Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέο αποχετευτικό δίκτυο αποκτούν οι Κυνοπιάστες (video)

ΔΙΑΔΕΥΑΚ
20 Απριλίου 2023 / 13:08

Με το συγκεκριμένο έργο, π/υ 6.200.000 ευρώ, πρόκειται να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα υπερχειλίσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέο αποχετευτικό δίκτυο που θα ανακουφίσει την καθημερινότητα των κατοίκων από τις συχνές υπερχειλίσεις θα αποκτήσουν οι Κυνοπιάστες. Όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος Κ. Κέρκυρας και Πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ Μερόπη Υδραίου, το έργο έχει λάβει την έγκριση του Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, ενώ η χρηματοδότηση του έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με το συγκεκριμένο έργο, π/υ 6.200.000 ευρώ, πρόκειται να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα υπερχειλίσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως ανέφερε η κ. Υδραίου. Τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και το έργο θα πρέπει να δημοπρατηθεί μέχρι τις 31-12-2023.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο γιατί θεραπεύει πληγές του παρελθόντος. Το αποχετευτικό δίκτυο στους Κυνοπιάστες είχε προβλήματα υπερχειλίσεων, παρά πολλές περιοχές αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τα λύματα και αυτές οι υπερχειλίσεις ήταν πολύ συχνές και ταλαιπωρούσαν οικισμούς, σπίτια, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ήταν μια πληγή και ένα πρόβλημα που έπρεπε οπωσδήποτε να βρει τη λύση του», ανέφερε η ίδια.



Τι προβλέπεται

Το έργο αφορά την εκτέλεση επειγουσών εργασιών για τη βελτίωση και την ανανέωση των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων των Κυνοπιαστών και τη βελτίωση των υφιστάμενων αποχετευτικών δικτύων και αντλιοστασίων στην περιοχή των Κυνοπιαστών. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ενταγμένου έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνουν:

-Κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης στους οικισμούς Αγίου Προκοπίου, Κυνοπιαστών, Βιρού και Χρυσίδας

-Κατασκευή δυο νέων αντλιοστασίων αποχέτευσης που θα προστεθούν στο αποχετευτικό σύστημα Κυνοπιαστών, ένα στη θέση Χρυσίδα και ένα στη θέση Αγίου Προκοπίου, καθώς και των καταθλιπτικών αγωγών τους

-Αντικατάσταση και βελτίωση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του υφιστάμενου αντλιοστασίου στη θέση Αγία Κυριακή και αναβάθμιση των οικοδομικών τους στοιχείων

-Κατάργηση του υφιστάμενου αντλιοστασίου στη θέση Αγάθου και την κατασκευή άλλου σε οικόπεδο που ήδη έχει βρεθεί πλησίον της θέσης αυτής

-Αντικατάσταση των υφιστάμενων καταθλιπτικών αγωγών των αντλιοστασίων Αγ. Κυριακής και Αγάθου με νέους

-Εκτέλεση εργασιών για την βελτίωση, αναβάθμιση και ανανέωση των μονάδων επεξεργασίας και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των Κυνοπιαστών.

Από το 2021

Όπως τόνισε η κ. Υδραίου οι μελέτες, το τεχνικό δελτίο, οι περιβαλλοντικοί όροι και τα τεύχη δημοπράτησης ετοιμάζονται από το 2021 από τις Τεχνικές Υπηρεσίες , ώστε να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Οι πιστώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν υπερκαλυμμένες. Το διεκδικήσαμε δυναμικά με πολύ κόπο και προσωπικό αγώνα και είμαστε στο ευτυχές αποτέλεσμα το έργο να έχει εγκριθεί και να έχουμε την απόφαση δημοπράτησης», επισήμανε η Δήμαρχος.

Δεδομένου μάλιστα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει σφιχτό ορίζοντα υλοποίησης τα τέλη του 2025, τονίστηκε ότι τα αποτελέσματα θα είναι ορατά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για τους κατοίκους της περιοχής.

Το ιστορικό

Η εν λόγω περιοχή έχει αποχετευτικό δίκτυο από την δεκαετία του ‘50, το οποίο επεκτάθηκε κατά τη δεκαετία ’80-‘90, με Κοινοτάρχη τον Στέφανο Πουλημένο. Στους Κυνοπιάστες μάλιστα κατασκευάζεται ( 1989 – 1990) με εξαιρετικά αποτελέσματα η πρώτη σε χωριό της Κέρκυρας, μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού των λυμάτων, τέσσερα χρόνια πριν ακόμη κι από την αντίστοιχη της πόλης.

Την περίοδο 2000 – 2002, κατασκευάζεται αποχετευτικό δίκτυο και στις περιοχές Χρυσίδας και Βρυώνη, με κατάληξη των λυμάτων τους στον ΒΙΟ.ΚΑ των Κυνοπιαστών, στου Ποντή, που αργότερα (2005 – 2007) επεκτείνεται.

Ωστόσο το αποχετευτικό δίκτυο που λειτουργεί σήμερα, είναι σε ένα τμήμα παντορροϊκό (δέχεται δηλαδή και όμβρια και λύματα), κάτι το οποίο αποτελεί μειονέκτημα στη λειτουργία του, όπως και η έλλειψη βόθρων στην περιοχή.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΔΡΙΓΙΑΝΝΗ