Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το σκάκι μπαίνει ως μάθημα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά

σκάκι
23 Απριλίου 2023 / 17:40
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"το σκάκι μαθαίνει στα παιδιά ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις του: εάν χάσεις, αυτό οφείλεται στις αποφάσεις που πήρες. Επιπλέον, τους μαθαίνει ότι για να κερδίσεις πρέπει να δουλέψεις, να προπονηθείς"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με την έναρξη του σχολικού έτους 2023-24 οι λιλιπούτιοι μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν σκάκι, όχι σαν παράλληλη δραστηριότητα άλλα ως ένα επιπλέον μάθημα μέσω του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων.

Μέσω των ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπόνησε η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ), και που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να διανθίσουν επιπλέον το μάθημά τους διδάσκοντας βασικές κινήσεις και αρχές του σκάκι.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Στάθης Ευσταθόπουλος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Τα παιδιά μέσα από την ενασχόληση με το σκάκι αναπτύσσουν την υπομονή τους, μαθαίνουν ότι δεν χρειάζεται να βιάζεται κανείς να παίρνει αποφάσεις, και ότι για να παίρνει αποφάσεις θα πρέπει να μελετά καλά τα δεδομένα. Δεδομένα, μάλιστα, που στο σκάκι είναι όλα επί τάπητος. Επίσης, το σκάκι μαθαίνει στα παιδιά ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις του: εάν χάσεις, αυτό οφείλεται στις αποφάσεις που πήρες. Επιπλέον, τους μαθαίνει ότι για να κερδίσεις πρέπει να δουλέψεις, να προπονηθείς. Η επιτυχία σου, στηρίζεται στη δουλειά σου και σε εσένα. Γι' αυτό ξεκινήσαμε και από τις μικρές ηλικίες» ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν αποζητούμε να γίνουν όλα τα παιδιά παγκόσμιοι πρωταθλητές, αλλά όσο περισσότερα παιδιά έρθουν σε επαφή με το σκάκι, όλο και περισσότερα παιδιά θα γοητευθούν, θα συνεχίσουν και, γιατί όχι, θα προκύψουν και πρωταθλητές»

ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.