Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μέχρι την Κυριακή ή τη Δευτέρα τα κυκλοφοριακά μέτρα στα Τρία Γεφύρια

ΚΟΜΒΟΣ
03 Μαΐου 2023 / 14:53

Μ. Ορφανουδάκης: Το έργο της παράκαμψης Τρία Γεφύρια – Βρυώνη, θα δημοπρατηθεί εντός του 2023

ΚΕΡΚΥΡΑ. Υπομονή λίγες ημέρες ακόμη θα πρέπει να κάνουν οι οδηγοί που κινούνται στον κόμβο τριών Γεφυριών, όπου σε ισχύ βρίσκονται πιλοτικά αλλαγές της κυκλοφοριακής ροής των οχημάτων, προκαλώντας ωστόσο  την αγανάκτηση των οδηγών , καθώς σε πολλές περιπτώσεις παρακείμενοι δρόμοι έχουν μπλοκάρει από την αυξημένη κίνηση.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, «από το απόγευμα του Σαββάτου 29-04-2023 θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή αλλαγών της κυκλοφοριακής ροής των οχημάτων από και προς τον κόμβο Τριών Γεφυριών, προκειμένου να μετρηθούν οι κυκλοφοριακοί φόρτοι και να καταγραφούν τα δεδομένα των ροών, στο πλαίσιο της βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών στους κεντρικούς κόμβους πέριξ της πόλης, μέσω εκπονούμενης  μελέτης που έχει αναθέσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Οι οδηγοί παρακαλούνται να ακολουθούν πιστά  τις νέες πινακίδες σήμανσης και τις οδηγίες της Τροχαίας».
 
Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων και Υποδομών Μανώλης Ορφανουδάκης τα μέτρα στον κόμβο των Τριών Γεφυριών θα εφαρμόζονται μέχρι την Κυριακή ή την Δευτέρα, οπότε και ο δρόμος θα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία. Μάλιστα διευκρίνισε ότι η Περιφέρεια το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε ανάλογα μέτρα και σε άλλο σημείο της Εθνικής Λευκίμμης, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί ακόμη η ακριβής θέση.
 
Ωστόσο χθες πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας μετά την Πρωτομαγιά  δεν έλειψαν τα προβλήματα από την εφαρμογή των μέτρων.Αναστροφές, δρόμοι με μεγαλύτερη κίνηση από τη συνηθισμένη, λεωφορεία σε στενά, ουρές και πολλές διαμαρτυρίες από οδηγούς που χρειάστηκε να επιδείξουν περισσή υπομονή για να φτάσουν στο προορισμό τους διαμόρφωσαν την εικόνα.
 
«Βροχή» τα αρνητικά σχόλια

Οδηγοί ακόμη και για μια σύντομη απόσταση δεν απέφυγαν το μποτιλιάρισμα, αφού και οι δρόμοι πέριξ του κόμβου Τριών Γεφυριών είχαν μπλοκάρει. Πολλοί οδηγοί μάλιστα δεν δίστασαν να μεταφέρουν την αγανάκτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα αρνητικά σχόλια για τα νέα κυκλοφοριακά μέτρα να πέφτουν «βροχή».
 

Η παράκαμψη Τρία Γεφύρια - Βρυώνη

Το πρόβλημα ωστόσο στο συγκεκριμένο σημείο είναι διαχρονικό και δεδομένου και της αυξημένης τουριστικής ανάπτυξης στο νησί, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το πολυαναμενόμενο έργο της παράκαμψης Τρία Γεφύρια – Βρυώνη, μια υπόθεση που «σέρνεται» εδώ και δεκαετίες και μέχρι σήμερα έχει μείνει μόνο στα λόγια. Το έργο για την κατασκευή νέου οδικού άξονα μήκους 2,8 χλμ και τριών ισόπεδων κόμβων, που θα παρακάμπτει το τμήμα Τρία Γεφύρια – Βρυώνη είναι ώριμο και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μετά την ένταξή του στο ΕΣΠΑ από τον πρώην Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο ύψους 27.418.876 ευρώ.
 
Αν και η χάραξη του νέου δρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά  κατεύθυνση αναμένεται να αποφορτίσει σημαντικά την κυκλοφορία που παρουσιάζει η Εθνική Λευκίμμης στο τμήμα από τα Τρία Γεφύρια έως την περιοχή Βρυώνη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο η δημοπράτησή του ακόμη εκκρεμεί.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Ορφανουδάκης οι τελικοί πίνακες για τις απαλλοτριώσεις στο εκτός Κτηματολογίου τμήμα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί (βρίσκεται στο 98%) και μαζί με την μελέτη θα αποσταλούν προς έγκριση στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συσταθεί μετά τις εκλογές, ώστε να μπορέσει το έργο εν συνεχεία να δημοπρατηθεί εντός του 2023. «Στο προβλεπόμενο ποσό των 27 εκατ . ευρώ για το έργο, τα 2 εκατ. ευρώ αφορούν τις απαλλοτριώσεις. Έπρεπε να καταρτιστούν οι πίνακες αναλογισμού για τον καθορισμό των αποζημιώσεων. Αμέσως μετά οι πίνακες μαζί με τη μελέτη θα αποσταλούν στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο για να κηρυχθεί η απαλλοτριωμένη γη και να εγκριθεί η μελέτη του έργου. Είμαστε σε πολύ καλό στάδιο ωριμότητας και το έργο θα δημοπρατηθεί εντός του χρόνου, ωστόσο δεν θα προλάβουμε να το συμβασιοποιήσουμε», διευκρίνισε ο ίδιος.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ