Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διακανονισμό με την ΔΕΗ για το χρέος των 9,8 εκατ. ευρώ εξετάζει η ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ

ΔΕΥΑΚ
09 Μαΐου 2023 / 13:51

Συνάντηση με ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ θα επιδιώξουν οι τρεις δήμαρχοι του νησιού για τη ρύθμισης μέρους της οφειλής εν αναμονή και της χρηματοδότησης από το ΥΠΕΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διεξοδική συζήτηση για το εξώδικο που απέστειλε η ΔΕΗ στην ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ ζητώντας την εξόφληση των οφειλών που αγγίζουν τα 9,8 ευρώ πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της Διαδημοτικής Επιχείρησης το μεσημέρι της Δευτέρας, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Πρόκειται για χρέη προηγούμενων ετών ύψους 4,5 εκατ. ευρώ περίπου αλλά και νέων αντίστοιχου περίπου ποσού που δημιουργήθηκαν, λόγω της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα τα τιμολόγια να εκτοξευτούν και η Δημοτική Επιχείρηση να αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Το θέμα της κάλυψης του αυξημένου ενεργειακού κόστους ταλανίζει βεβαίως όλες τις ΔΕΥΑ ανά τη χώρα, που έχουν ζητήσει επανειλημμένως την ενίσχυσή τους από την Πολιτεία, προκειμένου να διαχειρισθούν τα υπέρογκα αυτά κόστη.

Οικονομικοτεχνική μελέτη

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης τονίστηκε από πλευράς του δημάρχου Νότιας Κέρκυρας Κώστα Λέσση η αναγκαιότητα για τη σύνταξη οικονομικοτεχνικής μελέτης με σκοπό τον ορθολογισμό των τιμολογίων σε ενιαίο τιμολόγιο, δεδομένου ότι συχνά συναντάται το φαινόμενο να υπάρχουν διαφορετικά τιμολόγια σε περιοχές του ίδιου δήμου.

Οι τρεις δήμαρχοι του νησιού Μ. Υδραίου, Γ. Μαχειμάρης και Κ. Λέσσης θα επιδιώξουν μάλιστα συνάντηση με ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ, προκειμένου να γίνει ρύθμιση της οφειλής σε ποσά που είναι λογικά και η Δημοτική Επιχείρηση μπορεί να ανταποκριθεί.

Επιπλέον το υπόλοιπο μέρος της οφειλής αναμένεται να καλυφθεί από χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών προς όλες τις ΔΕΥΑ ανάλογα με τις ανάγκες και τα κόστη που έχουν. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ, ωστόσο ακόμη δεν έχουν καθοριστεί οι ακριβείς πιστώσεις ανά ΔΕΥΑ.

Υπερδιπλασιάστηκε

Όπως έχει τονίσει στην «Ε» η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο ετήσιος λογαριασμός προς την ΔΕΔΔΗΕ για το κόστος ενέργειας ανέρχονταν στα 4 – 4,5 εκατ. ευρώ, πλέον αυτό έχει υπερδιπλασιαστεί με το λογαριασμό να ξεπερνάει πλέον τα 11 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Στην παρούσα φάση πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λέσση, δεν τίθεται ζήτημα διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στα αντλιοστάσια που τροφοδοτούν με νερό το νησί. Το ζήτημα πάντως της οφειλής προς την ΔΕΗ αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου από το ΔΣ της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ