Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενιαία συγκέντρωση φέτος για την εργατική Πρωτομαγιά στην Κέρκυρα

εργατική Πρωτομαγιά
28 Απριλίου 2023 / 13:31

Ραντεβού δίνουν τα εργατικά σωματεία αλλά και οι συνταξιούχοι στις 11 το πρωί στο ΕΚΚ. Θα ακολουθήσει συλλαλητήριο. Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής το Σαββατοκύριακο. Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Κέρκυρας την Δευτέρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μια και μοναδική συγκέντρωση εν αντιθέσει με άλλες χρονιές αλλά και με εκδηλώσεις μνήμης, θα τιμήσουν φέτος τα εργατικά Συνδικάτα της Κέρκυρας, την εργατική Πρωτομαγιά, την Δευτέρα 1η του Μάη, όπου συμπληρώνονται 137 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, όπου δίνουν ραντεβού εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί, και πολίτες, προκειμένου να τιμήσουν τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση απευθύνουν το EKK, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ε.Γ. του Ν.Τ. Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ, ο ΣΕΠΕ και η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Τομέα του νοσοκομείου, η ΔΑΣ – ΟΤΑ .

Συλλαλητήριο

Η συγκέντρωση θα εξελιχθεί στη συνέχεια σε ένα δυναμικό συλλαλητήριο σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με σημείο αιχμής τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος.

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και ιδίως του Δώρου του Πάσχα, σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χρηματοδότηση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, παύση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καμία διακοπή παροχής ενέργειας-ύδρευσης-τηλεφωνίας, προβάλλονται μεταξύ άλλων στις διεκδικήσεις.

«Πρώτη του Μάη, μία μέρα ορόσημο για τους εργάτες όλου του κόσμου, ημέρα ελπίδας, τιμής και μνήμης, μέρα κατακόκκινη από το αίμα των νεκρών της εργατικής τάξης. Ημέρα υπόσχεσης συνέχισης του ανυποχώρητου αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη δουλειά και τη ζωή. Στον ίδιο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες εργάτες απεργοί του Σικάγο, την Πρωτομαγιά του 1886, για την καθιέρωση του οχτάωρου, οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης το 1936, οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΕΚΚ.

Χωρίς καράβια η Κέρκυρα

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική κινητοποίηση που προκήρυξε η ΠΝΟ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για να τιμήσει την εργατική Πρωτομαγιά αποφάσισε η διοίκηση του Σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια της Κέρκυρας και της Λευκίμμης από ώρα 00:01 έως 24:00, τη Δευτέρα 1 Μαΐου 2023.

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Κυριακή (30/04) στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής στους Κουραμάδες για τον Κώστα Χυτήρη, τον Κερκυραίο δάσκαλο που εκτελέστηκε με τους 200 της Καισαριανής, την Πρωτομαγιά του 1944. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση. Παράλληλα σήμερα Σάββατο (28/4) στις 7 μ.μ θα γίνει προβολή ταινίας με την εκτέλεση των 200 της Καισαριάνης, στο θεατράκι Αργυράδων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ