Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα και Τουρισμός με προοδευτικό πρόσημο

Μαρία Γονίδη
18 Μαΐου 2023 / 12:44

Γράφει η Μαρία Γονίδη Δραζίνου, Υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Τουρισμός και Κέρκυρα θα έλεγε κανείς είναι δύο έννοιες συνώνυμες. Όμως πόσα έχουν αλλάξει στο τουριστικό πεδίο την τελευταία τετραετία και πως θα μπορούσε στο μέλλον να αναπτύσσεται ο τουρισμός με προοδευτικό πρόσημο; Η πρόσφατη  πανδημία έδειξε με τον πιο έντονο τρόπο πόσο απρόβλεπτη και   ευάλωτη σε εξωτερικούς παράγοντες είναι η τουριστική δραστηριότητα.

Η επιλεκτική δημιουργία μεγάλων τοπικών νησίδων τουριστικής επιχειρηματικότητας, για τις οποίες μαγικά εξασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις για την αύξηση της κερδοφορίας τους είναι πια γεγονός Οι επεκτατικές τάσεις του  IKOS-Δασιάς, το Βίδο και η Αλύπα είναι λίγα χαρακτηριστικά παραδείγματα το πως η νεοφιλελεύθερη οικονομία και η κυβέρνηση της ΝΔ ενδιαφέρεται μόνο να υλοποιεί πρακτικές που κατευθύνουν το χρήμα σε συγκεκριμένους μόνο παίκτες, βγάζοντας εκτός ανταγωνισμού μικρές και μεσαίες κερκυραϊκές επιχειρήσεις. Τι θα ακολουθήσει; Μήπως η εκχώρηση σε ιδιώτες των παραλιών στους Αντιπάξους στην Βρήκα ή στο Βουτούμι; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος και στην Παξινή τοπική οικονομία;

Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ  δηλώνει υπερήφανη για την εξασφάλιση άδειας παραμονής σε 40.000 πολίτες τρίτων χωρών για απασχόλησή τους στον τουρισμό (άνθρωποι χωρίς εργασιακά δικαιώματα σε συνθήκες μεσαίωνα)! 3836 για την Κέρκυρα… Aλήθεια ενδιαφέρονται για τους νέους και για τους Κερκυραίους που βγαίνουν εκτός της τουριστικής βιομηχανίας λόγω των απαράδεκτων ωραρίων, των συνθηκών εργασίας και των χαμηλών απολαβών;

Η καταπάτηση και καταστροφή του φυσικού πλούτου του νησιού μας, η φτωχοποίηση και η εξάντληση των τοπικών πλουτοπαραγωγικών πόρων δεν μας δίνουν πολλές ελπίδες για το μέλλον.

Μήπως ήρθε η ώρα να εργαστούμε για ένα διαφορετικό ανθρώπινο τουριστικό μοντέλο για τους περισσότερους, που θα σέβεται τους κατοίκους θα τους επιτρέπει να ζουν και να χαίρονται τον τόπο τους χωρίς να τους  αποξενώνει από αυτόν, αντί να μετατρέπουμε την Κέρκυρα, σε ένα προορισμό χωρίς χαρακτήρα και ταυτότητα?

Βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ανάπτυξη των παραγωγικών δομών, χωρίς υποδομές χωρίς ευαίσθητη στάση απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και στα οικολογικά προβλήματα δεν υπάρχει. Αν θέλουμε να μιλάμε για πρόοδο και ευημερία των επόμενων γενεών θα πρέπει να μιλάμε για τουρισμό με θετικό πρόσημο, σε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Σε άλλη περίπτωση θα κερδίζουν οι λίγοι έναντι των πολλών και οι ξένοι έναντι των ντόπιων σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς μέλλον χωρίς προοπτικές.

Και ας μη ξεχνάμε ότι τον χαρακτήρα και την ταυτότητα κάθε τόπου τον διαμορφώνει η ίδια η τοπική κοινωνία.

ΚΕΡΚΥΡΑ 18/5/2023
Μαρία Γονίδη Δραζίνου
Υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ