την δυνατότητα που τους παρέχεται στις παραλίες μας», κατέληξε ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ