Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία από το κλείσιμο της γέφυρας Κουρκουμέλη

Γέφυρα Κουρκουμέλη
12 Μαΐου 2023 / 09:47

Ορφανουδάκης: Αναμένουμε την τελική έγκριση των προσωρινών μέτρων στερέωσης της γέφυρας από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα όριά τους έχουν φτάσει κάτοικοι αλλά και πολλοί διερχόμενοι οδηγοί από το προληπτικό κλείσιμο της γέφυρας Κουρκουμέλη στην Άφρα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για λόγους ασφαλείας.

Εδώ και δυόμισι μήνες περίπου οι περίοικοι βιώνουν μια απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς η μετακίνησή τους γίνεται από επαρχιακές οδούς που δεν προορίζονται ωστόσο για όλα τα είδη οχημάτων, δαπανώντας στο δρόμο πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Ειδικά οι μετακινήσεις προς το νοσοκομείο έχουν μετατραπεί σε «πονοκέφαλο» με τις φωνές διαμαρτυρίας να πληθαίνουν καθημερινά για τις εργασίες που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει, ώστε η γέφυρα να είναι και πάλι προσβάσιμη για τα αυτοκίνητα.

Πρόκειται για μια κομβικής σημασίας γέφυρα, καθώς συνδέει την δυτική πλευρά της μέσης Κέρκυρας με το ανατολικό τμήμα του νησιού και κυρίως με το Νοσοκομείο και από την οποία διέρχονται καθημερινά 15.000 περίπου οχήματα παντός τύπου. Οι εργασίες για την αποκατάσταση της γέφυρας πρόκειται να εκτελεστούν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης αναμένεται η τελική έγκριση των προσωρινών μέτρων στερέωσης της γέφυρας από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων ώστε η εργολαβία της α’ φάσης να ξεκινήσει.

Αυτοψία

Αυτοψία στη γέφυρα πραγματοποίησε στις αρχές Απριλίου ο Διευθυντής Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων και μετά τις επισημάνσεις που έκανε, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΙΝ αναμένουν το «πράσινο» φως για την έγκριση των προσωρινών μέτρων.

«Καταθέσαμε εδώ και ένα χρόνο τη μελέτη για την προσωρινή αποκατάσταση και στερέωση της γέφυρας. Πριν έναν μήνα ο Διευθυντής Αναστήλωση Νεωτέρων Μνημείων πραγματοποίησε αυτοψία στη γέφυρα, ζήτησε ορισμένες τεχνικές διορθώσεις και αναμένουμε την τελική έγκριση της μελέτης για να ξεκινήσουν οι εργασίες προσωρινής στερέωσης ώστε να δοθεί η γέφυρα εκ νέου στην κυκλοφορία», ανέφερε ο κ. Ορφανουδάκης διευκρινίζοντας ότι θα είναι προσβάσιμη μόνο για αυτοκίνητα όχι όμως και για βαρέως τύπου οχήματα.

Όπως είπε παρότι η Τεχνική Υπηρεσία της ΠΙΝ «κατέβασε» το προηγούμενο διάστημα το τονάζ της γέφυρας από τους 15 τόνους στους 3 για να μειώσει την επικινδυνότητα, ωστόσο εξακολουθούσαν και διέρχονταν από εκεί βαρέως τύπου οχήματα, όπως τριαξονικά, λεωφορεία, σχολικά.

Κατά την αυτοψία, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων στο σύνολο των υποδομών της Κέρκυρας μετά τον «Μπάλλο», διαπιστώθηκε βλάβη και επειδή μέσω του μακροσκοπικού ελέγχου δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί πλήρως η συμπεριφορά του φορέα της γέφυρας, λόγω καταπονήσεων από απρόβλεπτες καταστάσεις (π.χ ακραία καιρικά φαινόμενα) κρίθηκε απαραίτητο το προληπτικό κλείσιμο της γέφυρας για την ασφάλεια των διερχομένων οδηγών.

Η ολιστική παρέμβαση πάντως για την πλήρη αποκατάσταση της γέφυρας αναμένεται με την ολοκλήρωση της μελέτης οριστικών μέτρων.

Το θέμα παρακολουθεί στενά ο Πρόεδρος της κοινότητας Άφρας Σπύρος Ρίγγας που είναι σε συνεχείς επαφές με τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες. «Όλοι οι κάτοικοι παραπονιούνται και ρωτούν πότε θα ανοίξει και πάλι η γέφυρα, η οποία στην ουσία ενώνει δυο εθνικές οδούς και εξυπηρετούνται συνολικά 15.000 οδηγοί καθημερινά. Αναμένουμε από μέρα σε μέρα να ξεκινήσουν οι εργασίες, όπως μας έχουν ενημερώσει», τόνισε ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ