Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το πόρισμα της αυτοψίας του Δήμου για τις εργασίες στην παραλία Δασιάς

Πόρισμα
16 Μαΐου 2023 / 14:31
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Χωρίς άδεια η εναπόθεση άμμου στην παραλία Δασιάς - Η εταιρεία καλείται να αποκαταστήσει τη βατότητα του μονοπατιού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκδόθηκε το πόρισμα του κλιμακίου της Πολεοδομίας που διενήργησε την αυτοψία στις εργασίες που εκτελεί η ξενοδοχειακή επιχείρηση ΙΚΟΣ στην παραλία της Δασιάς στη θέση του πρώην Club Med.
Την αυτοψία ζήτησαν με αίτημά τους προς τη Δημοτική Αρχή 10 δημοτικοί σύμβουλοι προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα ή μη των εργασιών που εκτελούνται. 

Το πόρισμα που σημειωτέον αφορά τις συγκεκριμένες εργασίες στην παραλία, αναφέρει ότι η επιχείρηση έχει λάβει άδεια από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για καθαρισμό της παραλίας, όχι όμως για εναπόθεση άμμου. Η εταιρεία καλείται να καθορίσει τα όρια της σύμφωνα με την εγκεκριμένη Οικοδομική Άδεια, ώστε να γίνει εκ νέου έλεγχος για τυχόν καταπατήσεις.

Όσον αφορά το μονοπάτι "Μαγγιώρου" που οδηγεί στη θάλασσα, στο οποίο έχουν γίνει εκσκαφές, η αρμόδια υπηρεσία καλεί την εταιρεία να αποκαταστήσει τη βατότητα για την εξυπηρέτηση των λουομένων. 


ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τι αναφέρει το πόρισμα:

Εντός της ιδιοκτησίας του ΙΚΟΣ ΜΟΝ. ΑΕ εκτελούνται εργασίες οι οποίες πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Α/Α 605295/12-2-23 πράξεις από την εν λόγω άδεια. Από τις οικοδομές και κατασκευές που απεικονίζονται στο Διάγραμμα Κάλυψης, έχουν ήδη διενεργηθεί τόσο ο αρχικός όσο και ο ενδιάμεσος έλεγχος από ελεγκτές δόμησης. 

Εντός της ιδιοκτησίας της ΙΚΟΣ Οδυσσεια διαπιστώθηκαν εργασίες που έγιναν στην ζώνη παραλίας, για τις οποίες έχει εκδοθεί η υπ αριθμ. 9-2/04-4-2023 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για καθαρισμό της παραλίας, με ίδιους πόρους της εταιρείας. Η εναπόθεση όμως άμμου εντός της ζώνης παραλίας δεν προβλέπεται από καμία έγκριση ή άδεια.

Κατόπιν τούτων, διαπιστώνουμε τις εργασίες που εκτελούνται στη ζώνη παραλίας, όσον αφορά την εναπόθεση άμμου.

Όσον αφορά τον δημοτικό δρόμο στη θέση "Μαγγιώρου" σύμφωνα με το διάγραμμα κάλυψης της οικοδομικής άδειας προκύπτει ότι αυτός τερματίζει στην ιδιοκτησία της εταιρείας και σε συνέχεια αυτού έχει αφεθεί δίοδος προς τη θάλασσα για την εξυπηρέτηση των λουομένων, την βατότητα της οποίας καλείται η ιδιοκτήτρια εταιρεία να αποκαταστήσει άμεσα. 

Επίσης έχοντας υπόψη τα παραπάνω:

1. Καλείται η ιδιοκτήτρια εταιρεία εντός 5 ημερών να υλοποιήσει τα όρια της από την πλευρά της γραμμής παραλίας όπως αποτυπώνονται στο εγκεκριμένο Διάγραμμα Κάλυψης της Οικοδομικής άδειας για να μπορέσει η Υπηρεσία μας να πραγματοποιήσει εκ νέου έλεγχο για τυχόν καταπατήσεις ή εργασίες που έχουν εκτελεστεί καθ ' υπέρβαση της οικοδομικής αδείας. Επίσης να αποκαταστήσει τη βατότητα της διόδου προς την παραλία για την εξυπηρέτηση των λουομένων.

2. Καλείται η ΥΠΑΤΕ (Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων) που έχει εγκρίνει τις συγκεκριμένες μελέτες και έχει εκδώσει οικοδομική άδεια να πραγματοποιήσει επανέλεγχο σε σχέση με τη θέση των κατασκευών που βρίσκονται εντός ζώνης παραλίας από τα σημεία Τ-52 μέχρι Τ- 48 του Διαγράμματος Κάλυψης. 

Όσον αφορά το νομικό καθεστώς της διόδου προς τη θάλασσα έχει κατατεθεί αναγνωριστική αγωγή και αναμένεται η σχετική δικαστική απόφαση.   

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.