Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοίγουν οι κάλπες με τον μειονοτικό, υποψήφιο δήμαρχο Χιμάρας, στη Φυλακή

ΑΛΒΑΝΙΑ
13 Μαΐου 2023 / 18:39
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Το Δικαστήριο Αυλώνα, το απόγευμα του Σαββάτου, παραμονή των εκλογών, δήλωσε αναρμοδιότητα, παραπέμποντας την υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο κατά της διαφθοράς, παρατείνοντας την κράτηση του Δ.Φ. Μπελέρη.

ΑΥΛΩΝΑΣ. (ΑΛΒΑΝΙΑ). Το άνοιγμα της κάλπης, το πρωί της Κυριακής, θα βρει τον Έλληνα μειονοτικό, υποψήφιο δήμαρχο Χιμάρας, Δ.Φ. Μπελέρη προφυλακισμένο. Σύμφωνα με το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Δικαστήριο Αυλώνα δήλωσε αναρμοδιότητα για το αδίκημα της «ενεργητικής διαφθοράς στις εκλογές», παραπέμποντας την υπόθεση να δικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο κατά της διαφθοράς (SPAK).

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του Μπελέρη δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης στο τέλος της δικαστικής συνεδρίασης ότι πρόκειται για πολιτική και σκηνοθετημένη επίθεση. «Αξιολόγησαν ως νόμιμη τη σύλληψη επί παραβάσει! Εντός 10 ημερών θα εκδικαστεί η υπόθεση στο SPAK. Η ύπαρξη καταλόγου ψηφοφόρων δεν αποδείχθηκε καθώς ο Μπελέρης έβγαινε από το εστιατόριο του. Δεν υπάρχει εύρημα που να δικαιολογεί την αυτόφωρη σύλληψη και ακολούθως τη διαδικασία».

Από την προεκλογική καμπάνια του Μπελέρη(κ). Στο στιγμιότυπο με τον πρόεδρο του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλη Ντούλε (α). ΦΩΤΟ@ΜΠΕΛΕΡΗΣ f/b

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών  στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν  ότι στην πράξη η Αλβανία  δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας

Η υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Olta Xhaçka αντέδρασε το Σάββατο το απόγευμα στο Twitter στη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. «Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα ισχυρά στοιχεία που αναζητούσαν είναι σαφέστατα. Ο Φρέντι Μπελέρης έχει πιαστεί να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Δεν καταλαβαίνουμε πώς η ελληνική υπηκοότητα μπορεί να τον αποκλείσει από το νόμο ως Αλβανό πολίτη. Καλούμε τους Έλληνες φίλους μας να απόσχουν από δηλώσεις που δεν σέβονται τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας», κατέληξε η υπουργός Xhaçka.

Το State Department 

Καλούμε τις αρχές να εφαρμόσουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς με δίκαιο και ισότιμο τρόπο, δήλωσε πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χιμάρας. «Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το βασικό τους δημοκρατικό δικαίωμα να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», είπε. «Είναι σημαντικό όλοι να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις εκλογές, καθώς και τους διεθνείς νόμους, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς ή πώλησης ψήφων. Καλούμε τις αρχές να εφαρμόσουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και δίκαια».

Το Ειδικό Δικαστήριο κατά της διαφθοράς

Το SPAK, Ειδική Δομή Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι μια ανεξάρτητη δικαστική οντότητα επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης και της κοινωνίας στην Αλβανία. Αποτελείται από το Εθνικό Γραφείο Ερευνών, την Ειδική Εισαγγελία και τα Ειδικά Δικαστήρια.

Το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, το οποίο είναι ο διάδοχος του Δικαστηρίου Σοβαρών Εγκλημάτων, αποτελείται από 18 δικαστές, εκ των οποίων οι 5 είναι μόνιμοι και οι 13 είναι προσωρινοί. Εκδικάζει όλες τις υποθέσεις που έχει κινήσει η Ειδική Εισαγγελία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.