Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κυκλοφοριακό και υπερτουρισμός τα δύο μεγάλα προβλήματα της Παλιάς Πόλης

Λίνα Μενδώνη
04 Μαΐου 2023 / 19:47

Τι είπε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τις μεγάλες "πληγές" της παλιάς πόλης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της και μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές η Υπουργός Πολιτισμού έθεσε τελικά «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» σε αυτήν της την επίσκεψη στην Κέρκυρα. Τα προβλήματα της Παλιάς Πόλης συζητήθηκαν λεπτομερώς στο ιστορικό δημαρχείο Σαν Τζιάκομο, (για το οποίο υπάρχει έκθεση επικινδύνου από την Πολεοδομία). Οι συζητήσεις ακολουθήθηκαν από εκτενείς δηλώσεις, τόσο της ίδιας της Υπουργού, όσο και της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου. 

Για το σχέδιο διαχείρισης Παλιάς Πόλης έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, Υπουργείου Πολιτισμού και των συναρμόδιων φορέων, με μόνη εκκρεμότητα να παραμένει ο ορισμός νομικού εκπροσώπου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για κάτι που είναι ζήτημα ημερών να τακτοποιηθεί ώστε να γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης μέσα στον Μάιο, όπως δήλωσε η Μερόπη Υδραίου. 

Βιώσιμη πόλη

Όσον αφορά την Παλιά Πόλη η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε ότι αυτή «πρέπει να είναι βιώσιμη για τους μονίμους κατοίκους αλλά και ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται ως προορισμός στην αυξημένη επισκεψιμότητα που παρουσιάζεται στην μετά-Covid εποχή. Συγχρόνως να μπορέσει να προστατευθεί ως μνημείο και μάλιστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

«Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει αντιμετωπιστεί. Από εκεί και πέρα δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν. Το ένα είναι το κυκλοφοριακό, που και αυτό αντιμετωπίζεται με την ολοκλήρωση του ΣΒΑΚ, ώστε να δοθεί λύση στο πού κυκλοφορούν και πού σταθμεύουν τα οχήματα. Το δεύτερο είναι το θέμα του Υπερτουρισμού, που εκεί πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Εμείς δώσαμε τις κατευθύνσεις και είναι θέματα που θα πρέπει να αποφασιστούν από τον Φορέα Διαχείρισης, γιατί αυτός είναι ο ρόλος του. Από κει και πέρα τα συναρμόδια Υπουργεία θα εξυπηρετήσουν, όπου χρειαστεί, σε επίπεδο αδειοδοτήσεων και έργων» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ